2.1.07

Η ΣΗΡΑΓΓΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ 6. MID 90´s

Image Hosted by ImageShack.us
.
Στα τέλη του 1996 μια αιρετική εφημερίδα κάνει την εμφάνισή της στη Θεσσαλονίκη. Το όνομά της "ο Πόθος", το περιεχόμενό της ανατρεπτικά ομοφυλοφιλικό, οι εκδότες της μια ομάδα ανθρώπων που τολμά να βγει επώνυμα προς τα έξω: ΟΠΟΘ - Ομάδα Πρωτοβουλίας Ομοφυλόφιλων Θεσσαλονίκης. Το πρώτο τζάμπα γκέι φανζίν στην Ελλάδα είναι γεγονός.
Τα μέλη του υπογράφουν συλλογικά, δίχως αρχισυντάκτες και φωτισμένους ηγέτες, αποδίδοντας φόρο τιμής στη συλλογικότητα που τα έθρεψε όλα τα προηγούμενα χρόνια: Το ένα από τα δύο αντιεξουσιαστικά ραδιόφωνα της πόλης, το Ράδιο Κιβωτός - το οποίο φιλοξενούσε την εκπομπή "Για το δικαίωμα στην ομοφυλοφιλία".
Οι μήνες περνούσαν, και ο "Πόθος" γινόταν ανάρπαστος: Μέχρι και 5.000 φύλλα τιράζ γνώρισε στις δόξες του, μοιρασμένα σε όλο το κέντρο της πόλης. Με τα γκέι στέκια μετρημένα στα δάχτυλα ενός χεριού, ο "Πόθος" εισήλθε αυθάδικα σε "στρέιτ" μπαρ, καφέ και μαγαζιά απαιτώντας τη θέση του δίπλα στους μεγάλους παίκτες, φωνάζοντας αυτό που αργότερα έγινε motto του: "δεν είναι δύσκολο να είσαι φυσιολογικός".
Αγαπήθηκε από όλη την avant garde πόλη, μισήθηκε από λιγοστούς γκέι για την αθυροστομία του, προκάλεσε την έκπληξη της Αθηναϊκής πρωτοπορίας με την προκλητική εικονογράφησή του. "Πώς σας αφήνουν να κυκλοφορείτε;" ήταν η μόνιμη επωδός των επισκεπτών της πόλης μας.
Παρά τις ελάχιστες διαφημίσεις, ο "Πόθος" επέζησε για δύο χρόνια από το υστέρημα, σε χρήμα και σε κόπο, των μελών του: κατά κύριο λόγο άνεργων, φοιτητών και λοιπών ρεμαλιών. Επέζησε χάρη στην αμέριστη βοήθεια από το εξωτερικό με τη μορφή ανταλλαγής περιοδικών και πληροφοριών, μεταφέροντας έτσι το δυτικό αέρα ελευθερίας στην ελληνική μητρόπολη.
Προηγούμενα τεύχη και αρχείο δεν υπάρχουν πια. Ό,τι υπήρχε χαρίστηκε, μοιράστηκε, κυκλοφόρησε χέρι με χέρι. Οι εκδόσεις Γοργώ, βασισμένες στο ηλεκτρονικό αρχείο που υπάρχει, σχεδίασαν έναν τόμο με αυτό που πιστεύουν ότι ήταν οι καλύτερες στιγμές του "Πόθου". Για κάθε περίεργο, νοσταλγό, γκέι, αμφί ή στρέιτ, ο τόμος αυτός υπάρχει στην ιστοσελίδα των εκδόσεων http://www.gorgo.biz και είναι διαθέσιμος σε όποιον το επιθυμεί - φυσικά δωρεάν.
Σύνοψη περιεχομένων
Ι Ιστορία
Gay Power!
Ουρλιάζοντας από ηδονή
Ομοφυλοφιλία και ρεμπέτικο (Ντίνος Χριστιανόπουλος)
Καρναβάλι
Κάποιος σε φώναξε Σεμπάστιαν
Όχι στις θεραπείες
Λόρδος Μπάϊρον και Ελλάδα: η άλλη όψη
ΙΙ Τέχνη και κριτικές
Diamanda Galas
Ας κατουρήσουμε
Ολική Έκλειψη
Τα Μυστικά Μονοπάτια του Έρωτα
Allen Ginsberg
Noel Coward
Πάμε σινεμά;
Μέχρι το κόκαλο
Skin Flick (με συνέντευξη του Yaroslav Markutin)
ΙΙΙ Απόψεις και αναλύσεις
Ουκ ένι άρσεν και θήλυ
Αγαπητά μου, γουρουνάκια
Είμαστε όλοι ravers!
Tops and bottoms
Ύμνος στη μπότα
What’s camp?
Παίξε μπάλα
IV Fuck Aids
ΑΝΚΤ/Μ-Χ
Safe Sex
Σεξουαλική οικολογία
"Η σιωπή είναι θάνατος" -- Aids και τέχνη
Ιστορίες στο χακί
Υποτροπή και άνθρωπος
V Θρησκεία
"Ο Ιερέας", μια κριτική στην ταινία
Ισλάμ, ο νέος μεσαίωνας;
40 μέρες στα Σόδομα
Το (εκκλησιαστικό) Πάρτυ
VI Συνεντεύξεις
Ντίνος Χριστιανόπουλος
Κ.Β. των Στέρεο Νόβα
Α. Μοδινός
Γιάννης Παλαμιώτης
Lambda Istanbul
Πάολα
William S. Burroughs
Oscar Wilde (ναι, ναι!)

(Αναδημοσίευση από το site των εκδόσεων Γοργώ)

2 σχόλια:

alximist είπε...

Feliz ano novo,
όπως πάντα το μπλογκ σου είναι συναρπαστικο. Ήδη κατέβασα το αρχειο του Πόθου και σε έβαλα λινκ στο δικό μου.
'Ηταν πράγματι καταπληκτικό περιοδικό.

erva_cidreira είπε...

Χμμμ!
Αν εκτός από το να έχεις περισσότερους επισκέπτες βραζιλιάνους απ' όσους έλληνες στο μπλογκ σου, να βάζεις μισά ποστ σου στα ελληνικά τα άλλα μισά στα πορτογαλικά, άρχισες να δίνεις και τις ευχές σου στα πορτογαλικά, αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο έχεις προσαρμοστεί πια στην καινούργια σου πατρίδα, αλλά ότι είσαι καλά. Μακάρι!
Εύχομαι "Καλή Χρονιά" και στους δυο σας.