17.5.13

Η ΕΝΔΟ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΣΤΑ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ 6

Πρόληψη ενδοοικογενειακής βίας : Ανδρική θυματοποίηση (γ’)
Ιωάννα Φατούρου  (pandemos.panteion.gr)
Σημάδια ανησυχίας
Η ενδοσυζυγική βία είναι ένα φαινόμενο που χαρακτηρίζει όλες τις κοινωνικές τάξεις, τα φύλα, τις φυλές και είναι ανεξάρτητο των σεξουαλικών προτιμήσεων του θύματος και του θύτη. 
Δεν είναι πάντα βέβαιο ότι θα υπάρξουν κάποια σημάδια ικανά για να σημάνουν το καμπανάκι του κινδύνου στο κοινωνικό περίγυρο του θύματος. Τα θύματα δεν είναι πάντα παθητικά, με χαμηλή αυτοεκτίμηση και οι δράστες δεν είναι πάντα βίαιοι μπροστά σ’ άλλους. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, ως τρίτα άτομα, είναι να προσπαθήσουμε να προσέξουμε κάποια σημάδια, όσο και αν προσπαθεί το θύμα και ο θύτης να το κρύψουν:
Τραύματα & Δικαιολογίες: Σε κάποιες περιπτώσεις, οι μελανιές και τα τραύματα μπορεί να βρίσκονται σε εμφανή σημεία. Σκοπός του δράστη, σ΄ αυτές τις περιπτώσεις, είναι να απομονώσει το θύμα και να το παγιδεύσει στο σπίτι. Το θύμα αναγκάζεται να απουσιάσει από την εργασία του προφασιζόμενο κάποια ασθένεια ώστε να μην αναγκαστεί να προβεί σε εξηγήσεις για το πώς απέκτησε τις μελανιές. Στην περίπτωση, βέβαια, που δεν μπορεί να αποφευχθεί κάποια συνάντηση, το θύμα ισχυρίζεται ότι ήταν αδέξιο, απρόσεχτο ή φτάνει και στο σημείο να εφευρίσκει ιστορίες για να δικαιολογήσει την εικόνα του. Υπάρχουν, βέβαια, και οι περιπτώσεις όπου η δράστης σκοπίμως δεν τραυματίζει τον σύντροφό της σε εμφανή σημεία, ώστε να αποφύγει όλη αυτή την κατάσταση και να μην δώσει αφορμή για υποψίες. 
Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Κάποια θύματα έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση ενώ σε άλλους τομείς της ζωής όπως στην εργασία, στις κοινωνικές τους σχέσεις, φαίνονται να΄ χουν αρκετή αυτοπεποίθηση. Εντούτοις, στο ρόλο του συντρόφου, είναι ιδιαίτερα αδύναμοι και πιστεύουν ότι αν χωρίσουν δεν θα μπορούν να επιζήσουν μόνοι τους.  
Αλλαγές στην προσωπικότητα: Πολλά θύματα έχουν εναλλαγή συμπεριφοράς όταν βρίσκονται μπροστά στον κόσμο και όταν είναι με τον σύντροφό τους. Στην πρώτη περίπτωση, το θύμα ενδεχομένως να παρουσιάζεται ως ένα εξωστρεφές άτομο ενώ με την παρουσία του δράστη, το θύμα κλείνεται στον εαυτό του, μιλάει με σιγανή φωνή και περιμένει την σιωπηλή άδεια του συντρόφου για να εκφέρει την άποψή του.
Απομόνωση: Οι ενήλικοι που κακοποιούνται μέσα στην οικογένεια συχνά είναι απομονωμένοι. Οι σύντροφοι τους τείνουν να ελέγχουν τις ζωές τους σε μεγάλο βαθμό, να τους εξευτελίζουν λεκτικά και να τους ελέγχουν οικονομικά. Αυτή η απομόνωση σκοπό έχει να κάνει το θύτη το κέντρο του κόσμου του συντρόφου του καθώς και να περιορίσει εσκεμμένα την επικοινωνία του θύματος με άτομα που μπορεί να επιχειρήσουν να το βοηθήσουν να αποδράσει. Επίσης, πολλά θύματα έχουν εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση στο τηλέφωνο, βρίσκουν συχνά δικαιολογίες για να μην συναντήσουν άτομα από το φιλικό και οικογενειακό τους περιβάλλον αλλά ακόμα και αν δεχτούν, πηγαίνουν μαζί με τον σύντροφό τους.
Πολλά θύματα αισθάνονται τόσο άσχημα που πιστεύουν ότι θα πρέπει να τιμωρηθούν ενώ ταυτόχρονα πιστεύουν ότι υπερβάλουν για την αντίδρασή τους. Επίσης έχουν χάσει την αγάπη και τον σεβασμό που είχαν κάποτε για τον σύντροφό τους ενώ πολύ συχνά φαντάζονται ότι τον σκοτώνουν και απαλλάσσονται απ΄ αυτόν ή θεωρούν ότι δεν υπάρχει πουθενά βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: