22.8.11

ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΧΤΣΗΣ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΣ, ΠΑΝΗΔΟΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΦΟΒΕΡΑ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΣ


Κώστας Ταχτσής: Εμείς δεν είμαστε Άγγλοι ή Γερμανοί. Απ’ αυτούς πέρασε ο πουριτανισμός. Είναι λαοί με αρχές, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και την ιστορία τους. Έχουν γενική παιδεία, βρίσκουν τρόπους να εξιδανικεύσουν τη λιβιδώ τους –διάβασμα, μουσική, άθληση- και να εκτονώνονται. Δουλεύουνε όλη την εβδομάδα σκληρά και την Παρασκευή και το Σάββατο το βράδυ που μεθάνε και χάνουν τις αναστολές τους, θυμούνται και τον έρωτα. Γενικεύω, βέβαια. Αλλά πάλι γενικεύοντας, νομίζω πως αυτά δεν ισχύουν σε μας. Είμαστε Μεσογειακός λαός, με ειδωλολατρικό παρελθόν –ακόμα και η Ορθοδοξία μας διαφέρει παρασάγγες από τον Καθολικισμό. Είμαστε εξωστρεφείς, πανηδονιστές και για ιστορικούς λόγους, απολίτιστοι, ανορθόγραφοι και φοβερά ανασφαλείς. Δεν μεθάμε. Αυτό το έχω ξαναπεί από παλιά. Φοβόμαστε ότι θα βρεθεί αμέσως κάποιος που θα εκμεταλλευτεί τη μέθη μας. Και πάντα βρίσκεται. Παλιότερα εξαιτίας της φτώχειας. Τώρα επειδή έχει επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας. Έτσι κι αλλιώς ο Έλληνας δεν χρειάζεται να μεθύσει και να χάσει τις αναστολές τους για να κάνει έρωτα. Το κρεβάτι είναι ο πιο ανέξοδος και ακίνδυνος τρόπος για να επιβεβαιώσει τον ανδρισμό του ή να ξεχάσει για λίγο τα φαρμάκια του.
Αμφιβάλλω αν υπάρχουν πολλοί Έλληνες που δεν έχουν απατήσει τη γυναίκα τους ή δεν την απατούν κατά συρροή. Ή που δεν είχαν ποτέ έστω και μία, οσοδήποτε επιδερμική, ομοφυλοφιλική εμπειρία. (…) Η ιδέα ενός μονογαμικού άντρα με απωθεί λιγάκι. Φανερώνει έλλειψη φαντασίας και φαρισαϊκή ευλάβεια.

Ελεύθερος Τύπος, 3/1988

Δεν υπάρχουν σχόλια: