15.10.19

ΑΝΤΡΗ ΚΑΙ ΝΤΙΑΝΑ

Η Κύπρια πρωταθλήτρια σκοποβολής Αντρη Ελευθερίου από μικρή δεν ήθελε τις φούστες και το μακιγιάζ, μα αγαπούσε τα όπλα κι έτσι το «αντράκι» που θέλει να γίνει Ολυμπιονίκης δεν άφησε περιθώρια σε κανέναν πριν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης με την αγαπημένη της - Το έκανε μόνη της, στα ίσια, χωρίς να σκεφτεί ούτε στιγμή «τι θα πει ο κόσμος» και τι κόστος μπορεί να έχει στην αθλητική της καριέρα, ενώ δηλώνει πως θέλει να αποκτήσουν και παιδί
Η Κύπρια πρωταθλήτρια της σκοποβολής Αντρη Ελευθερίου δεν είναι τυχαία περίπτωση. «Αντράκι από μικρή», δήλωνε πάντα και το απέδειξε με τη δημοσιοποίηση του γάμου (σύμφωνο συμβίωσης) με τη σύντροφό της Ντιάνα. Δεν είναι ο τύπος του «ναι μεν αλλά» ή του «δεν είναι αυτό που φαντάζεσαι». Δεν κρύφτηκε, δεν επιχείρησε να στρογγυλέψει τις γωνίες της σκληρής μικρής κυπριακής κοινωνίας που υποδύεται την ανεκτική και δεν θέλησε να βρει δακρύβρεχτες δικαιολογίες για τις επιλογές της. Η Αντρη δεν έδωσε την ευκαιρία σε οποιονδήποτε να προλάβει τα νέα της επισημοποίησης του δεσμού της με μια γυναίκα. Το έκανε μόνη της, στα ίσια. Δεν σκέφτηκε «τι θα πει ο κόσμος» και τι κόστος μπορεί να έχουν οι επιλογές της στην αθλητική της καριέρα. Ετσι ένιωθε, αυτό έκανε και σε όποιον αρέσει.
Αυτή την περίοδο η Αντρη βρίσκεται στο Ντουμπάι με τη σύντροφό της για προετοιμασία εν όψει των Ολυμπιακών αγώνων του Τόκιο, στους οποίους προκρίθηκε μέσω του Παγκοσμίου Κυπέλλου Σκοποβολής στο Αλ Αΐν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, περνώντας μάλιστα δεύτερη στον τελικό, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει ένα μετάλλιο στην Ιαπωνία. Αλλωστε βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των καλύτερων σκοπευτριών παγκοσμίως, με προοπτικές να βρεθεί μεταξύ των τριών κορυφαίων. Συμμετείχε επίσης στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008 και του Ρίο το 2016. Στο Πεκίνο είχε καταταγεί 7η, ενώ στους αγώνες του Ρίο θεωρεί πως έκανε μία από τις χειρότερες εμφανίσεις της καριέρας της. Η σύντροφος της Αντρης είναι η 33χρονη Ντιάνα Μιχέλα από τη Ρουμανία. Ψηλή, αδύνατη, εσχάτως ξανθιά και «σκιά» της Κύπριας πρωταθλήτριας στην προετοιμασία και στους αγώνες στα διεθνή σκοπευτήρια. Η 35χρονη Αντρη είναι σε ηλικία που γνωρίζει πολύ καλά τι θέλει. Οπως και στο άθλημά της, θέτει στόχους και τους επιτυγχάνει με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση. Η σχέση των δυο γυναικών δεν ήταν κάποιο μυστικό που μοιράζονταν οι δύο τους. Οσοι γνώριζαν -και όσοι δεν γνώριζαν- τις δύο γυναίκες ήξεραν και τις επιλογές τους. Η Αντρη και η Ντιάνα αντάλλασσαν συχνά μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μηνύματα, μέσα από τα οποία εκδήλωναν τον έρωτά τους.
«Σε ευχαριστώ που βρίσκεσαι πάντα δίπλα μου στα δύσκολα, στα εύκολα, στα άσχημα και στα όμορφα. Σε εκτιμώ και σε σέβομαι γιατί είσαι δίπλα μου χωρίς κανένα απολύτως συμφέρον. Γιατί με σέβεσαι πρώτα σαν άνθρωπο και μετά σαν αθλήτρια. Γιατί αντέχεις τις “ιδιοτροπίες” και τα σκαμπανεβάσματά μου. Γιατί μου δίνεις δύναμη και κουράγιο να συνεχίζω να παλεύω. Γιατί μου θυμίζεις καθημερινά ότι κάνω με επιτυχία αυτό που αγαπώ».
Σε αυτή τη δημόσια εξομολόγηση της Aντρης απάντησε η Ντιάνα ως εξής: «Είσαι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και αυτό σε κάνει και μια σπουδαία αθλήτρια. Ξέρω ότι οι δύσκολες στιγμές ενός αθλητή είναι πολλές και οι χαρές λίγες. Χαίρομαι που μπορώ να στέκομαι δίπλα σου στις δύσκολες και τιμή μου όταν βρίσκομαι πάλι δίπλα σου στις χαρές». Στις σελίδες τους στο Facebook είναι αναρτημένες δεκάδες φωτογραφίες από την καθημερινότητα, τα ταξίδια, τους σκοπευτικούς αγώνες και την κοινή ζωή τους. Οι άνθρωποι που τις γνωρίζουν μιλάνε για δύο γυναίκες που αντιμετωπίζουν τη ζωή με την αισιοδοξία παιδιού, έχοντας ίσως κάποιες φορές άγνοια κινδύνου. Ενός κινδύνου που προέρχεται από τους ψιθύρους πίσω από την πλάτη τους, από τις στραβές ματιές στον δρόμο, από την εκδήλωση απέχθειας για τις επιλογές τους. Οι ίδιες έχουν συμφιλιωθεί με αυτές τις συμπεριφορές και τις αντιμετωπίζουν πλέον είτε με χιούμορ είτε με αδιαφορία. Μαζί ταξίδεψαν και στη Ρουμανία και η Αντρη γνώρισε την οικογένεια της Ντιάνα, η οποία, όπως είπαν φίλοι τους, δεν έδειξε να αντιδρά με τρόπο που ίσως κάποιοι φαντάζονταν ή μπορεί και να ήθελαν. Εδειξε μόνο ψυχραιμία και κατανόηση.

Θέλουν ένα παιδί
Η Ντιάνα έχει ήδη μια κόρη από προηγούμενο γάμο, η οποία ζει με τη μητέρα της και την Αντρη έχοντας αποδεχθεί τις επιλογές των μελών της νέας της οικογένειας. Ωστόσο οι δύο γυναίκες έχουν στα σχέδιά τους την απόκτηση κι άλλου παιδιού. Η Αντρη Ελευθερίου σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από λίγες ημέρες στον τηλεοπτικό σταθμό του ALPHA Κύπρου είπε: «Δεν το κρύβω ότι σε κάποια φάση θέλω να αποκτήσω κι εγώ ένα παιδάκι. Είμαι έτοιμη, αλλά βάζω προτεραιότητες και όπως είπα θα γίνουν όλα». Αυτή η επιθυμία την οποία διατύπωσε δημοσίως η Aντρη προκάλεσε ένα «πανηγύρι» σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ειρωνείες, εχθρότητα ή ακόμη και απειλές με το σκεπτικό πως «παραβιάζονται οι νόμοι της φύσης που επιβάλλουν την ύπαρξη πατέρα και μητέρας για τη σωστή ανατροφή ενός παιδιού».
Στην ίδια συνέντευξη αναφέρθηκε στην απόφασή της να δημοσιοποιήσει τον «γάμο» της με την Ντιάνα. «Θέλει κι αυτό δύναμη. Και την έχω. Είμαι περήφανη γι'
ʼ αυτό που είμαι και για τη σύντροφό μου που είναι δίπλα μου σε όλα. Βρήκα τον άνθρωπό μου», ανέφερε. Οσο για τα αρνητικά σχόλια, είπε: «Δεν απαντώ στα αρνητικά σχόλια. Τα περίμενα όλα. Και τα θετικά και τα αρνητικά. Δεν ξαφνιάστηκα. Ξέρω ποια είμαι, ευχαριστώ από την καρδιά μου αυτούς που με στηρίζουν, δεν θεωρώ ότι έκανα κάτι το τόσο διαφορετικό. Δημοσιοποίησα απλώς τον έρωτά μου και κάτι φυσιολογικό για μένα». Η Αντρη ξεκαθάρισε πως η δημοσιοποίηση μιας προσωπικής της επιλογής δεν πρέπει να απασχολεί κανέναν γιατί αφορά αποκλειστικά τη δική της ζωή: «Δεν μπορούμε να ζούμε στη σκιά. Δεν βρίσκω τον λόγο. Δεν αφορά κανέναν η ζωή η δική μου. Η ζωή του καθενός δεν αφορά κανέναν άλλο εκτός από τον ίδιο. Η συμβουλή μου είναι να κάνει ο καθένας αυτό που νιώθει. Ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στη ζωή του. Να είναι ο εαυτός του».

Φούστα; Με τίποτα 

Η Αντρη αισθάνεται άβολα με τα γυναικεία ρούχα και γενικώς με τις γυναικείες συνήθειες. Σε συνέντευξή της στο ΡΙΚ πριν από περίπου έναν χρόνο ανέφερε πως από μικρή ήταν «αντράκι». Της άρεσαν τα όπλα, αλλά ο πατέρας της που είναι αστυνομικός είχε αντιρρήσεις. Ωστόσο ο θείος της εργαζόταν σε σκοπευτήριο και έτσι όταν πήγαινε να βοηθήσει άρχισε να έχει επαφή με τα όπλα διαπιστώνοντας ότι είχε ταλέντο. Από εκεί και πέρα με σκληρή δουλειά τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Προπονείται περίπου 5 με 6 ώρες την ημέρα εκτός των Κυριακών, τις οποίες αφιερώνει στον εαυτό της διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες ώστε να μπορεί να αποδίδει στο άθλημά της, το οποίο χρειάζεται συγκέντρωση και καλή φυσική κατάσταση. «Είναι δύσκολο και πολυέξοδο άθλημα, αλλά με τη σκοποβολή εκτονώνεσαι. Θέλει πειθαρχία. Δεν μπορείς να κρατάς ένα όπλο και να είσαι ανεξέλεγκτος», είχε πει στο ΡΙΚ. 
Οταν ήταν μικρή, το όνειρό της ήταν να γίνει αστυνομικός, αλλά με τη σκοποβολή άλλαξε κατεύθυνση. Λόγω του πρωταθλητισμού και των υψηλών επιδόσεών της έχει εξασφαλίσει την επαγγελματική αποκατάστασή της από το κράτος, το οποίο τη στηρίζει. Στην τηλεοπτική της εμφάνιση δεν έκρυψε ότι ένιωθε άβολα γιατί αναγκάστηκε να μακιγιαριστεί, κάτι που δεν κάνει ποτέ της. Εκανε όμως ξεκάθαρο ότι σε καμία περίπτωση δεν θα φορούσε φούστα, έστω και αν της το πρότεινε κάποιος χορηγός της. Σε μια τέτοια περίπτωση θα προτιμούσε να απορρίψει τη χορηγία. Ο πιο στενός της φίλος είναι το όπλο της, το οποίο πλέον χρησιμοποιεί μόνο στην προπόνηση και τους αγώνες αφού έχει σταματήσει να πηγαίνει για κυνήγι όπως συνήθιζε σε πιο μικρή ηλικία.
«Θέλω ηρεμία» 
 Η Αντρη Ελευθερίου αποφεύγει να προκαλεί με τη στάση της παρότι είναι μία από τις σημαντικότερες αθλήτριες σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό που αναζητεί, όπως έχει δηλώσει, είναι η ηρεμία κάποιων στιγμών μοναξιάς τις οποίες βρίσκει οδηγώντας. Πάντως δεν κρύβει ότι η διάθεσή της όταν δεν νιώθει καλά βελτιώνεται με μια βόλτα στα μαγαζιά και με ψώνια. «Οταν ήμουν παιδί», είχε δηλώσει, «νόμιζα πως όλος ο κόσμος είναι αθώος. Μεγάλωσα και κατάλαβα πως δεν είναι έτσι». Θεωρεί μεγαλύτερη αδυναμία της την καλοσύνη, η οποία δίνει την ευκαιρία σε κάποιους να την εκμεταλλευτούν, αφού, όπως παραδέχεται με αφοπλιστική ειλικρίνεια, είναι αφελής. (protothema.gr, 14/10/2019)

Δεν υπάρχουν σχόλια: