26.8.15

ΟΙ "ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΕΣ" ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΕΤΕΡΟΦΥΛΟΦΙΛΕΣ


Οι «προνομιούχες» γυναίκες δηλώνουν ετεροφυλόφιλες
kathimerini.gr, 26/8/2015
Μία εμφανίσιμη και μορφωμένη γυναίκα έχει περισσότερες πιθανότητες να αυτοπροσδιορίζεται ως «100% ετεροφυλόφιλη», λόγω των επιλογών που της επιτρέπει το κοινωνικό της περιβάλλον, με βάση αμερικανική μελέτη που παρουσιάσθηκε στην Αμερικανική Κοινωνιολογική Ενωση αυτή την εβδομάδα. Οπως σχολίασε η επικεφαλής και αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Νοτρ Νταμ, Ελίζαμπεθ Ορα ΜακΚλίντοκ, οι γυναίκες φέρονται να είναι πιο ευέλικτες ως προς τη σεξουαλικότητά τους.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, μελετήθηκαν 5.018 γυναίκες και 4.191 άνδρες από την εφηβεία ώς τα πρώτα έτη της ενηλικίωσης, ενώ οι ίδιοι ερωτήθηκαν εάν θεωρούσαν τον εαυτό τους 100% ετεροφυλόφιλο, κυρίως ετεροφυλόφιλο, αμφιφυλόφιλο, κυρίως ομοφυλόφιλο ή 100% ομοφυλόφιλο σε τέσσερα διαφορετικά στάδια της ζωής τους. Η ΜακΚλίντοκ διαπίστωσε ότι παράγοντες όπως η μόρφωση, η φυσική ελκυστικότητα και η απόκτηση παιδιών σε μεγάλη ηλικία ενίσχυαν τις πιθανότητες των γυναικών να αναφέρουν ότι είναι απολύτως ετεροφυλόφιλες, έχοντας λάβει περισσότερο ερωτικό ενδιαφέρον από το αντίθετο φύλο. Σε παλαιότερες έρευνες, είχε υποδηλωθεί ότι οι γυναίκες δήλωναν πιο συχνά αμφιφυλόφιλες και είχαν περισσότερες πιθανότητες να μεταβάλουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα.
Η ερευνητική ομάδα συμπέρανε ότι όσες γυναίκες γνώρισαν επιτυχία στις σχέσεις τους με άνδρες μπορεί να μην είχαν ποτέ την ευκαιρία να εξερευνήσουν την έλξη τους προς το γυναικείο φύλο. Αντίθετα, όσες γυναίκες είχαν εκδηλώσει παρόμοιες σεξουαλικές προτιμήσεις αλλά είχαν σταθεί λιγότερο τυχερές στις ετεροφυλοφιλικές τους σχέσεις, είχαν περισσότερες ευκαιρίες να πειραματισθούν με συντρόφους του ίδιου φύλου. Παράλληλα, οι άνδρες, ανεξαρτήτως εμφάνισης, είχαν περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν 100% ετεροφυλόφιλοι ή 100% ομοφυλόφιλοι, χωρίς να επηρεάζονται από το μέγεθος των ευκαιριών. Οι άνδρες με υψηλή μόρφωση είχαν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να αυτοπροσδιορισθούν ως αμφιφυλόφιλοι.
Πάντως, η επικεφαλής της έρευνας τόνισε ότι, αν και η σεξουαλική ταυτότητα κατασκευάζεται κοινωνικά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις αποτελούν χειρότερη επιλογή από μία ετεροφυλοφιλική σχέση. Το κοινωνικό πλαίσιο και η ερωτική εμπειρία επιδρούν στην αυτοαντίληψη και στη σεξουαλική ταυτότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: