10.11.11

ΡΟΥΘ ΝΤΕΪΒΙΝΤΣΟΝ

ΡΟΥΘ ΝΤEΪΒΙΝΤΣΟΝ Η άγ(ρ)ια Σαπφώ των Τόρις
Του Περικλή Δημητρολόπουλου (tanea.gr, 7/11/2011)
Είναι γυναίκα, μόλις 32 χρόνων και ομοφυλόφιλη. Σε μια κοινωνία που οι σεξουαλικές προτιμήσεις είναι αδιαμφισβήτητο δικαίωμα όσο και το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, ενώ οι τριαντάρηδες δεν θεωρούνται «παιδιά», ακόμη και οι Συντηρητικοί μπορούν να εκλέξουν στην ηγεσία τους ένα πρόσωπο με αυτές τις ιδιότητες. Η Ρουθ Ντέιβιντσον είναι από προχθές η νέα ηγέτις των σκωτζέζων Τόρις και η εκλογή της δεν εξέπληξε κανέναν. Επικράτησε έναντι τεσσάρων αντιπάλων δηλώνοντας την πίστη της στο μητρικό κόμμα των άγγλων Τόρις όταν ο βασικός της αντίπαλος πρότεινε ρήξη. Σχεδόν αδιάφορο πέρασε και το γεγονός ότι η νέα αρχηγός των σκωτζέζων Συντηρητικών είχε μια θητεία στο τοπικό κοινοβούλιο μόλις έξι μηνών. Σε άλλες κοινωνίες η εκλογή μιας κατά τεκμήριο άπειρης βουλευτού στην ηγεσία ενός κόμματος θα προξενούσε ασφαλώς περισσότερη εντύπωση. Οπως και η υποδοχή που της επιφύλαξαν οι πολιτικοί της αντίπαλοι: «Αν και διαφωνούμε πολιτικά, είμαι βέβαιος ότι η συμβολή της στο Κοινοβούλιο θα είναι σημαντική» δήλωσε ο ηγέτης των σκωτζέζων Εργατικών Ιαν Γκρέι.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι νεαρή Ντέιβιντσον είναι το πιο κατάλληλο πρόσωπο για να φρεσκάρει λίγο το γερασμένο πρόσωπο των σκωτζέζων Τόρις. Παραλαμβάνει τα ηνία του κόμματος από τον 65χρονο Μπιλ Αϊτκεν με την ευγενή φιλοδοξία να ανασυγκροτήσει το κόμμα και την ελπίδα να καταστήσει τους Συντηρητικούς και πάλι «υπολογίσιμη, σημαντική και ισχυρή δύναμη όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στη ζωή της Σκωτίας». Η δουλειά που έχει μπροστά της δεν είναι εύκολη. Τη δεκαετία του 1950 οι Τόρις αποσπούσαν στις τοπικές εκλογές ποσοστά που έφταναν το 50%. Στις τελευταίες εκλογές του 2010, τους σκωτζέζους Συντηρητικούς δεν τίμησαν με την ψήφο τους ούτε δύο στους δέκα ψηφοφόρους. Η Ρουθ Ντέιβιντσον καλείται να δώσει τη νέα προωθητική δύναμη που χρειάζεται το κόμμα της. Η πολυπραγμοσύνη της είναι κάτι που θα μπορούσε να μετρήσει υπέρ της σε αυτήν την προσπάθεια. Οι περισσότεροι συμπατριώτες της, με τη στενή και την ευρύτερη έννοια, την γνωρίζουν από την τηλεόραση του BBC όπου παρουσίαζε διάφορα ντοκιμαντέρ.
Στο μεταξύ, όμως, η Ντέιβιντσον είχε προλάβει να παγιώσει τις συντηρητικές (έως υπερσυντηρητικές) θέσεις της διδάσκοντας στο κατηχητικό σχολείο και υπηρετώντας στις δυνάμεις εθελοντών του βρετανικού στρατού ως αξιωματικός μερικής απασχόλησης. Στον ελεύθερο χρόνο της, θριάμβευε στο κικ μπόξινγκ, ένα σκληρό άθλημα που συνδυάζει στοιχεία πυγμαχίας με λακτίσματα. Οι τέχνες που έμαθε - από τη διδαχή του λόγου του Θεού έως το ξύλο - θα της χρειαστούν ενδεχομένως σε ένα κόμμα που εμφανίζεται βαθιά διχασμένο. Ασφαλώς θα χρειαστεί και πολλή υπομονή. Οχι μόνο από την ίδια αλλά και από τη σύντροφό της με την οποία συζούν στο Πάτρικ, μια κλασική συνοικία της Δυτικής Γλασκώβης.

1 σχόλιο:

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

---- Οι αναλυτές εκτιμούν ότι νεαρή Ντέιβιντσον είναι το πιο κατάλληλο πρόσωπο για να φρεσκάρει λίγο το γερασμένο πρόσωπο των σκωτζέζων Τόρις. ----

Γηρασμένο είναι, έτσι κι αλλιώς, κάθε "πρόσωπο" (έκφραση) συντήρησης. Άλλο θα περίμενε κανείς από μία ομοφυλόφιλη γυναίκα, πιθανόν προοδευτική, εργατική ή φιλελεύθερη τοποθέτηση.