14.9.17

ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ 2017. 120 ΧΤΥΠΟΙ ΤΟ ΛΕΠΤΟ

120 Χτύποι το Λεπτό / 120 Battements par Minute
Γαλλία | 2017 | Έγχρωμο | DCP | 144' | Γαλλικά

Η ταινία που έκανε τον Πέδρο Αλμοδόβαρ, πρόεδρο της επιτροπής του πρόσφατου Φεστιβάλ Καννών, να δακρύσει, είναι το παθιασμένο χρονικό μιας ομάδας ανθρώπων οι οποίοι στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 ύψωσαν ανάστημα ενάντια σε έναν πανίσχυρο και θανατηφόρο ιό. Σκηνοθετώντας με νεανική ορμή και ενώνοντας μοναδικά το συλλογικό με το ατομικό και το πολιτικό με το προσωπικό, ο Καμπιγιό παραδίδει στα χέρια των θεατών μια συναισθηματική χειροβομβίδα. Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες.Παρουσία του σκηνοθέτη Ρομπέν Καμπιγιό και του πρωταγωνιστή Αρνό Βαλουά.
Στην τρίτη του σκηνοθετική δουλειά, ο σεναριογράφος του πολυβραβευμένου «Ανάμεσα στους Τοίχους» πραγματοποιεί ένα παθιασμένο κάλεσμα στα όπλα με ήρωες τους νεαρούς ακτιβιστές της γαλλικής οργάνωσης Act Up, εξαπολύοντας μια απεγνωσμένη σταυροφορία αφύπνισης για τα ολέθρια ποσοστά της επιδημίας του AIDS. Ο Καμπιγιό αναπαριστά μια γνήσια αντιστασιακή στρατιά η οποία παλεύει καθημερινά με τις κοινωνικές προκαταλήψεις, την κρατική αναλγησία και τον φόβο του θανάτου.
Σταδιακά, καθώς η δράση μεταφέρεται από το συλλογικό και το πολιτικό κατευθείαν στο προσωπικό, το φιλμ εξαργυρώνει όση δραματουργική δύναμη συγκέντρωνε και ξεσπάει σε μια συγκινητική δήλωση αδιαπραγμάτευτου ουμανισμού. Με μια σκηνοθεσία που πάλλεται από το νεανικό αίμα που βράζει στις φλέβες των ηρώων, η ταινία συλλαμβάνει έναν αγώνα ζωής υπό το βάρος μιας αναπόδραστης τραγωδίας. Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών. Παρουσία του σκηνοθέτη Ρομπέν Καμπιγιό και του πρωταγωνιστή Αρνό Βαλουά.

Σκηνοθεσία: Robin Campillo
Σενάριο: Robin Campillo, Philippe Mangeot
Φωτογραφία: Jeanne Lapoirie
Μουσική: Arnaud Rebotini
Μοντάζ: Robin Campillo
Ηθοποιοί: Nahuel Perez Biscayart, Arnaud Valois, Adele Haenel, Antoine Reinartz, Felix Maritaud, Medhi Toure

Κινηματογράφος IDEAL, 23/9/2017, 19:45

Δεν υπάρχουν σχόλια: