23.8.10

ΣΤΟ 1% Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΜΙΑ "ΕΡΕΥΝΑ" ΤΟΥ 1990


Η ομοφυλοφιλία στο 1%
ΜΑΙΡΗ ΚΑΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΥ (Τα Νέα, 1/10/1998)
Τουλάχιστον 1 στους 100 Έλληνες είναι ομοφυλόφιλος, ποσοστό που μας θέτει στην ίδια περίπου θέση με τους Γάλλους και τους Καναδούς, αλλά σε χαμηλότερη θέση σε σχέση με τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς και τους Νορβηγούς.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι «στην Ελλάδα, παρά την ανοχή των τελευταίων χρόνων, ο ομοφυλοφιλικός προσανατολισμός δεν είναι γενικά αποδεκτός», οι ερευνητές της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου ΑΘηνών προσπάθησαν να ανιχνεύσουν τις ομοφυλοφιλικές, αμφιφυλόφιλες και ετεροφυλικές τάσεις των Αθηναίων.
ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ
«Από το σύνολο των ανδρών του δείγματός μας, μόνο 0,1% δήλωσε ότι έχει αποκλειστικά ομοφυλοφιλικό προσανατολισμό, ενώ ένα 0,3% δήλωσε ότι έχει κυρίως ομοφυλοφιλικό προσανατολισμό», λένε οι ερευνητές. «Αυτά τα δύο ποσοστά μάς κάνουν να υποθέσουμε ότι τα πραγματικά ποσοστά ομοφυλοφιλικού προσανατολισμού στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι πάνω από το 0,4%.
Ένα άλλο 0,3% ανέφερε εξίσου ετεροφυλοφιλικό και ομοφυλοφιλικό προσανατολισμό.
Τέλος, 0,9% του δείγματος δήλωσε ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός τους είναι κυρίως ετεροφυλοφιλικός, μη αποκλείοντας και κάποιες ομοφυλοφιλικές σχέσεις».
Συνολικά, πάντως, το 98,5% του δείγματος των ανδρών δήλωσε ότι έχει αποκλειστικά ετεροφυλοφιλικό σεξουαλικό προσανατολισμό.
ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Από το δείγμα των γυναικών, το 99,4% δήλωσαν αποκλειστικά ετεροφυλοφιλικό προσανατολισμό. Μόνο το 0,6% ανέφεραν ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός τους είναι «κυρίως ετεροφυλοφιλικός», χωρίς να αποκλείουν και κάποιες ομοφυλοφιλικές σχέσεις.
Στην ερώτηση για το φύλο του μόνιμου συντρόφου τους, το 0,7% των ανδρών απάντησαν ότι αυτό είναι ανδρικό και το 0,5% των γυναικών απάντησαν ότι είναι γυναικείο.
ΟΙ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ
Συγκρίνοντας τα ελληνικά ευρήματα με αντίστοιχα ξένων μελετών, διαπιστώνει κανείς ότι βρισκόμαστε κοντά σ' εκείνα της Γαλλίας, όπου αναφέρονται ποσοστά αποκλειστικού ομοφυλοφιλικού προσανατολισμού 0,7% για τους άνδρες και 0,6% για τις γυναίκες (αν και 4,1% των ανδρών και 2,6% των γυναικών είχαν ομοφυλόφιλη εμπειρία στη ζωή τους).
Παρόμοια ποσοστά φαίνεται να έχουν και οι Καναδοί (με 1% ομοφυλόφιλους και ένα άλλο 1% αμφιφυλόφιλους) και οι Δανοί (με 1% αποκλειστικά ομοφυλόφιλους άνδρες και 2,7% με ομοφυλοφιλική συνουσία).
Μεγαλύτερα ποσοστά αναφέρουν οι βρετανικές μελέτες, στις οποίες το 6,1% των ανδρών ανέφεραν ομοφυλοφιλική εμπειρία στη ζωή τους.
Στη Νορβηγία, επίσης, το 3,5% των ανδρών και το 3% των γυναικών ανέφεραν ομοφυλοφιλική εμπειρία στη ζωή τους. Στις ΗΠΑ, τα ποσοστά ομοφυλοφιλίας διαφέρουν από μελέτη σε μελέτη.
Μία πρόσφατη, όμως, μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου το 1994, βρήκε ότι το 2,8% των Αμερικανών και το 1,4% των Αμερικανίδων είναι ομοφυλόφιλοι.
ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΑ
«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μελέτες γύρω από τη σεξουαλική συμπεριφορά ¬ και ιδιαίτερα σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού ¬ δεν διακρίνονται για τον υψηλό δείκτη αξιοπιστίας», επισημαίνουν οι ερευνητές.
«Γι' αυτό, η ερευνητική μεθοδολογία επιβάλλεται να είναι αυστηρή, για να εξασφαλίσει ικανού βαθμού εγκυρότητα των δεδομένων».
Και καταλήγουν: «Παρά τη δυσπιστία, με την οποία πολλές φορές αντιμετωπίζονται πληροφορίες για τη σεξουαλική συμπεριφορά, ωστόσο η μεθοδολογία και η διεξαγωγή της παρούσας έρευνας, μας επιτρέπουν να ισχυριστούμε ότι τα αποτελέσματά μας δεν είναι λιγότερο σημαντικά σε σύγκριση με άλλες έρευνες που χρησιμοποιούν παρόμοια μεθοδολογία».
ΠΑΝΩ από το 13% των Ελλήνων έχουν εμπειρία παρά φύσιν συνουσίας και περισσότερο από το 5% την περιλαμβάνει στο ερωτικό του ρεπερτόριο. Οι εικοσιπεντάρες και οι σαραντάρες συνηθίζουν αυτή την πρακτική περισσότερο από τις Ελληνίδες άλλων ηλικιών. Η πρωκτική συνουσία απεικονίζεται στην τέχνη, περιγράφεται στη λογοτεχνία, αναφέρεται ως αποδεκτή πρακτική σε αρκετές παλιές κοινωνίες και δηλώνεται ως σεξουαλική πρακτική από μία σημαντική αναλογία γυναικών. Παράλληλα, όμως, ενοχοποείται για τη μετάδοση διαφόρων αφροδισίων νοσημάτων (περιλαμβανομένου και του HIV του AIDS), κυρίως στους άνδρες. Λιγότερο αποδεδειγμένος είναι ο ρόλος της στη μετάδοση των νοσημάτων αυτών στις γυναίκες. Σε μία μεγάλη μελέτη, πάντως, η μόλυνση με HIV από άνδρα σε γυναίκα ήταν πέντε φορές πιο πιθανή σε πρωκτική συνουσία, παρά σε κολπική. Επιπλέον, το 46% των γυναικών που είχαν πρωκτική συνουσία με άνδρα που ήταν φορέας του ιού του AIDS, έγιναν κι αυτές φορείς.
ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ
«Παρά τη σημασία της στη μετάδοση αφροδισίων νοσημάτων, η πρωκτική συνουσία σπανίως συζητείται στην Ιατρική», τονίζουν οι ερευνητές. «Είναι ένα θέμα ευαίσθητο, που προκαλεί δυσφορία σε πολλά άτομα, ακόμα και στους γιατρούς. Λίγες μελέτες περιλαμβάνουν ερωτήσεις γύρω από την πρακτική αυτή και ορισμένες φορές που διερευνάται, συγχέεται με την εκ των όπισθεν κολπική συνουσία».
Οι ερευνητές της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών τόλμησαν να προχωρήσουν στη διερεύνηση και αυτού του θέματος. Οι σχετικές ερωτήσεις, βέβαια, ανήκαν στο τμήμα εκείνο του ερωτηματολογίου που ήταν «προαιρετικό». Δηλαδή, υπενθύμιζαν στον ερωτώμενο ότι μπορεί να απαντήσει εάν θέλει και σε όσες ερωτήσεις εκείνος θέλει.
«Από τους 795 άνδρες της μελέτης μας, απάντησαν οι 740 και απ' αυτούς το 16,6% δήλωσαν ότι είχαν εμπειρία πρωκτικής συνουσίας», λένε οι ερευνητές. «Από τις 896 γυναίκες απάντησαν οι 817 και ανέφεραν, σε ποσοστό 10%, εμπειρία πρωκτικής συνουσίας».
ΑΝΔΡΕΣ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Αναλύοντας αυτά τα δεδομένα κατά φύλο και ηλικία, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά ετεροφυλοφιλικής πρωκτικής συνουσίας εμφανίζονται στους άνδρες 20-24 χρόνων, ακολουθούν οι άνδρες 25-29 χρόνων και έπονται οι άνδρες 40-44 χρόνων.
Στις γυναίκες, τα υψηλότερα ποσοστά (13,9%) αναφέρονται στις ηλικίες 40-44 χρόνων και ακολουθούν οι ηλικίες 25-26 χρόνων και 30-34 χρόνων με ελαφρώς χαμηλότερα ποσοστά (11,3%). Το 6,6% των ανδρών και το 4,7% των γυναικών δήλωσαν ότι είχαν εμπειρία ετεροφυλοφιλικής πρωκτικής συνουσίας μέσα στον τελευταίο μήνα.
ΗΛΙΚΙΕΣ - ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
«Ως συμπέρασμα, μπορεί κανείς να δεχθεί με επιφύλαξη ότι το 13,3% των σεξουαλικώς δραστήριων ατόμων είχαν εμπειρία πρωκτικής συνουσίας και περίπου ένα 5,6% την περιλαμβάνει στο ερωτικό του ρεπερτόριο», σχολιάζουν οι ερευνητές. «Περισσότερες πιθανότητες για άσκηση αυτής της πρακτικής έχουν οι ηλικιακές ομάδες 20-29 και 40-44 στους άνδρες και 40-44 στις γυναίκες».
Συγκρίνοντας τα ελληνικά ευρήματα με αντίστοιχα πρόσφατων αμερικάνικων μελετών, διαπιστώνει κανείς ότι τα ελληνικά ποσοστά είναι μικρότεραα,. Το ένα τέταρτο περ'ιπου των ετεροφυλοφίλων στις ΗΠΑ είχαν εμπειρία πρωκτικής συνουσίας
Όσον αφορά τη χρήση προφυλακτικού, το 77% ανέφερε ότι δεν χρησιμοποιεί ποτέ προφυλακτικό στην πρωκτική συνουσία, το 14,8% ότι το χρησιμοποιεί μερικές φορές και το 8,2% ότι το χρησιμοποιεί πάντοτε. «Αν τα ποσοστά αυτά αντανακλούν την πραγματικότητα, δεδομένης της υψηλής επικινδυνότητας αυτής της σεξουαλικής πράξης για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, οι ειδικοί γιατροί και υγειονομικοί θα πρέπει να συνιστούν επίμονα τη χρήση προφυλακτικού κατά την πρωκτική συνουσία», υπογραμμίζουν οι ερευνητές
Την έρευνα για τη σεξουαλική συμπεριφορά του αθηναϊκού πληθυσμού πραγματοποίησαν οι πανεπιστημιακοί ερευνητές κ.κ. Νίκος Βαϊδάκης, Ανδρέας Ραμπαβίλας και κυρία Μένη Μαλιώρη, υπό την εποπτεία του καθηγητή και ακαδημαϊκού κ. Κώστα Στεφανή Η έρευνα διεξήχθη από Μάρτιο έως Νοέμβριο του 1990 και τα αποτελέσματά της βρίσκονται σήμερα υπό δημοσίευση.

4 σχόλια:

NuncaMás είπε...

"ερευνητες" της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου ΑΘηνών...το επιστημονικο σκελος του αντιδραστικου μηχανισμου που καταστελει κορμια και ψυχες ποτιζοντας τα με ψυχοφαρμακα...ουτε το ΛΑΟΣ δε θα εβγαζε τετοια ποσοστα, σιγουρα θα σας χειροκροτουσε...κουφαλες ειμαστε περισσοτεροι/ες. Πολεμο στους ομοφοβικους και σε καθε μηχανισμο καταστολης, κρατικο-"επιστημονικο".

stereocage είπε...

Pali kala pou den vgalane oti iparxei enas gay sti Kriti 2 stih Athina kai misos sti Thesaloni.Fimi gia enan gay sta dodekanisa elegxete gia tin egirotita tis...eleos.

Ανώνυμος είπε...

Ούτε το 10% που λένε αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Αυτό είναι καθαρή αυθαιρεσία. Οι άντρες το πολύ να είναι 2% και οι γυναίκες το πολύ ο,ο5%. Καλοί είναι οι μύθοι των ομοφ/λων αλλά να μην υπερβάλουμε τόσο πολύ.

Ανώνυμος είπε...

ναι επισης το 99,9% των Ελλήνων ειναι ψηλοι, ξανθοι και με γαλαζια ματια