24.10.13

ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ



Ρεμπό : «Όταν θα έρθει μια μέρα να σας χτυπήσει την πόρτα ο θάνατος, που θα το κάνει, δεν θα θέλατε να πείτε στον εαυτό σας ότι η ζωή που ζήσατε ήταν η δική σας ζωή και όχι η ζωή που κάποιος άλλος διάλεξε για σας;» (athensvoice.gr, 23/10/2013)

O Γιάννης Στάνκογλου ως Αρθούρος Ρεμπό
protothema.gr, 21/10/2013
Ο μεγάλος «μαύρος» Γάλλος ποιητής ενσαρκώνεται από τον Γιάννη Στάνκογλου, με τον οποίο έχουν και φυσιογνωμικές ομοιότητες.
Στο «Από Μηχανής» θέατρο κάνει πρεμιέρα την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου το θεατρικό έργο “Είμαι ένας άλλος” του του Σουηδού ακαδημαϊκού και θεατρικού συγγραφέα Μίκαελ Αζάρ, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Γιάννης Στάνκογλου, ως Αρθούρος Ρεμπό.
Η περίπτωση του Ρεμπό είναι ιδιαίτερη καθώς, έγραψε μόνο από τα 14 έως τα 19 του χρόνια και μετά ποτέ, από επιλογή.
Ο ποιητής που χάθηκε τόσο νέος από καρκίνωμα στα οστά στα 37 του, ξετυλίγεται μέσα από το θεατρικό του Αζάρ, καθώς αναλύονται όλα αυτά που απασχολούσαν τον Ρεμπώ και τον έκαναν τόσο μοναδικό ως περίπτωση καλλιτέχνη. Την ελευθερία του πνεύματος, το σπάσιμο των ορίων, τον θάνατο, την οικογένεια, τη μητέρα, τον θεό.
Το «Είμαι ένας άλλος» πραγματεύεται αυτό ακριβώς, την δυσκολία του να αποδεχτεί κανείς τις κοινωνικές νόρμες, την τόλμη του να ζήσει εκτός πεπατημένων και να διαλέξει μια προσωπική πορεία που μπορεί να τον μεταλλάξει σαν άτομο.
Τη μετάφραση - σκηνοθεσία υπογράφει η Αλίκη Δανέζη - Knutsen, τα σκηνικά ο Νίκος Αναγνωστόπουλος, τα κοστούμια ο Σωτήρης Γεωργίου, την κίνηση ο Νίκος Δραγώνας και τη μουσική ο Carl Michael Von Hausswolff.

Δεν υπάρχουν σχόλια: