30.10.06

ΑΝΕΠΙΔΟΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ 7

Αθήνα, Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2006
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

.
ΠΡΟΣ: Αξιότιμο Πρωθυπουργό κύριο Κώστα Καραμανλή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Υφυπουργό κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο,
Ελληνικό Κοινοβούλιο, Κόμματα Ελληνικής Βουλής
Μ.Μ.Ε., Ελληνικές και Διεθνείς Όργανώσεις Ανθρωπίνων
Δικαιωμάτων, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με το παρόν Δελτίο Τύπου, σας ενημερώνουμε για την δήλωση που έκανε στην εφημερίδα «Το Πρώτο Θέμα» (Σάββατο 28/10), σε ερώτημα δημοσιογράφου για τον γάμο ή την συμβίωση ομοφυλόφιλων ζευγαριών, ο Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος. Την αντιγράφουμε κατά λέξη:
«Διαφωνώ κάθετα. Δεν το διανοούμαι καν. Θα το πολεμήσω μέχρις εσχάτων. Μιλάμε τόσο ωραία οι δυο μας, ρομαντικά, τι σχέση έχει να μιλάω εγώ με τον π… τον Μήτσο τον ηλεκτρολόγο. Παναγία μου!» ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ Ν.Δ.
Κύριε Πρωθυπουργέ, θεωρούμε απαράδεκτη, ξεκάθαρα ρατσιστική και φασίζουσα την δήλωση του κυρίου Γιακουμάτου, ιδιαιτέρως δε, την φρασεολογία που χρησιμοποιεί. Πολύ δε περισσότερο όταν ασχολείται με θέματα Κοινωνικής Προστασίας ως Υφυπουργός.
Απευθυνόμαστε σε εσάς, γνωρίζοντας την κοινωνική ευαισθησία σας και την δεδηλωμένη σας αρχή ότι είστε Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων.
Κύριε Πρωθυπουργέ, είμαστε σίγουροι ότι συμφωνείτε μαζί μας, ότι δεν δικαιούται ένας Υφυπουργός ενός μάλιστα πολύ ευαίσθητου Υπουργείου, να ομιλεί υβριστικά, προσβλητικά και απαξιωτικά για μια ομάδα ελλήνων πολιτών. Γνωρίζουμε τις δημοκρατικές αρχές και το πνεύμα αλληλεγγύης της κυβέρνησής σας.
Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, κύριε Πρωθυπουργέ, σας καλούμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας μπροστά στις απαράδεκτες δηλώσεις του κ. Γιακουμάτου, αξιώνοντας από αυτόν να επανορθώσει δημοσίως, ή αλλιώς σε κάθε άλλη περίπτωση, να τον απομακρύνετε από το Υπουργείο στο οποίο έχει την τιμή να είναι Υφυπουργός.
Σας ενημερώνουμε ότι το παρόν Δελτίου Τύπου θα μεταφραστεί και θα διαβιβαστεί σε όλες τις αρμόδιες επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είμαστε στη διάθεσή σας.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με τιμή
Τα μέλη του Δ.Σ της Ε.Ο.Κ.
.
(Αναδημοσίευση επιστολής που λάβαμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου)

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ο κάθε γιακουμάτος χρειάζεται να βρίσκει απέναντι του μια ομοσπονδία που θα εκφράζει και θα κινητοποιεί όσους δυνατόν περισσότερους μη ετεροφυλόφιλους πολίτες σε εθνική κλίμακα και θα απαντάει σε όλες αυτές τις προκλήσεις. η ε.ο.κ δεν εκφράζει απολύτως κανέναν και ο παραγοντισμός [έτσι πολύ απλά] κάνει κακό. να διαλυθούν τώρα, μαζί και όλα τα άλλα παρόμοια μαγαζάκια και να ανοίξει μια διαδικασία συγκρότησης ενός οργανισμού/ομοσπονδίας/συλλογικότητας σε εθνικό επίπεδο.

αρκετά πια!

erva_cidreira είπε...

Αμβρόσιε: Πριν μερικούς μήνες διαφωνούσες μαζί μου, όταν σε πολύ ηπιότερους τόνους έλεγα ότι ο γκέι ακτιβισμός στην Ελλάδα πάσχει από την προφανή ανεπάρκεια των συμμετεχόντων.
Τώρα με αδικαιολόγητη σκληρότητα καταλογίζεις, και μάλιστα μονομερώς, το λιγότερο ιδιοτέλεια.
Τι μεσολάβησε, άραγε;
Πάντως είναι φανερό ότι δύσκολα θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί η κατά τα άλλα σωστή πρότασή σου. Δες, ακόμη και μέσα στον μικρόκοσμο της γκέι μπλογκόσφαιρας, πόσο δύσκολα συντονιζόμαστε για ένα είδος κοινής δράσης. Και δεν θα εκπλαγώ καθόλου αν οι περισσότεροι γκέι μπλόγκερ αρνηθούν να συμμετάσχουν στο αφιέρωμα του 10%. Και μιλάμε για το απολύτως ελάχιστο, έτσι δεν είναι;

gay super hero είπε...

Πολύ σωστα τα γράφουν τα παιδιά και μπράβο τους που ανέλαβαν την πρωτοβουλία. Εμένα προσωπικά με εκφράζουν απόλυτα και ας μην είμαι μέλος. Και δεν μπορώ να διανοηθώ πως ένας γκέι στην Ελλάδα μπορεί να διαφωνεί με το περιεχόμενο και το ύφος της επιστολής.

Ανώνυμος είπε...

Αμβρόσιε, αν θέλεις γίνε συγκεκριμένος. Αναφέρεσαι στην ΕΟΚ και μιλάς για «παραγοντισμό». Τι ακριβώς εννοείς ? Και μαγαζάκι τίνος ? Μίλα ξεκάθαρα. Μήπως κάποιων (λιγοστών) μελών που διαθέτουν όποτε μπορούν τον ελεύθερο χρόνο τους , ή ακόμη πιο συχνά συμπιέζοντας το ήδη βεβαρημένο πρόγραμμά τους, πιστεύοντας ότι κάτι μπορεί να αλλάξει με κάποιες παρεμβάσεις; Και τι εννοείς ομοσπονδία και μάλιστα σε εθνικό επίπεδο(!)? Μήπως αναφέρεσαι σε άλλη χώρα? Την ιστορία του Πολύχρωμου Φόρουμ που γινόταν μια φορά τον μήνα στο Πολυτεχνείο την γνωρίζεις?



Φιλικά
Μαρίνα Γαλανού

ilias είπε...

Τα λες τέλεια φίλε μου.
Χαίρομαι που σε ανακάλυψα!
<3

Ανώνυμος είπε...

έρβα, μαρίνα, σούπερ χίροου,

παραγοντισμό εννοώ οτιδήποτε κινείται από συγκεκριμένα άτομα [συνήθως τα ίδια και τα ίδια] χωρίς να υπάρχουν συλλογικότητες απο πίσω να στηρίζουν [και άρα να νομιμοποιούν] τις όποιες αποφάσεις, δελτία τύπου κ.ο.κ.. δεν συνδέεται απαραίτητα με ιδιοτέλεια [αν και το έχουμε δει πολλές φορές], αποτελεί ωστόσο μια πρακτική η οποία με βρίσκει αντίθετο κυρίως γιατί αναπαράγει σχέσεις της επίσημης πολιτικής [άτυπη ιεραρχική εκπροσώπησηση, λειτουργία μιας φωτισμένης συνδικαλιστικής ηγεσίας ερήμην των εκπροσωπούμενων κτλ κτλ].

ειδικά για την ε.ο.κ. , η εικόνα που μου έχει μείνει όσο παρακολουθούσα τουλάχιστον, είναι αυτή μιας αμετροεπούς καταγγελιολογίας απο το σάιτ και κάτι συρσίματα του μακαρίτη του γιανέλλου με διάφορους μεγαλοπολιτικάντηδες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ σε ημερίδες, συνέδρια και εκλογικά ψηφοδέλτια.

το μοντέλο αυτό 'παρέμβασης' έχει αποθαρρύνει πιστεύω κάποιο κόσμο να ασχοληθεί πιο ενεργά. κάθε συλλογικότητα λοιπόν που βγάζει δελτία και κρατάει ξεχωριστή ταμπέλα να δικαιολογήσει πρώτα γιατί είναι ξεχωριστή και αν πιστεύει ότι αυτός ο κατακερματισμός βοηθάει για να προχωρήσουμε.


υγ1: έρβα νομίζω ότι η διαφωνία μας αφορούσε για τη συμμετοχή του κόσμου και όχι για ζητήματα

υγ2: μαρίνα δεν ξέρω πολλά για το πολύχρωμο φόρουμ, όχι. η προβληματική μου για μια κοινή ομοσπονδία πηγάζει απο το γεγονός ότι μεγάλα κομμάτια της κοινότητας είναι αποκλεισμένα απο τις [όποιες τελοσπάντων] παρούσες οργανωτικές δομές. μιλάω για τον κόσμο της επαρχίας, τους ομοφυλόφιλους μετανάστες κτλ κτλ.

To Μπρίκι είπε...

Μα αν δεν κινηθούμε μέσα και απο τους επίσημους φορείς, που τους εκλέγουμε για να μας αντιπροσωπεύσουν σε οργανισμούς όπως η ΕΕ τότε πως περιμένουμε να γίνουν γνωστά τα θέματα που μας απασχολούν; Αυτές οι δηλώσεις θα μπορούσαν να είναι το έναυσμα για να συσπείρωθούμε - μπορεί η συσπείρωση να θυμίζει δηλώσεις εκπροσώπων ΓΕΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αλλά είναι η μόνη δράση για να δείξουμε ότι υπάρχουμε και εμείς.

Διάβασα και το πόστ με την ιστορία για την 64χρονη ομοφυλόφιλη, και αυτό δυστηχώς αποτελεί μια πραγματικότητα. Με την σύντροφό μου έχουμε όνειρα να στήσουμε μια ζωή κοινή, να κάνουμε πράγματα μαζί. Αναρωτιέμαι αν θα μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο τόσο εύκολα όσο στα ετερόφυλα ζευγάρια.

Αν όλοι βγούμε απο την ανωνυμία των blogs και υπογράψουμε κάποια επιστολή διαμαρτυρίας; Τί λέτε;

Υ.Γ. Όσο για το 10% περιμένω και εγώ να δω πόσοι θα συμμετάσχουν...

erva_cidreira είπε...

Δυστυχώς αυτά είναι τα αποτελέσματα της ελληνικής μας μιζέριας.
Ή δεν θα τολμάει κανείς να κάνει κριτική, γιατί οι εμπλεκόμενοι στο γκέι κίνημα θεωρείται ότι πρέπει να βρίσκονται υπεράνω ελέγχου και υποψίας
Ή θα κατεδαφίζει ανθρώπους και δράσεις, γιατί είναι, υποτίθεται, αναποτελεσματικοί ή κοιτάζουν μόνον την πάρτη τους.
Νομίζω ότι χρειάζεται λιγότερη ατεκμηρίωτη δυσπιστία, περισσότερη καλή διάθεση, ψυχική γενναιοδωρία και προσωπική συμμετοχή με προτάσεις, ιδέες και δουλειά.
Από την άλλη όμως προφανώς και οι 2-3 οργανώσεις θα πρέπει να ανοίξουν προς την κοινωνία και να αποκτήσουν επαφή με την πραγματικότητα. Οι ομοφυλόφιλοι, βλέπετε, δεν είναι μόνον οι εικοσάρηδες-τριαντάρηδες. Κάθε ηλικία και κοινωνική τάξη έχει τις δικές της διαφορετικές ανάγκες. Κι ας μην μιλήσουμε για αναπήρους, μετανάστες, ασθενείς κλπ.
Για όλα αυτά χρειάζονται άνθρωποι με όρεξη για συμμετοχή και δράση, αλλά και διαφανείς διαδικασίες. Και τα δυο μοιάζουν συχνά να λείπουν.

les_boi είπε...

Μπράβο !! Μπράβο ! δεν έχω καμια διάθεση να κρίνω την Ε.Ο.Κ. δεν έχω άλλωστε στοιχεία , το ότι όμως υπήρξε κινητοποίηση για τις ρατσιστικές δηλώσεις ενός υπουργού είναι πολύ θετικό και ενθαρρυντικό , δεν ξέρω κατα πόσο υπήρξε προβολή απ'τα media(αμφιβάλλω).Σημασία έχει όμως πως υπήρξε ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ και πρέπει πάντα να υπάρχει σε τέτοιες δηλώσεις! Για να ξέρουν τύποι σαν τον Γιακουμάτο πως θα μας βρούν απεναντι τους...

(Εντάξει το γλείψιμο προς τον Καραμανλη δεν ηταν και οτι καλύτερο)

divine mitsakos είπε...

να εκφράσω απλά τη διαφωνία μου για το θέμα της μπλογκόσφαιρας.
είσαι σίγουρος ότι όλα τα σχετικά μπλογκ έλαβαν πρόσκληση;
γιατί εγώ ας πούμε που έλειπα, είδα το e-mail (μέσω προώθησης, εγώ δεν έλαβα κάτι) που είχε όμως ημερομηνία λήξης, δηλ. δεν πρόλαβα την προθεσμία!
μην εκπλαγείς λοιπόν αν δεν δεις το "κουσούρι" στο αφιέρωμα...
(και σε τελική, τα μπλογκ βγαίνουν δημόσια και λένε μια γνώμη, δηλαδή αν εγώ κάνω ένα αφιέρωμα σε μπλογκ που ασχολούνται με το σινεμά, θα αναφέρω όσα γνωρίζω, δεν θα περιμένω να μου δηλώσουν συμμετοχή. Εγώ στο μπλογκ μου έχω ας πούμε λινκ με το δικό σου μπλογκ και με το 10% και με την ILGA. Αν κάτι το θεωρώ ενδιαφέρον το προτείνω, όπως κάνεις κι εσύ. Γιατί έγινε τόσο πολύπλοκη η διαδικασία και είχε και ημερομηνία λήξης;)

erva_cidreira είπε...

Divine mitsakos: Επειδή παρακολούθησα από κοντά την ιστορία του αφιερώματος του 10% στα γκέι και λεσβιακά μπλογκ, ευχαρίστως να σου δώσω μερικές διευκρινίσεις, αν και ασφαλώς δεν είμαι εγώ ο πλέον αρμόδιος.
Αρχικά υπήρξε η σκέψη συνεντεύξεων με κάποιους ιστολόγους. Επικράτησε όμως η άποψη μιας πιο «ανοιχτής» παρουσίασης - μιας αυτοπαρουσίασης, αν θέλουμε να ακριβολογούμε - ως δημοκρατικότερης διαδικασίας.
Όπως πάντα συμβαίνει στην Ελλάδα οι ημερομηνίες έτρεξαν πιο γρήγορα από τους υπευθύνους του περιοδικού και τελικά προκρίθηκε η αποστολή ενός γράμματος σε όσους/ες ιστολόγους είχαν ηλεκτρονική διεύθυνση στα μπλογκ τους με την ελπίδα ότι θα το πληροφορηθούν έτσι και οι υπόλοιποι. Υποθέτω, ότι μερικές ώρες καθυστέρησης δεν θα λειτουργήσουν απαγορευτικά για τη συμμετοχή κανενός.
Περιττό να ξανατονίσω ότι ουσιαστικά θα αποτελέσει την πρώτη απόπειρα επίσημης καταγραφής μας, κάτι πολύ κοινό σε άλλες χώρες, όπου υπάρχουν μέχρι εξειδικευμένα gay monitor. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Τα προβλήματα μεθοδολογίας είναι θέμα άλλης συζήτησης.

divine mitsakos είπε...

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση ενημέρωση!
Στο μεταξύ ο σκόπελος της προθεσμίας ξεπεράστηκε μετά από απευθείας επικοινωνία με το 10% (εδώ ήταν και το λάθος μου, αφού πλέον γνωριζόμαστε έπρεπε να το συζητήσω εξ αρχής με τους ίδιους, το αντιλαμβάνομαι τώρα...) και το κουσούρι θα είναι εκεί
ελπίζω όλα να πάνε καλά
και πάλι ευχαριστώ