1.8.09

ΘΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΩΝ;

Image Hosted by ImageShack.us
.
Η αλβανική κυβέρνηση πρόκειται να νομιμοποιήσει τους γάμους ομοφυλοφίλων
Το Βήμα, 30/7/2009
Υπέρ της νομιμοποίησης των γάμων ομόφυλων ζευγαριών τίθενται οι αλβανικές αρχές, δήλωσε ο αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, σε δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε σήμερα, εν όψει συζήτησης στο κοινοβούλιο νομοσχεδίου που θα παραχωρεί στα ομόφυλα ζευγάρια ίδια δικαιώματα με αυτά των ετεροφύλων.
"Ο νόμος, που ενδέχεται να προκαλέσει συζητήσεις και αντιδράσεις, επιδιώκει να βάλει τέλος στις διακρίσεις και να επιτρέψει την πολιτική ένωση ατόμων του ιδίου φύλου", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μπερίσα, επικεφαλής του μεγαλύτερου συντηρητικού κόμματος της Αλβανίας.
.
«Ξέρω ότι ο νόμος θα προκαλέσει έντονες συζητήσεις», δήλωσε ο Μπερίσα ο οποίος κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές που έγιναν στην Αλβανία, «όμως οι διακρίσεις είναι απαράδεκτες». Μιλώντας σε συνάντηση για τη μελλοντική ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση- γεγονός που μπορεί να εξηγεί και την απόφασή του αυτή-, ο Μπερίσα διευκρίνισε ότι ο νέος νόμος θα αφορά τους γάμους ατόμων του ιδίου φύλου «και άλλα προβλήματα παρόμοιας φύσης». Η κίνηση αυτή του Αλβανού πρωθυπουργού εξέπληξε ακόμα και ακτιβιστές που είχαν προτείνει ένα νομοσχέδιο για την εξάλειψη των διακρίσεων εθνικών μειονοτήτων αλλά και κοινωνικών ομάδων που περιθωριοποιούνται, μεταξύ των οποίων και οι ομοφυλόφιλοι.
Μετά την πτώση του καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα, η ομοφυλοφιλία συνέχισε να θεωρείται ποινικό αδίκημα και έως το 1995 τιμωρούνταν με 10χρονη κάθειρξη. Ακόμα και σήμερα όμως οι περισσότεροι ομοφυλόφιλοι προσπαθούν να το κρύψουν για να μη βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και να μην προκαλέσουν προβλήματα στις οικογένειές τους, μια και η αλβανική κοινωνία παραμένει βαθύτατα συντηρητική. Χαρακτηριστικό είναι ότι καθώς ο Μπερίσα παρουσίαζε το νομοσχέδιο στη Βουλή, δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές που γελούσαν φανερά. Πάντως ο νόμος αναμένεται να εγκριθεί, καθώς το κόμμα του πρωθυπουργού διαθέτει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο της Αλβανίας.
Τον περασμένο Ιούνιο, ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε τονίσει σε έκθεσή του τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομοφυλόφιλοι στην Αλβανία και πρότεινε την υιοθέτηση μέτρων προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση, μεταξύ των οποίων ήταν και μια ευρείας κλίμακας ενημερωτική εκστρατεία. Όπως είχε αναφέρει ο Τόμας Χάμαρμπεργκ στην έκθεσή του: «Στην Αλβανία δεν υπάρχει ανοχή για τους ομοφυλόφιλους οι οποίοι δέχονται σωματική και ψυχολογική βία και θεωρούνται από πολλούς ως πάσχοντες από ασθένεια». (Τα Νέα, 31/7/2009)
.
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Αλβανία η δήλωση του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα ότι η κυβέρνηση προωθεί νόμο που αναγνωρίζει τον γάμο ομοφυλόφιλων. Την αντίθεσή τους εκφράζουν η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και η μουσουλμανική κοινότητα.
Ο Αρχιμανδρίτης Άντον Μερντάνι εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δηλώσεις αυτές «είναι μία πρόωρη και βιαστική πράξη της κυβέρνησης και πρέπει να μελετήσει το θέμα προσεκτικά». Πρόσθεσε ότι «για την Ορθόδοξη Εκκλησία είναι απαράδεκτη η κίνηση αυτή που προσβάλει το ιερό της οικογένειας. Προηγούνται πολλά άλλα ζητήματα που απασχολούν την αλβανική κοινωνία».
Ο Μονσινιόρ Τζιόρτζιο Φρέντο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την ανακοίνωση αυτή της αλβανικής κυβέρνησης και τόνισε ότι καθήκον των αρχών είναι να συμβάλουν στην ενίσχυση της θέσης της οικογένειας στην κοινωνία και όχι να συμβάλουν στη διάλυση του γερού αυτού στοιχείου της ανθρωπότητας.
Οι εκπρόσωποι της μουσουλμανικής κοινότητας καταδίκασαν την απόφαση της κυβέρνησης να αρχίσει τη διαδικασία επεξεργασίας νομοσχεδίου που θα νομιμοποιήσει τους γάμους ομοφυλόφιλων ζευγαριών.
Εφόσον το νομοσχέδιο περάσει στη Βουλή, η Αλβανία θα είναι η πρώτη βαλκανική χώρα και η τέταρτη στην Ευρώπη μετά από την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Νορβηγία, που θα επιτρέπει τους γάμους ομοφυλόφιλων. (Ναυτεμπορική, 30/7/2009)

6 σχόλια:

Ephemeron είπε...

Πολυ καλα νεα, αλλα... δεν θα μπορουμε να παντρευτουμε στην Καλιφορνια και θα μπορουν στην Αλβανια;;;
Θα κοψω τις φλεβες μου...

gay super hero είπε...

H Nαυτεμπορική ξέχασε την Ισπανία και τη Σουηδία....

gay super hero είπε...

Επίσης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πώς ξεκινάει το ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής.

"Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Αλβανία...."

Ή πώς επηρεάζεται το ύφος ενός δημοσιεύματος από τις προκαταλήψεις αυτού που το γράφει....

erva_cidreira είπε...

Για την ακρίβεια, το άρθρο της "Ναυτεμπορικής" αναφέρει ως πηγή το ΑΠΕ - ΜΠΕ, όπως άλλωστε και εκείνο της "Καθημερινής".
Η "Ναυτεμπορική" είναι από τις ελάχιστες ελληνικές εφημερίδες που σταθερά προβάλλουν ειδήσεις λοαδ θεματολογίας. Θα ήταν κρίμα να την αδικήσουμε.
Αντιθέτως το ΑΠΕ...

gay super hero είπε...

@ erva

Αν απλά αναδημοσιεύουν τα τηλεγραφήματα που παίρνουν από τα πρακτορεία καθόλου δεν τους αδικούμε. Αντιθέτως.

gay super hero είπε...

Αφήνω στην άκρη το γελοιωδέστατο "Μονσινιόρ" Τζόρτζιο Φρέντο στη μετάφραση το οποίο σε απλά ελληνικά σημαίνει "Μακαριότατος" καθώς ο συγκεκριμένος είναι επίσκοπος Τιράνων / Δυρραχίου της καθολικής εκκλησίας.

'Οταν υπάρχει το Google και μέσα σε δύο λεπτα μπορεί να ελέγξει κανείς όλες τις πληροφορίες που θέλει να δημοσιεύσει δεν καταλαβαίνω πώς είναι δυνατόν σε λίγες γραμμές να εντοπίζονται τόσα λάθη και παραλείψεις...