6.10.13

ΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ

Οι μεταβολές στο χρώμα του σπέρματος
ygeia.tanea.gr
Είμαι άνδρας 58 χρόνων, γενικά υγιής. Εδώ και έναν μήνα εμφανίστηκε αλλαγή στο χρώμα του σπέρματος (ανοικτό καφέ). Πού οφείλεται; Χρειάζεται να κάνω εξετάσεις; Παίρνω καλσιτονίνη, βιταμίνη D3 και ασβέστιο για οστεοπενία, σόου παλμέτο, τζίνγκο μπιλόμπα και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Ο ανδρολόγος, διευθυντής του Ουρολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», κ. Ν. Αντωνίου απαντά ότι το καφέ χρώμα (χρώμα σκουριάς) στο σπέρμα σημαίνει πιθανότατα αιμοσπερμία. Για να το διαπιστώσετε, θα πρέπει να στείλετε δείγμα του σπέρματος σε εργαστήριο για μικροβιολογική εξέταση και ανίχνευση ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Εάν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη αίματος, θα πρέπει να υποβληθείτε σε πλήρη ουρολογικό έλεγχο, που είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει γενική εξέταση και καλλιέργεια ούρων, εξέταση ΡSΑ και υπερηχογράφημα προστάτη και νεφρών.
Συνήθως η αιμοσπερμία οφείλεται σε φλεγμονή, λιθίαση ή υπερτροφία προστάτη. Σπανίως αποτελεί εκδήλωση προχωρημένου καρκίνου του προστάτη.
Τα φάρμακα που παίρνετε για την οστεοπενία είναι δυνατό να προκαλέσουν λιθίαση στον προστάτη και γενικά στο ουροποιητικό σύστημα. Γι΄ αυτό συνιστάται να κάνετε έλεγχο του ασβεστίου και της παραθορμόνης στο αίμα σας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: