26.10.11

ΤΖ. ΕΝΤΓΚΑΡ ΧΟΥΒΕΡ 1

J EDGAR HOOVER AND CLYDE TOLSON

Τζ. Εντγκαρ Χούβερ. Το αφεντικό βγαίνει από την «ντουλάπα»
Του Ακη Καπράνου (tanea.gr, 15/10/2011)
Η νέα ταινία του Κλιντ Ιστγουντ φημολογείται πως αποκαλύπτει πολλά γύρω από την κρυφή ζωή του ιστορικού αρχηγού του FBI

Ο Τζέι Εντγκαρ Χούβερ ήταν το αφεντικό του FBI, από την ίδρυσή του, το 1935, μέχρι τον θάνατό του, το 1972. Φιγούρα αμφιλεγόμενη, μυθική, τόσο σε ό,τι αφορά το έργο της («τσάκωσε» τον ληστή τραπεζών Τζον Ντίλιντζερ βάζοντας μπροστά έναν μηχανισμό πρόληψης του εγκλήματος που, τότε, ελάχιστοι έπαιρναν στα σοβαρά -και ταυτόχρονα δεν κυνήγησε ποτέ τη Μαφία) όσο και στο σκοτάδι που κάλυπτε την προσωπική του ζωή.
Ως διευθυντής του FBI ο Χούβερ εκαταχράτο την εξουσία του συχνότερα απ' όσο ο Τύπος της εποχής είχε τη δύναμη να αποκαλύψει. Αλλωστε, ο ίδιος ήταν μια ιδιαιτέρως αγαπητή φιγούρα στα λαϊκά στρώματα, κυρίως λόγω της «επιμονής» του απέναντι στη διαφθορά, τους σεξουαλικά «διεστραμμένους» και τους κομμουνιστές. Οι δε σεξουαλικές παρεκτροπές των εκάστοτε διασημοτήτων αποτέλεσαν ένα από τα πολλά κρυφά του πάθη, μαζί με τον βάρβαρο αυταρχισμό του και τη ρατσιστική του ιδεολογία. Ισως επειδή και ο ίδιος κρατούσε ένα μεγάλο μυστικό: την ομοφυλοφιλία του. Αυτό το τελευταίο δεν αποδείχθηκε ποτέ.
Η νέα ταινία του Κλιντ Ιστγουντ, ονόματι «J. Edgar», με πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο ντι Κάπριο, πιθανότατα να ρίξει λίγο φως σε αυτήν τη σκοτεινή γωνιά της ζωής του, προς μεγάλο φόβο όμως του τωρινού FBI που έχει ήδη επιδοθεί σε μια σειρά ανακοινώσεων που, μεταξύ μας, βρωμούν ομοφοβία από χιλιόμετρα. Η ταινία του βετεράνου - και, ας μην το ξεχνάμε, Ρεμπουπλικανού - κινηματογραφιστή είναι μια βιογραφία του Χούβερ δίχως όμως «καμία προσπάθεια αγιοποίησης» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος. Και φυσικά, ένα από τα αιχμηρά σημεία της αποτελεί και η κρυπτο-ομοφυλοφιλία του ήρωά της.
Πολλά είχαν ακουστεί άλλωστε για τη σχέση με τον συνεργάτη του Κλάιντ Τόλσον με τον οποίο δούλευε και συνταξίδευε για 40 χρόνια - οι δυο τους δεν είχαν παντρευτεί ποτέ και οι σχέσεις τους με το αντίθετο φύλο ήταν μηδαμινές. Οταν δε ο Χούβερ απεβίωσε το 1972, ο νεότερος Τόμσον ήταν και ο βασικός του κληρονόμος - τάφηκαν δε, μόλις λίγα μέτρα ο ένας από τον άλλο στο νεκροταφείο του αμερικανικού Κογκρέσου. Οι μελετητές της αμερικανικής ιστορίας διχάζονται σχετικά με την κρυφή του ζωή. Οι «δεξιότεροι» εξ αυτών μάλιστα έχουν εκδώσει πύρινες μελέτες σχετικά με τον «ανδρισμό» του ήρωά τους. Ο Μάικ Κόρταν, υπαρχηγός του FBI, αποκάλυψε πρόσφατα πως δέχτηκε επισκέψεις τόσο από τον Ντι Κάπριο όσο και από τον ίδιο τον Ιστγουντ σχετικά με τη φύση της σχέσης τού Χούβερ με τον Τόλσον. «Τους προμηθεύσαμε με στοιχεία που θα βοηθήσουν το σενάριό τους, σε ό,τι αφορά την ιστορική του ακρίβεια. Τώρα, το τι θα κάνουν με αυτά τα στοιχεία είναι δική τους ευθύνη» δήλωσε στην εφημερίδα «USA Today». Ενας τρομαγμένος Γουίλιαμ Μπράνον, διευθυντής του Ιδρύματος Τζέι Εντγκαρ Χούβερ, συνέταξε μια επιστολή προς τον Ιστγουντ με την οποία ουσιαστικά τον προειδοποιεί πως «θα αποτελούσε μνημειώδη διαστρέβλωση της αλήθειας και σοβαρότατη αδικία ένας τέτοιος (σ.σ.: ομοφυλοφιλικός) χαρακτηρισμός».
Ο σκηνοθέτης, σε συμφωνία με τον παραγωγό του Ρόμπερτ Λόρενζ, απάντησε κι αυτός με μια επιστολή όπου υπογράμμιζε πως στο φιλμ δεν θα υπάρχουν υπόνοιες για «ανοιχτές ομοφυλοφιλικές σχέσεις». Ξεκάθαρα πράγματα! Ούτως ή άλλως, ο Χούβερ φημολογούνταν πως ήταν κλεισμένος στην «ντουλάπα» μέχρι τον θάνατό του! Και η σύνοψη της υπόθεσης αναφέρει πως το φιλμ θα εστιάσει «στα μυστικά που ο Χούβερ κρατούσε κεκλεισμένων των θυρών». Αυτά θα μπορούσαν βέβαια να αφορούν και την ύποπτη σχέση του με τη Μαφία - την οποία δεν κυνήγησε ποτέ.
Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της υπόθεσης είναι πως το σενάριο υπογράφει ο βραβευμένος με Οσκαρ σεναριογράφος Ντάστιν Λανς Μπλακ, Οσκαρ το οποίο κέρδισε για το σενάριο της ταινίας «Milk» που αφορούσε τη ζωή του gay γερουσιαστή Χάρβεϊ Μιλκ (ρόλος που απέφερε στον Σον Πεν το δεύτερό του Οσκαρ). Στο δε trailer υπάρχει μια σκηνή όπου ο Χούβερ κρατά σφιχτά το χέρι του Τόλσον (Αρμι Χάμερ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: