16.12.05

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Οι κοινωνικές συνθήκες δεν είναι σήμερα ώριμες για τη νομική αναγνώριση της συμβίωσης των ομοφυλοφίλων δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου.
Ο κ. Παπαληγούρας αναγνώρισε ότι σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναγνωρισθεί δικαιώματα στους ομοφυλόφιλους πολίτες που δεν συμπεριλαμβάνονται στη δική μας έννομη τάξη, αλλά σημείωσε ότι «τα δικαιώματα αυτά δεν ταυτίζονται ούτε κατ' όνομα ούτε κατά περιεχόμενο, ούτε κατά το εύρος τους στα διαφορετικά νομικά συστήματα των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς απορρέουν από διαφορετικές κοινωνίες, με διαφορετικά ήθη και έθιμα».
«Κάθε ορθή νομοθετική πρωτοβουλία», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, «οφείλει να είναι απότοκος των υφισταμένων κοινωνικών συνθηκών και όχι να προκαταλαμβάνει ή -ακόμη χειρότερα- να βρίσκεται σε ανακολουθία με το κοινωνικό ήθος και έθος. Οι κοινά αποδεκτές κοινωνικές συμβάσεις αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητας ενός έθνους, του ήθους μιας κοινωνίας.
»Κατά τούτο, κάθε νομοθετική πρωτοβουλία δεν μπορεί να ξεπερνά τις ανοχές, το αίσθημα του κοινώς αποδεκτού της κοινωνίας. Δεν μπορεί να παραγνωρίζει ή να περιφρονεί την κυρίαρχη κοινωνική βούληση. Κάθε ρύθμιση ωριμάζει πρώτα στην κοινωνία προτού θεσμοθετηθεί ως νόμος».
Ο κ. Παπαληγούρας παραδέχτηκε ότι θα ήταν χρήσιμο να γίνει διάλογος για τα θέματα, ο οποίος «θα έπρεπε να προηγηθεί όποιας ενδεχόμενης νομοθετικής ρύθμισης». Πρόσθεσε επίσης ότι η πρόταση του ΣΥΝ «προϋποθέτει εκτεταμένες μεταβολές στο δικαιικό μας σύστημα [...] για τις οποίες οι κοινωνικές συνθήκες δεν είναι σήμερα ώριμες».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι «δεν μας διακατέχει κανενός είδους κοινωνικός ρατσισμός» και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι ελεύθερη συμβίωση μεταξύ ετερόφυλων οι κοινωνικές συνθήκες είναι ωριμότερες και θα υπάρξουν προτάσεις για ενδεχόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις από ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.
.
(αναδημοσίευση από το in.gr)

3 σχόλια:

erva_cidreira είπε...

Το αληθινά τρομακτικό είναι η συναινετική σιωπή όλων.
Ναι, στην Ελλάδα δεν υπάρχει κοινωνικός ρατσισμός κατά των ομοφυλοφίλων. Ούτε καν θεσμικός.
Ποιος μας συκοφαντεί, άραγε; Και γιατί;

alximist είπε...

Λοιπόν, εγώ τώρα τα διάβασα όλα αυτά τα ωραία τεκτενόμενα στην Βουλή και νομίζω ότι μπορεί να ξεκινήσει μια πολύ απλή προσπάθεια, αποστολής εμαιλ, όπου να δηλώνουμε με μια ωράια επιστολή ότι εμείς, δεν συμφωνούμε με τον κ. υπουργό! Μια μικρή ερευνα΄που έκανε ξετρύπωσα τα ακόλουθα:...

info@primeminister.gr
minjust@otenet.gr
site@nd.gr

pasok@pasok.gr

alavanos@syn.gr
info@neolaiasyn.gr

Με μια αποστολή εμαιλ, δεν εκτίθεται κανείς, αν όμως ξαφνικά πλημηρίσουν από το ίδιο αίτημα...ίσως λίγο αναθεωρήσουν! Τι λέτε? Μόνο που δεν μπορώ να γράψω μονος μου το κείμενο, μια και δεν έχω ιδέα τι ακριβώς είπαν σε αυτήν την συζήτηση...
Άντε να κάνουμε και λίγη δράση όχι μόνο μπλογκς!

erva_cidreira είπε...

Ευχαρίστως να συντάξουμε ένα κείμενο διαμαρτυρίας και να το δημοσιεύσουμε ταυτόχρονα όλα τα gay blogs μαζί με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των αρμοδίων.
Δοκίμασε, όμως, να στείλεις τις διευθύνσεις αυτές και στα διάφορα (επίσημα) ακτιβιστικά sites, που τηρούν σιγήν ιχθύος τόσες μέρες, και θα δεις ότι για τα ελληνικά δεδομένα τα blogs είναι, ήδη, δράση. Δυστυχώς.