22.7.16

ΚΡΙΣ ΚΕΦΑΛΑΣ. ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ, ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΣ

Ο Κρις Κεφαλάς είναι ίσως ένας από τους πιο πολυσυζητημένους Ελληνοαμερικανούς της χρονιάς, καθώς έθεσε υποψηφιότητα για να εκπροσωπήσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στις εκλογές της Γερουσίας του Μέριλαντ φέτος τον Νοέμβριο. Μπορεί να βγήκε τρίτος στις προκριματικές της 26ης Απριλίου και ο αγώνας του εκεί να ολοκληρώθηκε, όμως ξεχώρισε για τα αυθεντικά και σύνθετα στοιχεία της προσωπικότητάς του: Ρεπουμπλικανός, ανοιχτά ομοφυλόφιλος και Ελληνορθόδοξος.
Η Huffpost Greece συζήτησε μαζί του για την υποψηφιότητά του, τις αμερικανικές εκλογές και το «φαινόμενο Τραμπ», την απουσία μιας ισχυρής ελληνικής παρουσίας στην αμερικανική πολιτική σκηνή και τις θέσεις του για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και άλλα ζητήματα.
Εγγονός Ελλήνων μεταναστών, μεγάλωσε στην Πολιτεία του Μέριλαντ σερβίροντας καβουρομεζέδες στους πελάτες του εστιατορίου-ορόσημο «Costas Inn» που ανήκει στην οικογένειά του. Σήμερα, υπόσχεται να αναβιώσει, όπως είπε, το αμερικάνικο όνειρο που έφερε τους παππούδες του στις Ηνωμένες Πολιτείες και να προστατέψει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες της Πολιτείας του. Ακόμα, αν και ανήκει στο στρατόπεδο των συντηρητικών και είναι ενεργό μέλος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, δεν έχει αποκρύψει το γεγονός ότι είναι ομοφυλόφιλος και τάσσεται υπέρ των δικαιωμάτων της LGBT κοινότητας. Κατά τον ίδιο, η νομιμοποίηση επί παραδείγματι των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων δεν αποτελεί «ειδικό δικαίωμα», αλλά παράδειγμα ισότητας.

Ποια θέση, όμως, έχει ο κ. Κεφαλάς για τον μοναδικό πλέον υποψήφιο για το χρίσμα του κόμματός του στις προεδρικές εκλογές του φθινοπώρου; Ο ίδιος δηλώνει ότι διαφωνεί με τον μεγιστάνα στα περισσότερα ζητήματα, αν και εξέφρασε την κατανόησή του σε πολλές από τις θέσεις που έχει εκφράσει. Πάνω από όλα όμως, κατανοεί την έλξη που δημιουργεί σε μια Αμερική που έχει βαρεθεί το πολιτικό κατεστημένο.
«Παρ' ότι δεν κρύβω ότι διαφωνώ με τον κ. Τραμπ, καταλαβαίνω την έλξη βαρύτητας που δημιουργεί η υποψηφιότητά του. Τον περασμένο χρόνο, ως υποψήφιος για την Αμερικανική Γερουσία, είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω στην Πολιτεία Μέριλαντ και να ακούσω τις ανησυχίες πολλών συμπολιτών μου. Το μήνυμά τους σχετιζόταν με το γεγονός ότι δεν μπορούμε να αντέξουμε πάλι "μία από τα ίδια" στην Ουάσινγκτον. Το κατεστημένο έχει ένα απαράδεκτο ιστορικό: στασιμότητα στους μισθούς, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, κρίση στα φοιτητικά δάνεια, γείτονες και φίλοι νιώθουν ότι δεν έχουν κάτι στο οποίο να ελπίζουν, χωρίς ευκαιρίες, χωρίς μέλλον. Δεν προκαλεί εντύπωση ότι οι Ρεπουμπλικανοί -και οι Ανεξάρτητοι και οι Δημοκρατικοί- ψηφοφόροι αναζητούν κάποιον που θα ανατρέψει τα συνηθισμένα».
Όπως προαναφέραμε, ο κ. Κεφαλάς είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος και είναι υπέρ της ισότητας των ομοφυλοφίλων απέναντι στον νόμο. Παρόλα αυτά ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ταχθεί κατά της νομιμοποίησης των γκέι γάμων.
«Kατ' αρχάς δεν πιστεύω στα "ειδικά" δικαιώματα. Η προστασία και η παροχή ευκαιριών όταν αναφερόμαστε στην κοινότητα LGBT αφορά τα ίσα δικαιώματα για όλους», εξηγεί ο κ. Κεφαλάς.
«Ο κ. Τραμπ κινείται έχοντας θέσει ως προτεραιότητα, κατά κύριο λόγο, τα ζητήματα της οικονομικής και εθνικής ασφάλειας, μένοντας μακριά κυρίως από θέσεις που έρχονται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τα θεμέλια της ισότητας κάτω από τον κόσμο και τις ελευθερίες του ατόμου και την επικρατούσα άποψη για την αξία και την αξιοπρέπεια της κάθε ζωής». […] (Μαριαλένα Περπιράκη, neoskosmos.com, 29/6/2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια: