31.10.16

ΣΚΩΤΙΑ, 25 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ


Ποιο είναι το πιο gay κοινοβούλιο του κόσμου;
Χριστιάνα Πούργαλη (mononews.gr, 25/10/2016)
ΓΛΑΣΚΩΒΗ: Όταν ο αρχηγός του Πράσινου Κόμματος της Σκωτίας, Patrick Harvie, έθεσε υποψηφιότητα για το Κοινοβούλιο το 2003, τα μέσα τον χαρακτήρισαν ως “Πράσινη Απειλή για την Οικογένεια”. Αυτό δεν έγινε λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων αλλά εξαιτίας της αμφιφυλικής σεξουαλικότητάς του. Στο ίδιο μοτίβο, όταν η αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος, Ruth Davidson, ανακοίνωσε δημόσια το 2011 πως είναι gay, ο Τύπος τής χάρισε την ταμπέλα της “λεσβίας μποξέρ”!!
Τον Απρίλιο του 2016 όμως, όταν η αρχηγός του Εργατικού Κόμματος της Σκωτίας δήλωσε δημόσια πως είναι ομοφυλόφιλη, το νέο δεν προκάλεσε κάποια εντύπωση. Στο διάστημα μίας ολόκληρης γενιάς, η Σκωτία κατόρθωσε να αποβάλλει μεγάλο μέρος του συντηρητισμού της κοινωνίας της και να αγκαλιάσει με ενθουσιασμό το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στη σεξουαλικότητα, μία διαδικασία που οδήγησε στην αξιοσημείωτη μεταμόρφωση και αναδιαμόρφωση της πολιτικής της κουλτούρας της χώρας.
Μέχρι το 1980 η ομοφυλοφιλία ήταν παράνομη στη Σκωτία ενώ στην Αγγλία αποποινικοποιήθηκε το 1967. Σήμερα, εκτός από τους ηγέτες των τριών εκ των πέντε μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων της χώρας, τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης της Σκωτίας έχουν παραδεχτεί δημόσια πως είναι gay, όπως και ο εκλεγμένος εκπρόσωπος του δεξιού Ανεξάρτητου Κόμματος του Η.Β. στη Σκωτία.
Όσον αφορά στην περίπτωση της Davidson, είναι πράγματι πολύ δύσκολο για έναν πολιτικό του Συντηρητικού Κόμματος να λάβει τα “εύσημα” γι’ αυτήν τη δημόσια δήλωση, πολύ περισσότερο όταν βρίσκεται στη θέση της Margaret Thatcher, η κυβέρνηση της οποίας είχε πραγματοποιήσει κινήσεις προκειμένου να απαγορευτεί η “προώθηση” της ομοφυλοφιλίας στα σχολεία. Όμως ακόμη και το Συντηρητικό Κόμμα της χώρας έχει κάνει αλματώδη πρόοδο στην αποδοχή των δικαιωμάτων και καθόλου δεν θυμίζει τη στάση που είχε εκείνες τις μέρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο David Mundell, γραμματέας του κράτους και το μοναδικό μέλος των συντηρητικών στη βόρεια πλευρά της Σκωτίας, ο οποίος ήταν ο πρώτος υπουργός που εκλέχθηκε αφού είχε ανακοινώσει δημόσια τη σεξουαλική του ταυτότητα.
Το Νοέμβριο του 1978, όταν γεννήθηκε η Davidson, η ομοφυλοφιλία δεν είχε ακόμη αποποινικοποιηθεί στη Σκωτία, πράγμα το οποίο επισήμανε πρόσφατα και η ίδια σε ομιλία της για την L.G.B.T. κοινότητα στο Κοινοβούλιο. Δεν ξέχασε να αναφερθεί στον εκλιπόντα πολιτικό του Εργατικού Κόμματος Robin Cook, χάρη στον οποίο η Σκωτία κατάφερε να ξεπεράσει τις συντηρητικές απόψεις της και να αλλάξει τη στάση της μέσω της τροποποίησης του νομοσχεδίου για την ποινική δικαιοσύνη που κατατέθηκε το 1980.
Υπενθυμίζεται πως ο νόμος που προβλέπει τους gay γάμους στη Σκωτία έχει τεθεί σε ισχύ από τον Δεκέμβριο του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: