25.1.16

ΙΤΑΛΙΑ. ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ

Κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σε δεκάδες πόλεις της Ιταλίας με στόχο να στηριχθεί η πρωτοβουλία της κυβέρνησης Ρέντσι για το Σύμφωνο Συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και του «Stepchild Adoption»: Τη δυνατότητα υιοθεσίας του παιδιού που μπορεί να έχει αποκτήσει ο ένας σύντροφος.
Σε ό,τι αφορά το τελευταίο αυτό θέμα η κεντροδεξιά εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της. Μάλιστα, την επόμενη εβδομάδα καθολικές και συντηρητικές οργανώσεις έχουν οργανώσει παράλληλη κινητοποίηση, το «Family day» με στόχο «να τύχουν υπεράσπισης τα δικαιώματα της οικογένειας».
Στο μεταξύ, για τις σημερινές πρωτοβουλίες υπέρ της πλήρους αναγνώρισης των νομικών δικαιωμάτων των γκέι ζευγαριών, γνωστοί ηθοποιοί, συγγραφείς και διανοούμενοι, με μηνύματα στο διαδίκτυο, εκφράζουν την πλήρη στήριξή τους στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης Ρέντσι.
«Είμαστε βέβαιοι ότι οι ιταλοί και οι ιταλίδες θέλουν όλοι οι πολίτες να χαίρουν των ίδιων δικαιωμάτων, να είναι ισότιμοι. Ζητάμε από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο να κοιτάξουν κατάματα την πραγματικότητα και να εγκρίνουν όσο γίνεται πιο γρήγορα των νέο νόμο, ώστε οι διακρίσεις να μπορέσουν να γίνουν παρελθόν», γράφουν, στην έκκλησή τους, οι εμπνευστές των σημερινών εκατό διαδηλώσεων, με σύνθημα «ήρθε επιτέλους η ώρα να γίνουμε πολιτισμένοι».
(in.gr, 23/1/2016)

H πιθανή έγκριση του νόμου για το σύμφωνo συμβίωσης έχει εξελιχθεί σε κύριο πολιτικό θέμα στην Ιταλία. Οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων διαδηλώνουν το Σαββατο σε εκατό πόλεις της χώρας και ζητούν την άμεση έγκριση του νόμου, ο οποίος θα αρχίσει να συζητείται στην Γερουσία την ερχόμενη εβδομάδα. Η κινητοποίηση των ακτιβιστών ονομάσθηκε «Sveglia, Italia», δηλαδή «Ξύπνα, Ιταλία». Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι πήρε ανοικτά θέση υπέρ της αναγνώρισης των δικαιωμάτων των γκέι ζευγαριών. «Ο νόμος αυτός χρειάζεται και αν δεν υπάρξει εκ των προτέρων συμφωνία, θα πρέπει να ψηφίσουμε κατά συνείδηση», δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.
Η Ιταλία είναι η μόνη μεγάλη χώρα της ΕΕ που δεν αναγνωρίζει, ακόμη, τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Ο Ρέντσι ξέρει, όμως, ότι υπάρχει ένα σημείο που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβερνητική πλειοψηφία: το σχέδιο νόμου που ο ίδιος στηρίζει, προβλέπει την δυνατότητα, για τον ένα εκ των δυο συντρόφων, να υιοθετεί το παιδί του έτερου μέλους του ζευγαριού.
Η καθολική πτέρυγα της κυβέρνησης, το κόμμα Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο, εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της και έχει φτάσει να απειλεί και με κυβερνητική κρίση. Για το ερχόμενο Σάββατο, μάλιστα, καθολικές οργανώσεις προγραμματίζουν κινητοποιήσεις υπέρ της «παραδοσιακής οικογένειας». Τελικά, το σύμφωνο συμβίωσης μπορεί να εγκριθεί με μια ασυνήθιστη συνεργασία της ιταλικής κεντροαριστεράς με το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» του Μπέππε Γκρίλο. Αν δεν υπάρξουν, βέβαια, στο μεταξύ, νέες εντάσεις και ιδεολογικές συγκρούσεις... (dw.com, 23/1/2016)
«Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ότι η οικογένεια που ευλόγησε ο Θεός δεν θα πρέπει να συγχέεται με οποιαδήποτε άλλη μορφή ένωσης», τόνισε στο προχθεσινό του κήρυγμα ο Πάπας Φραγκίσκος, με αφορμή την ψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια στην ιταλική Βουλή, την ερχόμενη Πέμπτη. Το θέμα διχάζει την ιταλική κοινωνία και τα κόμματα. Οχι τόσο για το δικαίωμα νομικής συμβίωσης δύο ανθρώπων του ιδίου φύλου όσο για τη δυνατότητά τους να υιοθετούν παιδιά -είτε είναι φυσικοί γονείς τους είτε όχι. Αυτή τουλάχιστον την «κακοτοπιά» την απέφυγε η ελληνική Βουλή. Στην Ιταλία όμως ο σχετικός νόμος θα το προβλέπει, έστω και με πολλούς αστερίσκους και περιορισμούς, οι οποίοι τελούν υπό συζήτηση.
«Το ζήτημα του stepchild adoption είναι πολύ λεπτό», παραδέχθηκε σε άψογα… αγγλικά ο Ματέο Ρέντσι, προτρέποντας τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Στην Ιταλία το ρόλο των ΑΝ.ΕΛ. παίζει το δεξιό NDC του Αντζελίνο Αλφάνο, που κατέθεσε πάνω από 85 τροπολογίες. Με καταιγισμό τροπολογιών βομβάρδισε την κυβέρνηση και η Λέγκα, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο δέχθηκε αυτούσιο το κυβερνητικό νομοθέτημα. 
Σε άλλους καιρούς η Καθολική Εκκλησία θα είχε κατεβάσει τους πιστούς στους δρόμους για να αποτρέψει τέτοιες εξελίξεις, όπως έκανε (ανεπιτυχώς) τη δεκαετία του ’70 με το δημοψήφισμα που καθιέρωσε το διαζύγιο στην Ιταλία. Αποτελεί ευτύχημα ότι σήμερα βρίσκεται στο τιμόνι της ένας μετριοπαθής και διαλλακτικός άνθρωπος σαν τον Φραγκίσκο, που άνοιξε την αγκαλιά του στους ομοφυλόφιλους, αντί να ζητήσει το δημόσιο προπηλακισμό τους:
«Ενώ η Εκκλησία ομολογεί και διακηρύσσει την ξεκάθαρη αλήθεια γύρω από το τι σημαίνει γάμος, την ίδια στιγμή δηλώνει ότι όσοι, είτε από ελεύθερη επιλογή είτε εξαιτίας ατυχών συγκυριών στη ζωή, ζουν σε αντικειμενική κατάσταση λάθους, εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο της άδολης αγάπης του Χριστού και της ίδιας της Εκκλησίας», τόνισε ο Ποντίφικας. 
Με τη στάση του ο Πάπας αποθαρρύνει την άμεση ανάμιξη της Καθολικής Εκκλησίας στο θέμα του Συμφώνου Συμβίωσης, αφήνοντας το έργο στους καθολικούς βουλευτές όλων των κομμάτων. Από την άλλη πλευρά, χθες Σάββατο, οι οργανώσεις γκέι, λεσβιών και αμφισεξουαλικών της Ιταλίας οργάνωσαν διαδηλώσεις σε 94 πόλεις μαζί με κόμματα, συνδικάτα και επιχειρήσεις, καλώντας την Ιταλία να «αφυπνιστεί» και να συγχρονιστεί με τις μεγάλες Δημοκρατίες της Ευρώπης. 
Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης δύο χώρες του Νότου (Ελλάδα-Ιταλία) φορτώθηκαν τη διαχείριση ενός σοβαρού κοινωνικού ζητήματος, που όσο να ’ναι δεν συμβάλλει στην αποφόρτιση του κλίματος. (e-typos.com, 23/1/2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια: