27.11.08

"ΕΚΡΗΞΗ" ΣΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ HIV

Image Hosted by ImageShack.us
.
«Έκρηξη» στα κρούσματα HIV
Δημήτρης Καραγιώργος ( Έθνος, 26/11/08)
Σε ύψος-ρεκόρ φτάνουν φέτος τα νέα κρούσματα HIV. Ο αριθμός των οροθετικών αναμένεται να φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα της δεκαετίας. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, 547 νέα κρούσματα είχαν δηλωθεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), αριθμός ο οποίος ξεπερνά τον αντίστοιχο ολόκληρου του 2007.
Την ανάγκη για ένταση των προγραμμάτων πρόληψης επισημαίνουν πια και οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας, ενώ οι επιστήμονες καλούν όσους έχουν λόγους να ανησυχούν, να κάνουν άμεσα το τεστ.Κατά την παρουσίαση των επιδημιολογικών στοιχείων, ο υπουργός Υγείας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ανακοίνωσε χθες ότι οι ανασφάλιστοι οροθετικοί, που δεν έχουν σήμερα πρόσβαση στα φάρμακα, θα καλυφθούν από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Πρόκειται για περίπου 30 άτομα, τα οποία δεν πληρούν τα εισοδηματικάκριτήρια να ενταχθούν στην Πρόνοια.
Είναι επαγγελματίες ή ασφαλισμένοι διαφόρων Ταμείων, από τα οποία δεν μπορούν να καλυφθούν, καθώς οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές. Τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν μια έντονα αυξητική τάση στα νέα κρούσματα HIV. Ο αριθμός των οροθετικών αναμένεται να φτάσει φέτος στα υψηλότερα επίπεδα από το 2000 και εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να διογκώνεται σημαντικά και τα επόμενα χρόνια.
Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Γιάννης Πιερρουτσάκος, είπε ότι αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη, αλλά δέχτηκε ότι υπάρχει ανάγκη να ενταθούν τα προγράμματα πρόληψης της νόσου στη χώρα μας. Ο διευθυντής της μονάδας ειδικών λοιμώξεων του Κρατικού της Αθήνας, κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος - Κακολύρης είπε ότι τα κρούσματα που καταγράφηκαν φέτος στην Ελλάδα είναι άνθρωποι οι οποίοι μολύνθηκαν τηντελευταία πενταετία. Με την αύξηση του αριθμού των οροθετικών -συμπλήρωσε- πληρώνουμε τον εφησυχασμό των προηγούμενων ετών.
Χαρακτηριστικό των επιδημιολογικών τάσεων που υπάρχουν διαχρονικά στη χώρα μας, είναι το απόσπασμα της φετινής έκθεσης του ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι επιδημιολόγοι σημειώνουν ότι από το 2000 έως το 2002 ο αριθμός των δηλούμενων νέων μολύνσεων μειώθηκε. Το 2003 και το 2004 παρουσιάστηκε μια μικρή άνοδος, ενώ το 2005 σημειώθηκε μια σημαντική αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το 2006, ο αριθμός των νέων δηλώσεων ήταν ακόμη μεγαλύτερος, για να υπάρξει μια κάμψη το 2007. Τα φετινά στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ο αριθμός των νέων μολύνσεων θα κυμανθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περίοδο 2005-2006. Από τις 547 νέες περιπτώσεις που δηλώθηκαν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, οι 458 είναι άνδρες και 89 γυναίκες. Από αυτούς, οι 55 είχαν ήδη εμφανίσει AIDS, δηλαδή είχαν εμφανίσει κλινικά τη νόσο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: