19.4.07

3η BERLINALE IN ATHENS. ΟΙ GAY ΤΑΙΝΙΕΣ

Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
.

HERE’S LOOKING AT YOU, BOY
Ολλανδία, Φινλανδία, Αυστραλία / 90'
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
H εμφάνιση και η εξέλιξη του gay cinema είναι το θέμα του νέου ντοκιμαντέρ του Andre Schafer με τίτλο «Here’s looking at you, Boy», στο οποίο ο σκηνοθέτης αφηγείται το χρονικό της ανάπτυξης και της διάδοσης του ομοφυλοφιλικού κινηματογράφου, που ξεκινά από τα πρώτα του βήματα και την αναζήτηση της ταυτότητάς του μέχρι σήμερα, προβάλλοντας αποσπάσματα από ταινίες του ‘70. Ακόμη, δημοφιλείς σκηνοθέτες, όπως οι Stephen Frears, Tilda Swinton, Stephen Fry, Patrice Chéreau, François Ozon, Udo Kier και Gus Van Sant, δίνουν μέσα από τις συνεντεύξεις τους τη δική τους άποψη για την πορεία του queer cinema τα τελευταία χρόνια.
Σκηνοθέτης: Andre Schafer
MEN IN THE NUDE
Ουγγαρία / 94'
Η αδιέξοδη αισθηματική περιπέτεια ενός μεσήλικα πρώην επιτυχημένου συγγραφέα που ερωτεύεται ένα ανήλικο αγόρι, σκιαγραφείται με τις πιο σκοτεινές, μελαγχολικές πινελιές στο ρομαντικό δράμα του Ούγγρου σκηνοθέτη Károly Esztergályos. Ο Tibor, ένας ξεπεσμένος αλλά ακόμα πολύ γοητευτικός συγγραφέας, είναι παντρεμένος με μια πανέμορφη ηθοποιό που κάποτε απολάμβανε τα φώτα της δημοσιότητας. Η επαγγελματικές προοπτικές και των δυο φαίνονται χλωμές, ενώ ο γάμος τους έχει περιέλθει σε τέλμα και μόνο ο φόβος των γηρατειών εξακολουθεί να τους κρατά μαζί. Το συναισθηματικό του κενό έρχεται να γεμίσει ένας αδίστακτος νεαρός που θα έκανε τα πάντα για να φύγει από το σπίτι του, τον οποίο ο 50χρονος ερωτεύεται παράφορα. Όταν ένα βράδυ ο Tibor δέχεται να ακολουθήσει τον νεαρό στο διαμέρισμά του, εκείνος τον παγιδεύει στο ντους… Μια τραγική ιστορία αγάπης που περιγράφει παράλληλα την απατηλή συνύπαρξη και την συναισθηματική αποσταθεροποίηση των ανθρώπων στην Ουγγαρία του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού και την ελπίδα τους για μια καλύτερη ζωή.
Σκηνοθέτης: Károly Esztergályos Ηθοποιοί: László Galffi, David Szabó, Éva Kerekes
SHELTER
Ιταλία, Γαλλία / 99'
Οι φιλανθρωπικές διαθέσεις ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού απέναντι σε έναν νεαρό Μαροκινό, βάζουν φωτιά στη σχέση τους και ανατρέπουν την μέχρι τότε ειδυλλιακή ζωή τους, στη νέα δραματική ταινία του Marco Simon Puccioni. H Anna και η Μara είναι ένα ζευγάρι που μόλις επιστρέφει από τις διακοπές του στην Ιταλία, όταν έκπληκτες ανακαλύπτουν ότι ένα αγόρι από το Μαρόκο (Αnnis) έχει κρυφτεί στο αυτοκίνητό τους. Την αρχική τους αμηχανία διαδέχεται η ιδέα να τον πάρουν μαζί τους προσφέροντάς του καταφύγιο. Όλα φαίνεται να πηγαίνουν καλά στην αρχή, γρήγορα όμως η παρουσία του Annis θα κλονίσει την ευαίσθητη ισορροπία της σχέσης τους. Ο πολυβραβευμένος Ιταλός σκηνοθέτης, αφηγείται την ιστορία τριών ανθρώπων που αποτυγχάνουν να ενταχθούν στην κοινωνία έτσι όπως θα ήθελαν, με σκοπό να αναδείξει τις κοινωνικές προεκτάσεις που ανακύπτουν μέσα από την αλληλεπίδρασή τους με τα αδιέξοδα της σύγχρονης Ιταλικής κοινωνίας.
Σκηνοθέτης: Marco Simon Puccioni Ηθοποιοί: Maria de Medeiros, Antonia Liskova, Mounir Ouadi, Vitaliano Trevisan, Gisella Burinato, Gerard Koloneci
SPIDER LILIES
Ταϊβάν / 94'
Ο έρωτας μεταξύ δυο νεαρών γυναικών κυριαρχεί στη νέα ταινία της Ταϊβανέζας ντοκιμαντερίστας και σκηνοθέτη λεσβιακών κυρίως ταινιών. H Bamboo, είναι ιδιοκτήτρια μιας αίθουσας piercing την οποία επισκέπτεται η έφηβη Jade. Η τελευταία θέλει να «χτυπήσει» ένα spider-lily tattoo, σαν και εκείνο που έχει η Τakeko στο τοίχο και στο χέρι της, αλλά για κάποιο άγνωστο λόγο στο τέλος κάνει πίσω. Όταν επισκέπτεται το site της Jade, η Takeko συνειδητοποιεί ότι πρόκειται για ένα cybersex webcam girl. Εκείνο που δεν συνειδητοποιεί όμως, είναι το γεγονός πως είχαν ήδη γνωριστεί πριν 10 χρόνια όταν η Jade την είχε ερωτευτεί παράφορα. Τα ανάμεικτα με αθωότητα και σεξουαλικότητα flashbacks σε συνδυασμό με τις συγγραφικές ικανότητες και την αδυναμία της σκηνοθέτη στις ονειροπολικές ιδιορρυθμίες, κάνουν αυτήν την ταινία αυστηρά κατάλληλη και μόνο για αυτούς που δεν έχουν ταμπού στο σινεμά.
Σκηνοθέτης: Zero Chou Ηθοποιοί: Rainie Yang, Isabella Leong, Shen Jian-hung, Kris Shie, Shih Yuen-Chieh
SURVEILLANCE
Μεγάλη Βρετανία / 86'
Καταιγιστικοί ρυθμοί, άφθονο σασπένς και εξαιρετικές ερμηνείες σε ένα συγκλονιστικό πολιτικό θρίλερ που διαδραματίζεται στο σύγχρονο Λονδίνο. Η ταινία ακολουθεί το χρονικό μιας τυχαίας συνάντησης του πρωταγωνιστή (Adam) με έναν άγνωστο, που τον καθιστά θύμα αόρατων μυστικών δυνάμεων, οι οποίες παρακολουθούν συνεχώς κάθε του κίνηση. Ο άγνωστος, τον οποίο ο Adam γνώρισε σε ένα gay bar, τοποθέτησε ενοχοποιητικά στοιχεία που αποκαλύπτουν την ομοφυλοφιλική του σχέση με μέλος της βασιλικής οικογένειας. Με την βοήθεια της οικογένειάς του και της πρώην αρραβωνιαστικιάς του ο Adam βρίσκεται πολύ κοντά στην αποκάλυψη ενός σκανδάλου στην καρδιά της βασιλικής αυτοκρατορίας. Γυρισμένη με κάμερα στο χέρι η ταινία κάνει τα πρόσωπα να φαίνονται σαν να καταγράφονται από κρυφή κάμερα ή κάποιο κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης κάνοντας τον θεατή να αναρωτιέται τελικά ποιος κρύβεται πίσω από αυτήν.
Σκηνοθέτης: Paul Oremland Ηθοποιοί: Dawn Steele, Tom Harper, Simon Callow, Sean Brenden-Brosnan
THE BUBBLE
Ισραήλ / 115'
H ομοφυλοφιλική σχέση ενός νεαρού Ισραηλινού με έναν Παλαιστίνιο μέσα στο εκρηκτικό κλίμα των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, είναι το θέμα της βραβευμένης δραματικής ταινίας του Eytan Fox. Η ταινία, ο τίτλος της οποίας αναφέρεται σε έναν κοσμοπολίτικο δρόμο του Tel Aviv μακριά από τις θρησκευτικές και στρατιωτικές διαμάχες που μαστίζουν την ευρύτερη περιοχή, εξιστορεί τη ζωή τριών νέων (Lulu, Noam, Υali) που ζουν και εργάζονται στην Ισραηλινή πρωτεύουσα, τις ερωτικές τους περιπέτειες και τις δυσκολίες της καθημερινότητάς τους. Ο Noam και ο Yali είναι ζευγάρι. Ο πρώτος δουλεύει σε ένα δισκάδικο ενώ ο Yali είναι ιδιοκτήτης καφετέριας. Όλα θα ανατραπούν όμως όταν ο Noam θα γνωρίσει τον Παλαιστίνιο Ashraf και οι δυο νέοι θα βρεθούν «αιχμάλωτοι» της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης στη Μέση Ανατολή και του αιματηρού κύκλου βίας. Η ταινία απέσπασε δύο βραβεία (C.I.C.A.E. και Reader Jury of the "Siegessäule") στο Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου και μια υποψηφιότητα στο Διεθνές Φεστιβάλ του Ισραήλ.
Σκηνοθέτης: Eytan Fox Ηθοποιοί: Ohad Knoller, Yousef-Joe-Sweid, Daniela Wircer, Alon Friedmann

Για περισσότερες πληροφορίες : http://www.berlinaleinathens.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: