27.1.17

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Τα συμπτώματα στον καρκίνο του προστάτη
Της Γιάννας Σουλάκη (health.liberal.gr, 23/1/2017)
Υπάρχουν προειδοποιητικά συμπτώματα στον καρκίνο του προστάτη; Η απάντηση, δυστυχώς, είναι αρνητική. Δεν υπάρχουν πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια για τον καρκίνο του προστάτη. 
Αυτός είναι και ο λόγος που ο τακτικός προληπτικός έλεγχος είναι τόσο σημαντικός: Τόσο με την κλινική εξέταση από γιατρό*, που μπορεί να ψηλαφίσει ένα τραχύ και σκληρό σημείο στον προστάτη σας, όσο και με την μέτρηση των επιπέδων του PSA** με μια απλή αιματολογική εξέταση. Από τη μία εξέταση PSA μέχρι την επόμενη, οι τιμές μπορεί να παρουσιάσουν αύξηση, κι αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να κάνετε μια πρώτη εξέταση αναφοράς στα σαράντα σας.
Γιατί ο καρκίνος του προστάτη δεν έχει συμπτώματα;
Επειδή ο καρκίνος του προστάτη δύσκολα εμφανίζεται για πρώτη φορά στο πιο βολικό σημείο για να δώσει συμπτώματα, δηλαδή κοντά στην ουρήθρα (τον σωλήνα που διέρχεται μέσω του πέους και συνδέει την ουροδόχο κύστη προς το εξωτερικό του σώματος). Για πολλά χρόνια, η ασθένεια είναι αθόρυβη ή αλλιώς ασυμπτωματική όπως λένε οι γιατροί. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται αργότερα, όταν πλέον ο καρκίνος έχει μεγαλώσει αρκετά, ώστε να επηρεάζει αρνητικά την ούρησή σας. Αν για παράδειγμα έχετε πρόβλημα να εκκινήσετε τη ροή των ούρων σας ή μόλις προλαβαίνετε να πάτε εγκαίρως στην τουαλέτα. Αλλά και πάλι αυτά τα συμπτώματα, που μπορεί να θυμίζουν συμπτώματα προχωρημένου καρκίνου του προστάτη, μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτικά της πραγματικής διάγνωσης. 
Κάθε ένα από τα προαναφερόμενα συμπτώματα, θα μπορούσε να οφείλεται σε άλλο πρόβλημα που σχετίζεται με τον προστάτη και όχι απαραίτητα σε καρκίνο: για παράδειγμα προστατίτιδα ή καλοήθη υπερπλασία (ή αλλιώς υπερτροφία) του προστάτη***, προβλήματα που τείνουν να αναπτύσσονται γύρω από την ουρήθρα. Για να το καταλάβετε πιο παραστατικά, ο προστάτης τυλίγεται γύρω από την ουρήθρα σας, σαν μια γροθιά που κρατά ένα καλαμάκι. Έτσι, αν ο προστάτης αρχίζει να σφίγγει την γροθιά του γύρω από το καλαμάκι, τότε θα αρχίσετε να έχετε προβλήματα στην ούρηση.
Η δυσκολία τη στύση μπορεί να είναι σύμπτωμα του καρκίνου του προστάτη;
Και πάλι, αυτό δεν είναι ένα σύμπτωμα που προκαλείται απαραίτητα από τον καρκίνο, καθώς το πρόβλημα μπορεί να προέρχεται από άλλη νόσο, όπως από το διαβήτη, την καρδιαγγειακή νόσο ή απλά με το πέρας της ηλικίας.
Έτσι λοιπόν, δώστε προσοχή: Τα συμπτώματα είναι συμπτώματα και ανεξάρτητα από το λόγο που τα προκαλεί, εσείς δεν πρέπει να τα αγνοήσετε και να ζητήσετε τη συμβουλή γιατρού.

Ανησυχητικά συμπτώματα είναι τα εξής:
Συχνοουρία ιδιαίτερα τη νύχτα και κάποιες φορές κατεπείγουσα
Δυσκολία στην έναρξη ή καθυστέρηση στην ούρηση
Ασθενής, υπερβολική, ή διακεκομμένη ροή των ούρων
Πόνος ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
Δυσκολία στην απόκτηση στύσης
Μείωση στην ποσότητα του υγρού εκσπερμάτισης
Επώδυνη εκσπερμάτιση
Αίμα στα ούρα ή το σπέρμα
Πόνο ή δυσκαμψία στη μέση, τα ισχία, λεκάνη, ή τους μηρούς
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προέρχονται από καρκίνο του προστάτη ή να υποδηλώνουν την παρουσία άλλων ασθενειών ή διαταραχών, όπως την προστατίτιδα ή την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, οπότε θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε γιατρό, ώστε να προσδιορίσει με ακρίβεια την υποκείμενη αιτία και να σας υποβάλλει στην κατάλληλη θεραπεία.

Συμπληρωματικές πληροφορίες
*Πώς γίνεται η κλινική προληπτική εξέταση από γιατρό
Η προληπτική εξέταση από γιατρό γίνεται με δακτυλική εξέταση από το ορθό. Κατά τη διάρκεια της δακτυλικής εξέτασης από το ορθό ψηλαφάται μόνο η κάτω επιφάνεια του προστάτη, η οποία βρίσκεται σε επαφή με το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου. Η εξέταση γίνεται με τον δείκτη του χεριού του ουρολόγου και αφού στην περιοχή έχει τοποθετηθεί αρκετή ποσότητα λιπαντικής αλοιφής. Κατά την εξέταση μπορεί να βρεθούν ανωμαλίες στην υφή, στο μέγεθος ή στο σχήμα του προστάτη, οι οποίες να υπαγορεύουν την διενέργεια επιπλέον εξετάσεων.
**Τί είναι το PSA
Πρόκειται για το προστατικό ειδικό αντιγόνο (PSA): Μια ουσία που παράγεται από τον προστάτη και που μπορεί να βρεθεί σε αυξημένη ποσότητα στο αίμα των ανδρών που έχουν καρκίνο του προστάτη, καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, ή μόλυνση και φλεγμονή του προστάτη.
***Τί είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH)
Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη ονομάζεται η αύξηση του αδένα που παρατηρείται μετά τα 40 έτη. Η αύξηση του μεγέθους του προστάτη συχνά συμπιέζει το τοίχωμα της ουρήθρας κυκλοτερώς, αλλά και την κύστη προς τα πάνω, προκαλώντας διαταραχές στην ούρηση που ονομάζονται συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα. Θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν έχει σχέση με τον καρκίνο του προστάτη, ο οποίος δυστυχώς δεν δίνει έγκαιρα συμπτώματα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: