22.12.11

ΟΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ


ΟΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ
Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ επιστρέφει στη δραματουργία του Γιόχαν Άουγκουστ Στρίντμπεργκ -μετά την πολυσυζητημένη παράσταση «Τζούλια» (Νixon / Screening Room, 2009)- συμμετέχοντας στο Έτος Στρίντμπεργκ 2012 με το έργο «Η πιο δυνατή» (Den Starkare).
Ο τίτλος, για τις ανάγκες του νέου ανεβάσματος του σύντομου μονόπρακτου (γραμμένο το 1889), έχει αποδοθεί στον πληθυντικό αριθμό: «Οι πιο δυνατοί». Αναφέρεται σε εκείνους που επιμένουν και διεκδικούν μέχρι τέλους το μερίδιό τους στον έρωτα υπακούοντας, πρωτίστως, στη φύση και το ένστικτο.
Το μονολογικό, επί της ουσίας, κείμενο εκφέρεται εδώ από το στόμα ενός άντρα, του Κυρίου Χ, ενώ μέχρι την αυλαία δεν αποκαλύπτεται το φύλο του αποδέκτη. Ωστόσο, ο χρόνος και ο τόπος της δράσης έχει διατηρηθεί ως έχει: Παραμονή Χριστουγέννων σε δημόσιο χώρο διασκέδασης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ απόδοση-διασκευή-σκηνοθεσία: Δημήτρης Φοινίτσης όψη: Άντζυ Πυκνάδα μουσική: Λευτέρης Λάππας φωτογραφίες: Παναγιώτα Καραστεργίου ερμηνεία: Περικλής Λιανός

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 22:00
Έναρξη παραστάσεων: 4 Ιανουαρίου 2012

PHILIPP / Champagne Bar (Τομπάζη 4 – Ψυρρή), πληροφορίες: 6997-166210
Ελεύθερη εισφορά εισόδου (τιμή εισιτηρίου κατά βούληση)

Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ συγκροτήθηκε το φθινόπωρο του 2005 από επαγγελματίες του θεάτρου. Έχει έδρα της την Αθήνα. Όραμα της να «προτείνει» το νέο, το δημιουργικά ουσιώδες, το διαφορετικό, το «άλλο» στην τέχνη του θεάτρου και των λοιπών παραστατικών τεχνών μέσω ενός γόνιμου διαλόγου της τέχνης και του ανθρώπου, σχηματίζοντας συνάμα μια «τάση» στην έκφραση∙ ριζοσπαστική, ελεύθερη, αναγνωρίσιμη στο ευρύ κοινό την οποία και επιθυμεί σταδιακά να διαμορφώσει, κατά τη διάρκεια της πορείας της στην καλλιτεχνική σκηνή της χώρας αλλά και πέρα από αυτήν. Ο μινιμαλισμός και η αφαίρεση είναι τα κυριότερα ρεύματα που τροφοδοτούν καλλιτεχνικά το σχήμα. Τα κλασσικά έργα αλλά και η νέα γραφή, τα καινούργια -ιδιαίτερης τεχνοτροπίας- κείμενα αποτελούν τις πρώτες ύλες για έμπνευση και δημιουργία σε χώρους, κυρίως, μη θεατρικούς. Η ανατρεπτική «ιδέα» προσδιορίζει πρώτιστα το σκηνικό ύφος και την γενικότερη αισθητική της. Η ομάδα δεν χρηματοδοτείται από κανέναν κρατικό ή ιδιωτικό φορέα. «Αυτοχρηματοδοτείται», ωστόσο, από την ανεξάντλητη δεξαμενή της φαντασίας και τη ζωογόνα ανάγκη για πειραματισμό και καλλιτεχνική έκφραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: