4.3.19

ΣΙΔΝΕΪ. 41ο MARDI GRAS


Στα χρώματα του ουράνιου τόξου ντύθηκε το περασμένο Σάββατο το κέντρο του Σίδνεϊ γιορτάζοντας την 41η επέτειο από το πρώτο Mardi Gras, που από πορεία διαμαρτυρίας για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων έχει καθιερωθεί σήμερα και ως μείζον τουριστικό αξιοθέατο της πόλης.
Για του λόγου το αληθές, περισσότεροι από 300.000 κάτοικοι και επισκέπτες συγκεντρώθηκαν και φέτος για να παρακολουθήσουν τη μεγάλη υπαίθρια γιορτή με κεντρικό στοιχείο την παρέλαση.
Η συνηθισμένη πορεία με τις μοτοσικλέτες που ξεκίνησε γύρω στις 7μμ. ετοίμασε το έδαφος για τους περίπου 12.500 συμμετέχοντες που κατέκλυσαν την Oxford Street με χορό, μουσική, πολύχρωμα κοστούμια και βέβαια εκρηκτική διάθεση.
Όμως η φετινή παρέλαση υπήρξε ιδιαίτερα ξεχωριστή, καθώς την έναρξή της σήμανε για πρώτη φορά τελετή των ιθαγενών (smoke ceremony) με τους Αβορίγινες και τους Νησιώτες των Στενών Τόρες να καλωσορίζουν επίσημα τα πλήθη.
Τα άρματα της παρέλασης -περίπου 200 συνολικά- εκπροσωπώντας ομάδες υπερασπιζόμενες τα δικαιώματα της κοινότητας LGBTQI από τον χώρο των επιχειρήσεων και του αθλητισμού μεταξύ άλλων, αναμενόμενα κέρδισαν τις εντυπώσεις, ενώ από τα πρώτα που εμφανίστηκαν ήταν αυτά των Αυτοχθόνων.
Άλλη μια έκπληξη ήταν και η εμφάνιση της δημοφιλούς τραγουδίστριας Kylie Minogue που επιβεβαίωσε τις φήμες που κυκλοφορούσαν, δίνοντας το παρών μαζί με ομάδα χορευτών της που φορούσαν χαρακτηριστικά λευκά μπλουζάκια, χρυσά καπέλα τύπου καουμπόι και κόκκινα φουλάρια.
Στο μεταξύ, δεδομένου ότι βρισκόμαστε εν μέσω εκλογικής χρονιάς, έντονη ήταν και η παρουσία πολιτικών εκπροσώπων, ενώ το προεκλογικό… χρώμα δεν έλειπε και από την παρέλαση με ενδεικτικές τις αφίσες στα άρματα του Κόμματος των Φιλελευθέρων.
Η παρέλαση διήρκησε μέχρι τις 11μμ. περίπου, αλλά η διασκέδαση συνεχίστηκε με πάρτι σε μπαρ της πόλης, και με άλλες εκδηλώσεις ακόμη και την Κυριακή.
Και μπορεί το θέμα του φετινού Mardi Gras να ήταν “Δίχως φόβο”, γιορτάζοντας μάλιστα και την πρόσφατη νίκη για την κοινότητα με τη νομιμοποίηση γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων, όμως ας μην ξεχνάμε ότι η ετήσια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1978 με τη συμμετοχή ομοφυλόφιλων από όλη την Αυστραλία σε πορεία διαμαρτυρίας για την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους.
Η κινητοποίηση είχε σημαδευτεί από βία και 53 συλλήψεις, για τις οποίες αργότερα η αστυνομία της NSW θα ζητούσε δημόσια συγγνώμη.
Πλέον, η παρέλαση του Σίδνεϊ θεωρείται από τις μεγαλύτερες αντίστοιχες εκδηλώσεις ανά τον κόσμο, με τους διοργανωτές μάλιστα να ανακοινώνουν την υποψηφιότητα του Mardi Gras να φιλοξενήσει την εκδήλωση World Pride για το 2023. (neoskosmos.com, 3/3/2019)

Oι διοργανωτές της παρέλασης ανακοίνωσαν πως απαγορεύουν τα μιας χρήσης πλαστικά, μεταξύ τους και το glitter.
Το κίνημα έχει και σύνθημα, ‘Glitter is litter’ (το glitter είναι σκουπίδια).
Αντ’ αυτού ενθαρρύνουν τους φεστιβαλιστές να το αντικαταστήσουν με χρωματιστά φωτάκια, χάρτινα φαναράκια, μπογιές και πολύχρωμα ή γιαλιστερά υφάσματα.
Οι βιομηχανία του glitter δεν συμφωνεί βέβαια με την απόφαση αυτή.
Η Ali Gay για παράδειγμα, διευθύνει μια εταιρεία που παράξει μία βιοδιασπώμενη μορφή glitter για τα φεστιβάλ.
“Έχουμε πολύ κόσμο που περπατά στους δρόμους φωνάζοντας ‘glitter is litter’, και τους μιλάμε και τους εξηγούμε πως είναι βιοδιασπώμενο και διαλύεται τελείως μόλις έρθει σε επαφή με νερό,” είπε.
“Σαφώς και συμφωνώ με τη στάση του Mardi Gras απέναντι στα πλαστικά, αλλά το glitter δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα. Μπορεί να φαίνεται πως υπάρχει πολύ και πετιέται παντού αλλά είναι η κορυφή του παγόβουνου σε ό,τι έχει να κάνει με τα πλαστικά μιας χρήσης.”
Το ίδιο λέει και ο χημικός μηχανικός Stephen Cotton, που βοήθησε στην παραγωγή του bioglitter, μία εκδοχή με βάση τα δέντρα ευκαλύπτου και ελάχιστο πλαστικό.
“Το glitter φαίνεται γιατί περνάει στο αποχετευτικό και καταλήγει στη φύση όπου δεν μπορεί να κρυφτεί λόγω του χρλωματος και της λάμψης.
Το οικολογικό glitter όμως παραμένει ιδιαίτερα ακριβό. Μια ποσότητα που κανονικά θα κόστιζε $4 και $7 στη βιοδιασπώμενη μορφή του στοιχίζει $130 το κιλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: