28.4.07

ΤΡΟΠΟΙ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ 6. ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ 1

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us
.
Πολύχρωμο βιβλιοπωλείο
του Πέρη Αποστολάκη
Από το Νοέμβριο του 2004, σε μια πάροδο της Πατησίων, μπορείς κανείς να βρει εκατομμύρια λέξεις που μιλάνε για τους γκέι, τις λεσβίες και τις τρανς.
Ο Πολύχρωμος Πλανήτης ήρθε να καλύψει ένα μεγάλο κενό. Πρωτύτερα, όποιος ήθελε να βρει βιβλία με ομοφυλοφιλικό περιεχόμενο ή από γκέι συγγραφέα έπρεπε να περάσει από μια προσωπική δοκιμασία θάρρους, αφού εμμέσως ήταν σαν να φανερώνεται ο ίδιος στον πωλητή. Για κάποιους εύκολο, για άλλους δύσκολο ή αδύνατο.Ένα γκέι βιβλιοπωλείο δεν είναι απλώς ένας βολικός χώρος για να ζητήσεις χωρίς ντροπή γκέι βιβλία. Στον Πολύχρωμο Πλανήτη βρίσκεις συγκεντρωμένη σχεδόν όλη την ελληνική ομοφυλοφιλική βιβλιοπαραγωγή, πράγμα πολύ χρήσιμο, αφού μπορείς να ανακαλύψεις και άλλα βιβλία, των οποίων την ύπαρξη αγνοούσες.
Ο Πλανήτης εκδίδει και βιβλία. Όπως μας λέει η ιδιοκτήτρια, Μαρίνα Γαλανού: «εκδίδουμε βιβλία ομοφυλοφιλικού περιεχομένου με στόχο να ακουστούν οι φωνές ομοφυλόφιλων συγγραφέων». Οι δύο πρώτες εκδόσεις Καιάδας και Αμφί και Απελευθέρωση, αμφότερα του Λουκά Θεοδωρακόπουλου, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Στα σχέδια είναι η έκδοση και άλλων λογοτεχνικών έργων, ελληνικών και ξένων.
Παράλληλα, ο Πολύχρωμος Πλανήτης οργανώνει λογοτεχνικές βραδιές αφιερωμένες σε γκέι συγγραφείς, με στόχο τη δημιουργία ενός χώρου για ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμού.
(...) Είτε ο Πλανήτης θεωρηθεί καθαρά εμπορική επιχείρηση είτε κομμάτι του γκέι ακτιβισμού, παραμένει γεγονός ότι επιτέλους οι γκέι, λεσβίες και τρανς έχουμε ένα χώρο όπου μπορούμε να βρούμε βιβλία από εμάς για εμάς. Κι αν ισχύει αυτό που λέει ο Τζον Κίραν «Είμαι κομμάτι όλων όσων έχω διαβάσει», τότε το ειδικά για εμάς τους ομοφυλόφιλους, με τις κρυμμένες, ανομολόγητες ιστορίες μας, το να διαβάζουμε για τις ζωές άλλων ομοφυλόφιλων είναι κάτι παραπάνω από ψυχαγωγία. Είναι απόδειξη ότι υπάρχουμε.
(Αναδημοσίευση από το περιοδικό 10%)

Δεν υπάρχουν σχόλια: