31.8.19

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΟΒΙΑΣ ΣΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΓΗΠΕΔΑ




Το παιχνίδι της Νις του Πατρίκ Βιεϊρά με τη Μαρσέιγ του Βίλας-Μπόας, την Τετάρτη το βράδυ στο 'Allianz Riviera', ήταν το πρώτο στην ιστορία της  Ligue 1 που διακόπηκε εξαιτίας δύο πανό με ομοφοβικό περιεχόμενο και συνθημάτων από συγκεκριμένο κομμάτι της κερκίδας που τα συνόδευσαν. Στο 25ο λεπτό ο διαιτητής Κλεμάν Τιρπέν, εφαρμόζοντας την οδηγία του Υπουργείου Αθλητισμού, έδωσε εντολή να σταματήσει ο αγώνας και οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων να κατευθυνθούν στ' αποδυτήρια έως ότου αποκατασταθεί η ομαλότητα. Είχε διαπιστώσει πως στην κερκίδα είχαν αναρτηθεί δύο πανό με άκρως προσβλητικό για την LGΒΤ κοινότητα μήνυμα και απαίτησε να κατέβουν προκειμένου να συνεχιστεί ο αγώνας. Το ένα, με τη φράση 'έξτρα χώρος για γκέι γήπεδα', αναφερόταν στην απόφαση για περισσότερους περιορισμούς στην κερκίδα και το δεύτερο, με τη φράση 'στη Νις αρέσει το πετάλι', στην αγοραπωλησία του κλαμπ από Βρετανούς.
Οι δύο ομάδες επανήλθαν στον αγωνιστικό χώρο μετά από 10 λεπτά. Με την απόφαση του Τιρπέν υπήρξαν ποδοσφαιριστές που αντέδρασαν. Ο Πιέρ Λέες-Μελού της Νις ισχυρίστηκε πως "δεν θ' αλλάξουμε τα πάντα σε μια νύχτα. Έχω ακούσει τέτοια τραγούδια στα γήπεδα. Αν πρέπει ν' αστυνομεύσεις κάθε παιχνίδι, θα είναι περίπλοκο", ενώ ο συμπαίκτης του Βιλάν Σιπριέν συμπλήρωσε πως "δεν θα σταματάμε κάθε αγώνα όποτε υπάρχουν κάποιοι ηλίθιοι που ξεσπούν. Δεν θα παίζουμε ποτέ".
Ο Στεβ Μανταντά, το Νο1 της Μαρσέιγ, αντέκρουσε αμφότερους. "Τους καταλαβαίνω τους διαιτητές. Πρέπει να σταματήσει, γιατί το γήπεδο υποτίθεται πως είναι ένας χώρος διασκέδασης", ανέφερε καταλαβαίνοντας ότι από κάπου θα πρέπει να γίνει η αρχή. Είχε πρωτουσυντελεστεί πριν από 10 ημέρες. Στο Νανσί-Λε Μαν της Ligue 2 ήταν ο Μεντί Μοκταρί που παύσει τη δράση στο γήπεδο, διότι από μερίδα οπαδών ακούγονταν ομοφοβικά συνθήματα. Είχαν προηγηθεί συστάσεις από τα μεγάφωνα που δεν είχαν εισακουστεί, με συνέπεια ο ρέφερι ν' απειλεί με οριστεί διακοπή εφόσον συνεχιστούν. Ήταν συνθήματα κατά της γειτόνισσας Μετς και της Λίγκας.
Ο Μοκταρί έλαβε συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία του, καθώς ήταν πρωτοπόρος, δείχνοντας το δρόμο. Για τη συμπεριφορά των οπαδών της η ομάδα από τη Λοραίνη τιμωρήθηκε μ' έναν αγώνα κεκλεισμένων των θυρών. Από την πειθαρχική επιτροπή της LFP εξετάζονται συνολικά 18 αντίστοιχες υποθέσεις, καθώς Μπρεστ-Ρεμς και Μονακό-Νιμ του προηγούμενου Σαββατοκύριακου απαντήθηκαν παραβατικές συμπεριφορές.
Γιάννης Ζωϊτος (contra.gr, 29/8/2019)

Δεν υπάρχουν σχόλια: