19.9.17

Ο ΓΑΜΟΣ ΟΜΟΦΥΛΩΝ "ΔΙΧΑΖΕΙ" ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ


Όταν η άγνοια γίνεται κήρυγμα μίσους
Προσπαθώντας να ξεκαθαρίσει την θέση του, ο Πατέρας Ελευθέριος τα έκανε χειρότερα
neoskosmos.com.au, 8/2017
Τέλος φόρμας
ne
Μόλις την περασμένη εβδομάδα γράφαμε, σ' αυτήν εδώ την σελίδα, για την τοξική συζήτηση που προβλέπεται να εξελιχθεί γύρω από το δημοψήφισμα για τον γάμο ομοφύλων, εξηγώντας ότι το θέμα δεν αφορά την θρησκευτική ελευθερία, τα εξής: "Κανείς ιερέας καμιάς εκκλησίας δεν θα υποχρεωθεί να παντρεύει ομόφυλα ζευγάρια, είναι αστείο να το φοβάται κανείς αυτό. Όχι, οι ιερείς θα παραμείνουν ελεύθεροι να κηρύσσουν εναντίον των ομοφύλων ζευγαριών, να τα θεωρούν εξοβελιστέα και να τα καταδικάζουν στο πυρ το εξώτερον (κάτι μάλλον αντιχριστιανικό, μεταξύ μας, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα)."
Δεν πέρασαν μερικές μέρες και επαληθευτήκαμε πικρά, όταν αυτή η τοξικότητα έκανε την εμφάνισή της στην παροικία και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Την περασμένη Πέμπτη, στην σελίδα της Μονής Παναγίας Καμαριανής στο Facebook, ένας νεαρός πιστός ανάρτησε ένα δημόσιο παράπονο: "Πήγα στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Red Hill με ανοιχτή καρδιά για να γιορτάσω την Παναγία. Αντ' αυτού είδα έναν ανόητο ιερέα με το όνομα Πατέρας Λευτέρης να κάνει ένα κήρυγμα μίσους εναντίον του γάμου ομοφύλων, λέγοντας πώς ο ίδιος θα σκότωνε οποιονδήποτε ομοφυλόφιλο θέλει να παντρευτεί με το όπλο που κρατά στο πίσω δωμάτιο" έγραψε, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την εκκλησία, τον ιερέα και τους πιστούς που γελούσαν με το σχόλιο. "Σήμερα πήγα να γιορτάσω μία ιερή μέρα. Αντίθετα, έφυγα νιώθοντας θλίψη, γιατί η θρησκεία που αγαπώ και με την οποία μεγάλωσα, μου έκανε ξεκάθαρο ότι δεν είμαι ευπρόσδεκτος στον οίκο του Θεού", κατέληγε η ανάρτηση, την οποία στην συνέχεια ο χρήστης έσβησε, για άγνωστο λόγο (ίσως δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στο ζήτημα), αλλά ήταν πια αργά: ο ίδιος ο Πατήρ Ελευθέριος Τάτσης μετέφερε την συζήτηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα 'παραδοσιακά' μέσα, δίνοντας συνέντευξη για το ζήτημα στο ελληνικό πρόγραμμα της SBS και στον καλό συνάδελφο Αλέξανδρο Λογοθέτη. 
Προσπαθώντας να ξεκαθαρίσει την θέση του, ο Πατέρας Ελευθέριος τα έκανε χειρότερα. Αντί να διαψεύσει ότι παραβίασε από άμβωνος όχι μόνο τους νόμους του Αυστραλιανού Κράτους (και συγκεκριμένα το άρθρο 18C του αντιρατσιστικού νόμου που ορίζει σαφώς τι εστί "κήρυγμα μίσους"), αλλά τον ίδιο τον λόγο του Θεού, μιλώντας για αφαίρεση ζωής, βγήκε και είπε δημοσίως ότι δεν θυμάται να είπε κάτι τέτοιο. "Αν τυχόν έχω πει τίποτα, εγώ το αποσύρω, ζητάω χίλια συγγνώμη" είπε για την "παραπανίσια " δήλωση, τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν έχει σκοτώσει ούτε μυρμήγκι. "Αν το είπα πάνω στα νεύρα μου, άνθρωπος είμαι, ζητώ συγγνώμη, αν μου ξέφυγε μια λέξη παραπάνω", επανέλαβε επίμονα. Αυτή η "απόσυρση" γεννά περισσότερα ερωτηματικά και από την ίδια την δήλωση. Είναι δυνατόν να βγαίνει ιερέας και να λέει ότι δεν θυμάται τι είπε στο κήρυγμα; Να παραδέχεται δηλαδή ότι, την ώρα που απευθύνεται στο ποίμνιο ο ίδιος είναι έρμαιο του θυμού του; Δεν ξέρει τι κηρύσσει; Δεν είναι το κήρυγμα από άμβωνος μία πολύ σοβαρή περίπτωση δημόσιου λόγου που ξεπερνά τις συζητήσεις καφενείου; Δεν οφείλει δηλαδή ο ιερέας να ζυγίζει προσεκτικά τις λέξεις του, προτού τις εξαπολύσει προς τους πιστούς; Και σε τελική ανάλυση, είναι "μια λέξη παραπάνω" το να λες ότι θα τουφεκίσεις κάποιον; 
Εξίσου προβληματική ήταν η συνέχεια της συνέντευξης, στην οποία ο ιερέας υπερασπίστηκε το δικαίωμά του να λέει "αυτά που αισθάνεται", τονίζοντας ότι "αυτοί οι άνθρωποι" (σ.σ. οι ομοφυλόφιλοι) "είναι να τους λυπάσαι" και ο ίδιος δεν θα δεχθεί ποτέ να τους παντρέψει, παρομοιάζοντάς τους μάλιστα με "σάπια πορτοκάλια" που θα χαλάσουν και τα υπόλοιπα στο καλάθι: "επειδή έχουν ένα habit (sic), ένα πάθος, θα το δώσουν και στον άλλο"; 
Αν μέχρι στιγμής δεν ήταν σαφής η τρικυμία που επικρατεί εν τω κρανίω του ιερατικώς προϊσταμένου της Μονής, σ' αυτό το σημείο ξεκαθαρίστηκε. Ο Πατέρας Ελευθέριος δεν έχει ιδέα για το θέμα επί του οποίου τοποθετείται. Όχι μόνο επειδή αγνοεί την βιολογική, ψυχολογική και κοινωνιολογική πλευρά του ζητήματος, αλλά γιατί δεν ξέρει καν τι είναι ο γάμος ομοφύλων που αποτελεί αντικείμενο του δημοψηφίσματος. Δεν ξέρει δηλαδή ότι αφορά αποκλειστικά και μόνο τον πολιτικό γάμο και ότι καμία εκκλησία και καμία θρησκεία δεν μπορεί να υποχρεωθεί να τελέσει γάμο τον οποίο δεν επικροτεί. Ας ηρεμήσει λοιπόν ο Παπα-Λευτέρης. Δεν θα κληθεί ποτέ να παντρέψει δύο άντρες, οπότε δεν θα χρειαστεί να πάρει το τουφέκι του, το οποίο ούτως ή άλλως θα πρέπει να αφήσει έξω από τα κηρύγματά του. 
Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο συγκεκριμένος ιερέας. Το πρόβλημα είναι ότι η ίδια η εκκλησία σπεύδει να ανακατευτεί σε ζητήματα που ουσιαστικά δεν την αφορούν. Και φυσικά δεν περιμένει κανείς από την εκκλησία να υποστηρίξει τον γάμο ομοφύλων, αλλά από αυτό το σημείο μέχρι το να στήνει ιστοσελίδες ασκώντας πολεμική για το ζήτημα, όπως έχει κάνει η Αρχιεπισκοπή, υπάρχει απόσταση. Η ίδια η εκκλησία θα πρέπει να αφήσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ, να ξέρει πότε και πού να παρεμβαίνει δημόσια και να διαλέγει με σύνεση τις μάχες τις και με μεγαλύτερη σύνεση το πώς θα τις διεξάγει. 
Αλλά το σοβαρότερο πρόβλημα είναι οι πιστοί. Το ότι υπάρχουν άνθρωποι στο ποίμνιο, που ακούγοντας τον ιερέα να μιλαέι για τουφεκισμό, έβαλαν τα γέλια, αντί να ξεσηκωθούν και να τον βάλουν στην θέση του, δείχνει ότι όλα τα κηρύγματα αγάπης που υποτίθεται ότι ακούν στον οίκο του Θεού έχουν πέσει στο κενό. Κάτι πηγαίνει πολύ στραβά. Το καλάθι είναι γεμάτο σάπια πορτοκάλια, που κρύβουν πολύ καλά την σαπίλα τους.

Η τηλεοπτική καμπάνια του «Όχι» στον γάμο ομοφύλων στο επίκεντρο των συζητήσεων
Υποστηρίζεται ότι οι πρώτες διαφημίσεις είναι παραπλανητικές
neoskosmos.com.au, 1/9/2017
Το πρώτο τηλεοπτικό σποτ της καμπάνιας του «Όχι» έχει προκαλέσει, σύμφωνα με ρεπορτάζ του δικτύου ABC, πολλές συζητήσεις. Για έξυπνη στρατηγική από πλευράς μάρκετινγκ μίλησε στη διαδικτυακή πλατφόρμα του ABC ο καθηγητής Μάρκετινγκ του Εθνικού Πανεπιστημίου Αυστραλίας, Andrew Hughes, αναφέροντας ότι η επιλογή γυναικών για τη διαφήμιση εξυπηρετεί σωστά το σκοπό και ότι το διαφημιστικό θα καταφέρει να «κερδίσει» πολλές οικογένειες. 
Η πρώτη διαφήμιση που προβλήθηκε το βράδυ της Τρίτης στα τηλεοπτικά δίκτυα, παρουσιάζει τέσσερις μητέρες αντίθετες στον γάμο ομοφύλων και επικεντρώνεται στις ανησυχίες τους: «Το σχολείο είπε στο γιο μου ότι μπορεί από του χρόνου να φορέσει αν θέλει φόρεμα», «Μαθητές της εβδόμης τάξης καλούνται να μπουν σε παιχνίδια ρόλων στο σχολείο ως ομοφυλόφιλοι», είναι δύο από τις φράσεις που ακούγονται στη διαφήμιση που ανατέθηκε στον Συνασπισμό για τον Γάμο (Coalition for Marriage), της ομάδας που καθοδηγείται από το Αυστραλιανό Χριστιανικό Λόμπι. 
Ωστόσο, η διαφήμιση ώθησε τον υπουργό Παιδείας Simon Birmingham, έναν μετριοπαθή φιλελεύθερο που υποστηρίζει το γάμου ομοφύλων, να μιλήσει για παραπλάνηση. Σύμφωνα με τον γερουσιαστή Birmingham, ο ισχυρισμός ότι το δικαίωμα γάμου στα ομόφυλα άτομα θα φέρει σαρωτικές εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο είναι γελοίος. «Είναι ένα ζήτημα που δεν πρέπει να συγχέεται με άλλα» συμπλήρωσε. 
Εξάλλου, την Τετάρτη το βράδυ προβλήθηκε και η πρώτη διαφήμιση υπέρ του «Ναι» με βασικό θέμα ότι η αναγνώριση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών είναι θέμα «ισότητας και αξιοπρέπειας» και τίποτα άλλο. Και, βεβαίως, ούτε «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης».
Επίσης, διευθυντής σχολείου διέψευσε μητέρα που στη διαφήμιση του «Όχι» ισχυρίστηκε ότι ο γιος της την ενημέρωσε ότι αν ψηφιστεί το «Ναι» και αναγνωριστούν οι γάμοι, θα μπορεί να πηγαίνει στο σχολείο του με γυναικείο φόρεμα!
Τέτοιος ισχυρισμός ποτέ δεν διατυπώθηκε διευκρίνισε το Frankston High διαψεύδοντας την κ. Σέλα Γουάιτ.
Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, οι διαφημίσεις απαγορεύεται να έχουν παραπλανητικές πληροφορίες, αυτό όμως δεν ισχύει στην περίπτωση του ταχυδρομικού δημοψηφίσματος καθώς διεξάγεται από την Αυστραλιανή Υπηρεσία Στατιστικής και όχι από την Αυστραλιανή Εκλογική Επιτροπή. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ωστόσο, επιθυμεί να ισχύσουν οι περιορισμοί και περιμένει σχετική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η Fiona McLeod από το Αυστραλιανό Συμβούλιο Νομικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι το Συμβούλιο επιθυμεί οι νόμοι που ισχύουν για την Εκλογική Επιτροπή να ισχύσουν και για την Υπηρεσία Στατιστικής.
«Δεν πρόκειται για ελευθερία λόγου, αλλά για δικαίωμα πρόκλησης βλάβης σε άνθρωπο» σχολίασε ο διευθυντής της Καμπάνιας για την Ισότητα, Tiernan Brady, ηγέτης της ομάδας που ασκεί πιέσεις για το γάμο ομοφύλων. «Οι άνθρωποι που σχεδίασαν τη διαφήμιση γνωρίζουν την πρόθεση των Αυστραλών να ψηφίσουν ναι, γι' αυτό και σκοπίμως καταφεύγουν σε παραπλάνηση» συμπλήρωσε. 
Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Ενέργειας, Josh Frydenberg, δήλωσε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα και ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους στη δημόσια συζήτηση να δείξουν αλληλοσεβασμό. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Bill Shorten, βέβαια, υποστήριξε ότι η διαφήμιση είναι προσβλητική και ότι η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως να δημοσιευτούν «σκουπίδια».
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν να εγγραφούν πρόσφατα στους εκλογικούς καταλόγους και σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή περίπου 65.000 είναι νέοι ψηφοφόροι μεταξύ 18 και 24 ετών. Περισσότεροι από 16 εκατομμύρια πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα που αναμένεται να ξεκινήσει μέσω του ταχυδρομείου στις 12 Σεπτεμβρίου.

Δεν κινδυνεύει η θρησκευτική ελευθερία από τον γάμο ομοφύλων
Κοινό μέτωπο πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον καθησυχασμό των πιστών
neoskosmos.com.au, 18/9/2017
Ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο πρωθυπουργός, Malcolm Turnbull, καθησυχάζοντας όσους φοβούνται ότι η υπερψήφιση του γάμου ομοφύλων θα αποτελέσει απειλή για την θρησκευτική ελευθερία. 
"Θέλω να διαβεβαιώσω τους Αυστραλούς πολίτες ότι, όσο σθεναρά πιστεύω στο δικαίωμα των ομοφύλων ζευγαριών να παντρεύονται, το ίδιο ισχυρή, αν όχι ισχυρότερη, είναι η πίστη μου στην θρησκευτική ελευθερία" δήλωσε ο πρωθυπουργός, υποσχόμενος ότι θα υπάρχουν εκτεταμένα μέτρα για την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, σε περίπτωση που επικρατήσει το "Ναι" στην ταχυδρομική δημοσκόπηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. 
"Η θρησκευτική ελευθερία είναι θεμελιώδης και θα προστατευτεί σε κάθε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από αυτήν την βουλή" τόνισε ο πρωθυπουργός. Κληθείς να σχολιάσει το περιστατικό που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα, όταν ένας καθολικός ιερέας στην Βικτώρια αρνήθηκε να παντρέψει ένα ζευγάρι, με την αιτιολόγηση ότι εξέφρασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την υποστήριξή τους στον γάμο ομοφύλων, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τον ιερέα, λέγοντας ότι η εκκλησία έχει το δικαίωμα να επιλέξει ποιον θα παντρέψει και ποιον όχι. "Είναι μέρος της θρησκευτικής ελευθερίας" συμπλήρωσε. 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε μία σπάνια στιγμή σύμπλευσης με τον Malcolm Turnbull, ο Bill Shorten δήλωσε ότι το Εργατικό Κόμμα δεν θα υποστηρίξει καμία νομοθεσία, η οποία θα χτυπήσει την θρησκευτική ελευθερία στην Αυστραλία, τονίζοντας ότι και ο ίδιος έχει ανατραφεί με θρησκευτικές αρχές. 
ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΚΛΙΔΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 
Η κοινή αυτή δέσμευση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η οποία ωστόσο δεν συνοδεύτηκε από συγκεκριμένες λεπτομέρειες, ήρθε ως απάντηση στην προηγούμενη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, John Howard, την περασμένη εβδομάδα, για το ενδεχόμενο περιορισμού των θρησκευτικών ελευθεριών από την αναγνώριση του γάμου ομοφύλων. Ο πρώην πρωθυπουργός την ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι νόμοι θα επηρεαστούν από την θεσμοθέτηση του γάμου ομοφύλων και κάλεσε την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα δημιουργήσει τις ασφαλιστικές δικλίδες που θα προστατεύσουν την θρησκευτική ελευθερία. 
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις και στα δύο μέτωπα. Οι χριστιανικές οργανώσεις που στην διάρκεια της περασμένης εβδομάδας συστρατεύτηκαν με τον πρώην πρωθυπουργό ζητώντας εγγυήσεις, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την δήλωση του Malcolm Turnbull, κάτι που κατέδειξε και τον εσωτερικό διχασμό που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα, όπου συνυπάρχουν οι πολέμιοι του γάμου ομοφύλων με τους υπέρμαχους. 
Από την άλλη, το μέτωπο του 'Ναι', κάλεσε όσους φοβούνται ότι απειλούνται οι ελευθερίες να προτείνουν οι ίδιοι τις νομικές ρυθμίσεις που θεωρούν απαραίτητες, αν θεωρούν ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν αρκεί για να προστατεύσει την θρησκευτική ελευθερία, κατηγορώντας τους ότι, αν δεν κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις, απλώς θολώνουν τα νερά. Οι υπέρμαχοι του γάμου ομοφύλων έχουν ήδη ετοιμάσει ένα σχέδιο νόμου, με κύριο εισηγητή τον Φιλελεύθερο γερουσιαστή Δυτικής Αυστραλίας, Dean Smith, το οποίο διασφαλίζει το δικαίωμα των θρησκευτικών λειτουργών να αρνούνται την τέλεση γάμου ομοφύλων, καθώς και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε οποιαδήποτε εκδήλωση αντιβαίνει τους κανόνες της πίστης τους. 
Σε μία κίνηση γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ των δύο τάσεων μέσα στο κυβερνών κόμμα, ο Malcolm Turnbull κάλεσε τον John Howard να συμβάλλει με εισηγήσεις στο τελικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή τον Δεκέμβριο, αν το αποτέλεσμα της ταχυδρομικής δημοσκόπησης καλέσει την κυβέρνηση να νομοθετήσει υπέρ του γάμου ομοφύλων. 
Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι οποιαδήποτε εισήγηση, θα πρέπει να έχει παρουσιαστεί εγκαίρως, προτού λήξει η προθεσμία για την υποβολή των ψήφων, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες ακριβώς τι θα συμβεί. 
Στο πλευρό του John Howard βρέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο και ο "μαθητής του", ο πρώην πρωθυπουργός, Tony Abbott, ο οποίος επανέλαβε την θέση ότι οι δικλίδες ασφαλείας για την θρησκευτική ελευθερία θα έπρεπε να έχουν παρουσιαστεί πολύ νωρίτερα. "Η εξαιρετική μισαλλοδοξία και ο εκφοβισμός που έχουμε υποστεί από τους υποστηρικτές του γάμου ομοφύλων έχουν κάνει δύσκολο το να πάρει κανείς στα σοβαρά τις διαβεβαιώσεις για την προστασία για την ελευθερία της συνείδησης, σε αυτόν τον νέο κόσμο" δήλωσε ο Tony Abbott σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Weekend Australian, όπου τόνισε ότι, αν ο ίδιος είχε παραμείνει στην εξουσία, θα έθετε υπό την κρίση των πολιτών το τελικό κείμενο του νόμου που θα επικύρωνε μετά η Βουλή. 
ΣΕ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ 'ΟΧΙ'
Στις επάλξεις του αγώνα κατά του γάμου ομοφύλων τοποθετήθηκε προχθές και ο Γερουσιαστής του νεοσύστατου κόμματος των Αυστραλών Συντηρητικών, Cory Bernardi, κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη της εκστρατείας του "Όχι", στο Συνεδριακό Κέντρο του Σίδνεϊ. "Μας επιτίθενται γιατί είμαστε στην σωστή πλευρά της νομικής και ηθικής ιστορίας", δήλωσε ο Γερουσιαστής, καλώντας κάλεσε τους υποστηρικτές του 'Όχι' να είναι ιδιαίτερα μαχητικοί τις επόμενες εβδομάδες. "Αν η πολιτεία επαναπροσδιορίσει τον γάμο, ορίζει επίσης το πώς θα μιλά κανείς για τον γάμο, τι θα σκέφτεται και τι θα πιστεύει γι' αυτόν" τόνισε ο Cory Bernardi τοποθετώντας το ζήτημα στο πεδίο της ελευθερίας έκφρασης. Την ίδια άποψη υποστήριξε ο εκπρόσωπος της καμπάνιας του "Όχι" και επικεφαλής του Χριστιανικού λόμπι Αυστραλίας, Lyle Shelton, λέγοντας: "οι ομοφυλόφιλοι φίλοι μας απολαμβάνουν ήδη την ελευθερία και ισονομία στην Αυστραλία, αλλά αν αλλάξουμε τον ορισμό του γάμου, η ελευθερία και τα δικαιώματα των υπολοίπων Αυστραλών, θα αλλάξουν για πάντα". 
Είναι χαρακτηριστικό το ότι η νέα καμπάνια του "Όχι" επικεντρώνεται σε σχολικά προγράμματα ευαισθητοποίησης όπως το 'Safe Schools' και όχι στο ίδιο το ζήτημα του γάμου ομοφύλων.

1 σχόλιο:

ball and chain είπε...

Ειμαι ενα περηφανο σαπιο πορτοκαλι.