22.4.15

ΣΒΗΝΟΝΤΑΣ ΤΑΤΟΥΑΖ

«Τα επόμενα χρόνια θα είναι μια πολύ αποδοτική δουλειά το να σβήνεις τα τατουάζ που έκαναν κάποτε οι άνθρωποι στο σώμα τους και τώρα έχουν μετανιώσει για αυτό». Είναι γιατρός, διευθυντής σε πλαστική και επανορθωτική κλινική ενός ιατρικού κέντρου, αλλά δεν κάνει αυτή την πρόβλεψη με ευχαρίστηση. Ερχεται ήδη αρκετός κόσμος και του ζητάει να σβήσει κάποια τατουάζ από το σώμα του χωρίς να υποψιάζεται τις τυχόν δυσκολίες. Και το χειρότερο είναι πως θέλουν να ξεκινήσει το λέιζερ και να απαλλαγούν με τη μία. «Ερχεται κάποια στιγμή που, παραδόξως, αισθάνονται σαν να έχουν κάτι βρώμικο επάνω τους και θέλουν να το βγάλουν» μου λέει. Ομως ο γιατρός πρέπει να είναι προσεκτικός. Ενα τατουάζ φτιάχνεται συνήθως αρκετά εύκολα αλλά βγαίνει πολύ δυσκολότερα.
«Πρέπει να τους κάνω πρώτα έναν έλεγχο με το λέιζερ. Να ρίξω στο δέρμα δέσμες με δύο ή και τρεις διαφορετικές εντάσεις και να έλθουν ξανά μετά από έναν μήνα τουλάχιστον για να δω πώς και σε ποια τιμή αντιδρά το δέρμα τους καλύτερα». Ετσι όμως χάνετε πελάτες, του παρατηρώ. «Ναι, αλλά έτσι δεν χάνω τους υπόλοιπους» απαντά. Και εξηγεί ότι το δέρμα του κάθε ανθρώπου μπορεί να αντιδράσει πολύ διαφορετικά στο λέιζερ. Δέρματα ανοιχτόχρωμα, χωρίς πολλή μελανίνη δηλαδή, μπορεί να παρουσιάσουν μεγαλύτερες επιπλοκές και ουλές, εξαρτάται επίσης σε ποιο σημείο του σώματος έχει γίνει το τατουάζ και ποια χρώματα έχουν χρησιμοποιηθεί. Η επέμβαση γίνεται με τη βοήθεια παλμών φωτός από συσκευή λέιζερ και μάλιστα οι συσκευές αυτές ανανεώνονται συνεχώς για να ανταποκρίνονται στις όλο και πιο μεγαλύτερες απαιτήσεις. Χρησιμοποιήθηκαν σε όλη την προηγούμενη δεκαετία οι συσκευές του τύπου Q-Switched Laser (το Q από το Quality Factor), δηλαδή με διακοπτόμενο φωτεινό παλμό, που όμως στη διάρκεια της διακοπής συσσωρεύει ενέργεια και έτσι ο παλμός γίνεται ενεργειακά ακόμη πιο ισχυρός. 
Διεισδύοντας στο δέρμα και φθάνοντας κάτω από την επιδερμίδα συναντά τη χρωστική και η ενέργεια του παλμού θερμαίνει και θρυμματίζει τους κόκκους του χρώματος (φωτοθερμόλυση), που θα παρασυρθούν στη συνέχεια από τα φαγοκύτταρα και θα αποβληθούν βαθμιαία από το σώμα. Η θερμοκρασία δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 48 βαθμούς Κελσίου διότι θα έχουμε κροκίδωση των πρωτεϊνών (αυτό που παθαίνει το ασπράδι του αβγού όταν θερμαίνεται). Τώρα υπάρχουν ακόμη πιο λεπτής τεχνολογίας συσκευές, τα Fractional Lasers, όπου οι ακτίνες μοιάζουν περισσότερο με πολύ λεπτές στήλες, με διάμετρο δέκα φορές πιο μικρή από μια συνηθισμένη τρίχα και μπορούν να κάνουν ακόμη πιο λεπτομερή καθαρισμό. 
Ρωτώ τον γιατρό από ποια σημεία του σώματος είναι πιο δύσκολο να σβηστεί ένα σχέδιο. 
Από εκεί όπου γίνονται συνήθως(!) μου απαντά. Δηλαδή από τον ώμο, την πλάτη και το επάνω τμήμα του χεριού διότι εκεί το δέρμα είναι πιο χοντρό και έτσι η βελόνα πρέπει να μπει πιο μέσα, αλλά όταν προσπαθήσεις να τα σβήσεις μπορεί να προκύψουν υπερτροφικές ουλές. 
Και ποια χρώματα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία να εξαφανιστούν; 
Το κίτρινο και το πράσινο. Η καλύτερη περίπτωση είναι όταν έχουμε μόνο μαύρο και γκρι. Και συμπληρώνει: «Η δουλειά εδώ είναι πιο επίπονη από ό,τι είναι με τα λέιζερ που χρησιμοποιούνται για άλλα όργανα, όπως π.χ. τα μάτια, όπου εκεί "χτυπάς" μόνο την αιμοσφαιρίνη και ξέρεις ότι υπάρχει ανταπόκριση. Εδώ χρειάζεται υπομονή και προσοχή διότι αλλιώς μπορεί να προκύψουν ουλές, εγκαύματα και υποχρωμία». Κλείνοντας θα πρέπει να αναφερθεί πως υπάρχει και το τατουάζ που γίνεται από το ίδιο το ιατρικό προσωπικό στις περιπτώσεις μαστεκτομής όταν κατά την ανάπλαση του στήθους χρειάζεται να εμφανιστεί και η σκουρόχρωμη περιοχή γύρω από τη θηλή. Αλλά εκεί δεν υπάρχει κίνδυνος με τα χρώματα ή με την αντίδραση του δέρματος. (tovima.gr, 19-4-2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια: