24.11.08

ΧΑΡΒΕΪ ΜΙΛΚ 2

Image Hosted by ImageShack.us
.
Ο Σον Πεν σε ένα ρόλο για Οσκαρ
Καθημερινή, 23/11/2008
Υποδύεται έναν ομοφυλόφιλο που πλήρωσε με τη ζωή του την εκλογή σε δημόσιο αξίωμα
Ο Χάρβεϊ Μιλκ, δημοτικός σύμβουλος στο Σαν Φρανσίσκο και ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος πολίτης που εξελέγη σε δημόσιο αξίωμα στην Καλιφόρνια, δολοφονήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1978. Ηταν ένα «έγκλημα μίσους», που τοποθέτησε τον Μιλκ στο βάθρο του μάρτυρα για εκατομμύρια συμπατριώτες του, πέρα από τα όρια του γκέι κινήματος.
Η κινηματογραφική βιογραφία του Χάρβεϊ Μιλκ ήταν ένα εγχείρημα που εδώ και μια δεκαετία σχεδίαζε ο σκηνοθέτης Γκας βαν Σαντ – και τελικά κατάφερε να το πραγματοποιήσει. Η ταινία «Milk» είναι ένα από τα φαβορί των υποψηφιοτήτων για τα Οσκαρ του 2009 – ιδιαίτερα όσον αφορά τον Σον Πεν, που όλοι συμφωνούν ότι η εξωτερική και εσωτερική του μεταμόρφωση προκειμένου να υποδυθεί τον Μιλκ είναι εκπληκτική. Το φιλμ αρχίζει να προβάλλεται στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, λίγες μέρες μετά τη νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα για τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφύλων στην Καλιφόρνια.
Κραυγές και Ομπάμα
Στην αβάν–πρεμιέρ στο Λος Αντζελες, οι θεατές χειροκρότησαν όρθιοι επί δέκα λεπτά στο τέλος της ταινίας, η οποία, ενώ αναπαριστά με ακρίβεια το κλίμα της εποχής, αντηχεί σε ορισμένες σκηνές τις κραυγές για την «υπεράσπιση της οικογένειας» που ακούστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, ίδιες με εκείνες που οδήγησαν στον φόνο του Χάρβεϊ Μιλκ εκείνο το συννεφιασμένο πρωινό στο δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο. Από τις σφαίρες του δολοφόνου σκοτώθηκε και ο Τζορτζ Μοσκόνε, ο δήμαρχος της πόλης.
«Δεν ήθελα να προβληθεί το φιλμ», είπε ο Γκας βαν Σαντ, «πριν από την ψηφοφορία που έφερε στο προεδρικό αξίωμα έναν Αφροαμερικανό και, την ίδια μέρα, αρνήθηκε να αναγνωρίσει μια ομάδα συνανθρώπων μας ως ισότιμους πολίτες. Ο Ομπάμα δεν εκφράστηκε με σαφήνεια όσον αφορά την Πρόταση 8 (για τη νομιμοποίηση του γάμου ομοφύλων), δεν μπορούσε να το κάνει στην προεκλογική περίοδο. Δεν τάχθηκε εναντίον, απλώς ήταν σιβυλλικός, αρνήθηκε να εκτεθεί. Το λέω με πίκρα: Η συντηρητική, η θρησκόληπτη και πουριτανική μερίδα στις ΗΠΑ είναι παντοδύναμη».
«Ντροπή για το όχι»
Μαζί του στη συνέντευξη Τύπου ήταν όλοι οι ηθοποιοί, εκτός από τον Σον Πεν, ο οποίος ήταν απασχολημένος με ένα δικό του ντοκιμαντέρ, αλλά παρευρέθη στην αβάν–πρεμιέρ στο Σαν Φρανσίσκο, όπου καταχειροκροτήθηκε και φαινόταν πολύ συγκινημένος. Ο Τζος Μπρόλιν, που ερμηνεύει τον Νταν Γουάιτ, τον δολοφόνο του Μιλκ, έχει πρόσφατη την επιτυχία του στον ρόλο του Μπους στην ταινία του Ολιβερ Στόουν. «Σε αντίθεση με τον Γκας, εγώ πίστευα ότι τα πράγματα θα εξελίσσονταν διαφορετικά και έχω απογοητευτεί. Τούτο το φιλμ πρέπει να προκαλέσει ντροπή σε όλους εκείνους που ψήφισαν “όχι”, όποιο κι αν είναι το χρώμα και η πολιτική τους ταυτότητα». Ο Νταν Γουάιτ, που ήταν κι αυτός δημοτικός σύμβουλος, καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση και ύστερα από πέντε χρόνια αφέθηκε ελεύθερος. Το 1985 αυτοκτόνησε.
Ο Ντιέγκο Λούνα ερμηνεύει τον Τζακ Λάιρα, τον τελευταίο σύντροφο του Χάρβεϊ, έναν νεαρό ανίκανο να τα βγάλει πέρα με τις απαιτήσεις της ζωής, ενώ ο Τζέιμς Φράνκο παίζει τον Σκοτ Σμιθ, τον μεγάλο έρωτα του Χάρβεϊ. Μαζί ήρθαν από τη Νέα Υόρκη στο Σαν Φρανσίσκο και άνοιξαν ένα φωτογραφικό κατάστημα στην Κάστρο Στριτ, το οποίο εξελίχθηκε σε κέντρο καλλιτεχνικής έκφρασης και κινητοποίησης για τα πολιτικά δικαιώματα της γκέι κοινότητας. Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο Εμιλ Χιρτς, ο ηθοποιός που έπαιξε δίπλα στον Σον Πεν στην ταινία «Ταξίδι στην άγρια φύση». «Ο δικός μου ήρωας είναι μια πολύ σημαντική προσωπικότητα και βρίσκεται στη ζωή. Κάθε μέρα, ο Κλιβ Τζόουνς (φίλος του Μιλκ, δραστήριος ακτιβιστής για το έιτζ και τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων) ερχόταν στα πλατό με δάκρυα στα μάτια και θυμόταν μαζί μας τον κόσμο της Κάστρο Στριτ. Πιστεύω ότι οι νέες γενιές θα αλλάξουν τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων, γιατί “yes, we can!”».
Σκεφτικός, με το πρόσωπο σφραγισμένο από τον χαρακτήρα που ερμήνευσε και που «έχει μείνει μέσα μου», όπως είπε, ο Σον Πεν δήλωσε μετά την ειδική προβολή στο Σαν Φρανσίσκο: «Είμαι υπερήφανος για την ταινία μας. Ο Χάρβεϊ δολοφονήθηκε μαζί με τον δήμαρχο του Σαν Φρανσίσκο και η ταινία θα βγει στις αίθουσες την τριακοστή επέτειο του θανάτου τους. Είμαι υπερήφανος που το σενάριο τονίζει τον πολιτικό ρόλο που έπαιξε ο Χάρβεϊ και δεν επικεντρώνεται σε σεξουαλικές σκηνές».
«Η ζωή του Χάρβεϊ», είπε ο Γκας βαν Σαντ, «άλλαξε την ιστορία, αλλά στο φιλμ δεν τον παρουσιάζουμε σαν ένα ίνδαλμα: Είναι ένας άνθρωπος με τις αδυναμίες του και με την εσωτερική του δύναμη, που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των ηλικιωμένων, για την ιατρική περίθαλψη, για τις μειονότητες. Υπηρέτησε την πόλη και την κοινότητα με υποδειγματικό τρόπο». Ο Βαν Σαντ, ο οποίος έκανε καλλιτεχνικές σπουδές πριν γίνει σκηνοθέτης και έχει σκηνοθετήσει πολλά μουσικά βίντεο, διάλεξε κομμάτια του Ντέιβιντ Μπάουι, της Πάτι Σμιθ, αλλά και τραγούδια όπως το «Over the Rainbow» και «Wake Up, San Francisco» για τη μουσική συνοδεία «της ζωής ενός άξιου ανθρώπου, που το νήμα της κόπηκε ένα χρόνο μετά την εκλογή του, αλλά που τώρα ξαναζωντανεύει χάρη στο σενάριο του Ντάστιν Λανς Μπλακ, στο οποίο προσθέσαμε ντοκουμέντα και μαρτυρίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: