9.8.11

Ο ΚΟΥΡΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

Κούρος της Νέας Υόρκης
Ύψος 1,84. Γύρω στο 600-590 π.Χ. Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης

Πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι για την κατασκευή του στηρίχτηκαν στις αναλογίες του αιγυπτιακού κανόνα, σύμφωνα με τον οποίο, πριν από τη λάξευση, σχεδιάζονταν στο μάρμαρο 21 τετράγωνα από το ύψος των ματιών ως τις πατούσες για τη σωστότερη απόδοση των αναλογιών του σώματος.
Οι λεπτομέρειες έχουν σχεδιαστεί σαν σχεδόν σαν ανεξάρτητα κομμάτια· τα αυτιά σαν έλικες, τα μαλλιά μοιάζουν με ψήφους, ακόμα κι ο κόμπος της ταινίας είναι στυλιζαρισμένος.Είναι ιδιαίτερα προσεγμένος στην κατασκευή με προσεκτικό φινίρισμα. Σύμφωνα με τον Boardman πρόκειται για "εντελώς αντιρεαλιστική μεταφορά της φυσιοκρατικής ανατομίας, αλλά πολύ αποτελεσματική σε καθαρά διακοσμητικό επίπεδο".

Κανόνας
Οι Αιγύπτιοι τεχνίτες για την ευκολότερη κατασκευή των αγαλμάτων χώριζαν το σώμα σε 21 τετράγωνα από τα μάτια ως τις πατούσες. Η μέθοδος αυτή εξασφάλιζε τη σωστότερη απόδοση των αναλογιών των μελών του σώματος. Από το 663 π.Χ. το μέτρο για τους Αιγυπτίους είναι ο πήχης ο οποίος ισοδυναμεί με 7 παλάμες ή 5 1/4 πυγμές. Το κάθε τετράγωνο από τα 21 του κανόνα ισοδυναμεί με 1 πυγμή. Πιο συγκεκριμένα:
6 πυγμές μετρούσαν οι κνήμες,
1 τα γόνατα,
3 οι μηροί,
3 η λεκάνη μέχρι τον ομφαλό,
3 από τον ομφαλό μέχρι το στήθος,
3 από το στήθος μέχρι το σαγόνι και
2 το κεφάλι μέχρι τα μάτια.
Στο σχεδιάγραμμα δίπλα φαίνεται δεξιά (β) ο αιγυπτιακός κανόνας και αριστερά (α) η εφαρμογή του κανόνα στον κούρο της Νέας Υόρκης.
Υπολογίζοντας το μέγεθος του κούρου σύμφωνα με το ελληνικό πόδι (το οποίο δεν είχε καθορισμένο μέγεθος) προκύπτει ότι το μέγεθός του είναι συνολικά 6 πόδια και το κεφάλι είναι 1 πόδι.
(users.sch.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: