9.8.07

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ. ΤΖΟ ΟΡΤΟΝ

Image Hosted by ImageShack.us
Joe Orton (1/1/1933 – 9/8/1967)
Θετρικός συγγραφέας, Μ. Βρετανία
.
Ο Τζο Κίνγκσλεϋ Όρτον γεννήθηκε στο Λέστερ, πρωτοχρονιά του 1933, ο πρωτότοκος από τα τέσσερα παιδιά της οικογενείας Όρτον. Η μητέρα του δούλευε σε εργοστάσιο, ο πατέρας του κηπουρός. Οικογένεια όπου η αγάπη απουσίαζε. Ο αγώνας για την επιβίωση απομόνωνε τους γονείς μεταξύ τους, και τα παιδιά από τους γονείς. Ζούσαν με αποκόμματα ζωής και αισθημάτων. «Ποτέ δεν θεώρησα τον εαυτό μου συνηθισμένο άτομο», έλεγε ο Όρτον. Στα δεκαπέντε του, θυμάται ο δάσκαλος του, ήταν ένα μάλλον αγράμματο παιδί. Ανίκανος να συναρμολογήσει μια φράση τραύλιζε. Αγωνίστηκε να μορφωθεί μόνος του. Άκουγε κλασική μουσική. Παρακολούθησε ερασιτεχνικά μαθήματα δραματικής τέχνης.
Παρακολούθησε μαθήματα για τοποθέτηση της φωνής, να εξαλείψει το τραύλισμα και την επαρχιώτικη προφορά. Για μεγάλη έκπληξη του δασκάλου του, κατάφερε να μπει στη «Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης», και να πάρει υποτροφία από το Δημοτικό Συμβούλιο του Λέστερ.
Στη Βασιλική Ακαδημία γνωρίστηκε με τον Κένεθ Χάλιγουελ. Έκτοτε έζησαν μαζί, μέχρι την ημέρα που ο τελευταίος τον σκότωσε.
Όταν πέθανε, κουβεντιαζόταν κυρίως για τον τρόπο του θανάτου του παρά για τα έργα του. Στα επόμενα χρόνια όμως, η κατάσταση ανατρέπεται. Δείχνοντάς μας πώς καταστρέφουμε μόνοι μας τον εαυτό μας, τα έργα του όρτον αποτελούν μια τακτική επιβίωσης. Προσδοκούσε να πεθάνει νέος, τα έργα του όμως τα έγραψε έτσι που να μείνουν.

[Απόσπασμα από τη βιογραφία του Όρτον από τον Τζον Λαρς στο:
Τζό Όρτον: Τα γούστα του κυρίου Σλόαν (Αστέρι)]

.
Image Hosted by ImageShack.us
.
Τεντώστε τα’ αφτιά σας
Ο βίος, η πολιτεία και το τραγικό τέλος του θεατρικού σκηνοθέτη Τζο Ορτον, του οποίου τόσο το έργο όσο και η ερωτική σχέση με τον Κένεθ Χάλιγουελ τάραξαν τα νερά της πουριτανικής αγγλικής κοινωνίας τη δεκαετία του '60, αφού η ομοφυλοφιλία ήταν ακόμη παράνομη. Μια από τις καλύτερες ταινίες του Στίβεν Φρίαρς και σίγουρα ένας από τους πιο αξιοπρεπείς ρόλους του Γκάρι Ολντμαν. Ο Αλφρεντ Μολίνα παίζει τον Χάλιγουελ και η Βανέσα Ρεντγκρέιβ κρατά επίσης έναν μικρό ρόλο. Το σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο στην ομότιτλη βιογραφία για τον Ορτον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: