28.1.06

ΟΛΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΔΥΣΚΟΛΑ

Τα δύσκολα ενός γάμου...
Είναι Ελληνας. Ο σύντροφός του, Αμερικανός. Ζουν και εργάζονται στο Βέλγιο. Θέλουν να ενώσουν τις μοίρες τους με τα δεσμά του ομοφυλόφιλου γάμου, που είναι νόμιμος στο Βέλγιο. Αλλά έχει αντίρρηση η ελληνική διοίκηση. Η υπόθεση δημοσιεύεται στη βελγική «Σουάρ», που διευκρινίζει: Στο Βέλγιο έχουν γίνει 6.000 ομοφυλόφιλοι γάμοι, οι 700 με ξένους υπηκόους που ζουν στο Βέλγιο. Οι ξένοι υπήκοοι πρέπει να υποβάλουν και ένα πιστοποιητικό αγαμίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας τους. Οι ελληνικές αρχές, όμως, δεν δίνουν πιστοποιητικό αγαμίας σε Ελληνα υπήκοο για ομοφυλόφιλο γάμο. Το μόνο μέσο, σύμφωνα με τη «Σουάρ», που διαθέτουν ο Ελληνας και ο Αμερικανός για να γίνει ο γάμος τους στο Βέλγιο είναι η προσφυγή στο δικαστήριο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα καθήσει στο σκαμνί. Να έχει βάλει το χέρι του -το δεξί- ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος;
Π.Π.
.
(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 27/01/2006)

6 σχόλια:

amvro είπε...

Είδες erva μου κινείται το πράγμα!..
Μα τι αδικία όμως να σε αναγκάζουν να πιστoποιήσεις ότι είσαι,errrr.... ά(!)γαμος.

Anilikos είπε...

Εδώ βρε, προσκυνήσαμε για να δούμε ευρυζωνικά δίκτυα στην Ελλαδίτσα μας. Λαγούς με πετραχήλια ζητάμε τώρα; Να μας δικάσουν, να βγουν οι "Λουκάδες" να διαδηλώσουν, να σηκώσει τα φλάμπουρα ο Λήσταρχος-Φύλαρχος-Αρχιεπίσκοπος-σκοπός.. και μετά, βλέεεεεπουμε. Σε 3 μήνες, σε 3 χρόνια, σε 3 τέρμενα μια φορά, θα γίνει κι αυτό.

erva_cidreira είπε...

Αυτά που μέχρι στιγμής (ασαφώς) γνωρίζουμε είναι ότι πρόκειται για έλληνα που διαμένει στο εξωτερικό, θέλει να προχωρήσει σε γάμο με τον σύντροφό του βάσει της νομοθεσίας μιας ξένης χώρας (Βελγίου) και το ελληνικό κράτος αρνείται να του χορηγήσει πιστοποιητικό αγαμίας, αφού αυτό δίνεται μόνο με σκοπό το γάμο μεταξύ ετεροφύλων.
Μόνη καταφυγή του το Συμβούλιο της Ευρώπης, πιθανότατα με αμφίβολα πρακτικά αποτελέσματα σύμφωνα με τη σχετική συζήτηση στο blog του e-lawyer πριν μερικούς μήνες.
Κι όλα αυτά τα μαθαίνουμε από τα ψιλά γράμματα των εφημερίδων. Διότι όπως πολύ εύκολα διαπιστώνει κανείς για τα «επίσημα» gay sites "πέρα βρέχει". Για τα κόμματα, ούτε λόγος.
Κινείται, λες, το πράγμα. Ειλικρινά, μακάρι!

amvro είπε...

Αυτό το αμφίβολα πρακτικά αποτελέσματα δεν το καταλαβαίνω. Ποια είναι αυτή η περιβόητη συζήτηση του e-lawyer που τα βλέπει τόσο σκούρα;
Ποιός είναι ο e-lawyer? Οι γνώμες του δεν επηρεάζονται από τις περιρέουσες αντιλήψεις? Τι θα κάνει το Ελληνικό κράτος όταν θα αρχίζουν να συσσωρεύονται ανάλογα cases? ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ DISCRIMINATION η μη- παροχή του πιστοποιητικού?
Eίναι καταθλιπτικό πάντως-θα συμφωνήσω- ότι δεν ύπάρχει μια εθνική οργάνωση να τα κινεί όλα αυτά τα ζητήματα.

e-Lawyer είπε...

Εδώ είναι ο e-lawyer. Σε εκείνη τη συζήτηση αυτό που είχα πει είναι ότι είναι δύσκολο να βρει κανείς άκρη στο Δικαστήριο του Στρασβούργου για θέμα gay γάμου, επειδή η διατύπωση του σχετικού άρθρου της ΕΣΔΑ είναι η εξής:

Article 121 – Right to marry

Men and women of marriageable age have the right to marry and to found a family, according to the national laws governing the exercise of this right.

Μάλλον δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ερμηνεία. Οπότε θα πρέπει να αναθεωρηθεί πρώτα η ΕΣΔΑ ή να αλλάξει το εθνικό θεσμικό πλαίσιο, όπως και στις άλλες χώρες.

erva_cidreira είπε...

Άρα, ακόμη κι αν η συναγωγή του συμπεράσματος από εκείνη τη συζήτηση έγινε αυθαιρέτως και με δική μου ευθύνη, το "αμφίβολα πρακτικά αποτελέσματα" μάλλον υπερεκτιμά τις υπάρχουσες δυνατότητες.
Αν αντιλαμβάνομαι σωστά, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.
Κρίμα!