28.5.13

"Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΑΝΤΕΛ". Η ΤΥΝΗΣΙΑ ΧΑΙΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ


Gay friendly Χρυσός Φοίνικας
clickatlife.gr , 28/5/2013
Παρότι η τρίωρη ταινία "Η ζωή της Αντέλ" είχε επιλεγεί από τους κριτικούς ως πιθανό φαβορί για το κορυφαίο βραβείο, πολλοί αμφέβαλλαν για το κατά πόσο η επιτροπή του φεστιβάλ, με πρόεδρο τον Steven Spielberg θα επέλεγε μια ταινία με τολμηρές λεσβιακές σκηνές-μια από τις οποίες διαρκεί δέκα λεπτά.
Η κινηματογραφική βιομηχανία συχνά είναι επιφυλακτική σε τέτοιου είδους ταινίες. Είναι ενδεικτικό ότι η τηλεοπτική ταινία του Steven Sodeberg για τον Λιμπεράτσε που προβλήθηκε και αυτή στο φετινό φεστιβάλ («Βehind the candelabra»), με τον Michael Douglas ως πρωταγωνιστή και τον Μatt Damon στο ρόλο του νεαρού εραστή του, είχε απορριφθεί από τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ με το σκεπτικό ότι το κοινό δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για ταινίες με γκέι θεματολογία. Η έκπληξη τελικά ήρθε από τον Γαλλοτυνήσιο σκηνοθέτη Abdellatif Kechiche, δίνοντας το στίγμα των αντανακλαστικών του φεστιβάλ σε σχέση με την επικαιρότητα και την πολιτική.
Σύμφωνα με Steven Spielberg, τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, «η ταινία είναι μια υπέροχη ιστορία αγάπης. Μας μάγεψαν οι δύο εκπληκτικές νεαρές ηθοποιοί αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ο σκηνοθέτης παρατήρησε τις νεαρές παίκτριες».
Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Spielberg αρνήθηκε σθεναρά ότι λόγοι πολιτικής ευαισθησίας έπαιξαν κάποιο ρόλο στην επιλογή του συγκεκριμένου φιλμ από τον ίδιο και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής. «Η πολιτική δεν συντρόφευε τη συζήτησή μας, ήταν απούσα από το δωμάτιο». Όμως μίλησε χωρίς περιστροφές υπέρ της καμπάνιας για τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων, ένα θέμα που έχει διχάσει την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ και στη Γαλλία. «Πολλές θαρραλέες Πολιτείες στην Αμερική έχουν επιλύσει το ζήτημα με τέτοιο τρόπο ώστε όσοι από εμάς είμαστε υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων να αισθανόμαστε ευτυχείς», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο διάσημος αμερικανός σκηνοθέτης.
Μάλιστα, σε μια ασυνήθιστη κίνηση, τόνισε ότι το βραβείο θα έπρεπε να μοιραστεί ανάμεσα στον Abdellatif Kechiche και τις δύο πρωταγωνίστριές της ταινίας του, την Adele Exarchopoulos και την Lea Seydoux, εφόσον διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στην επιτυχία της ταινίας: «Ήταν προφανές το συμπέρασμα ότι χωρίς τη Lea και την Adele, αυτή η σύμπραξη δεν θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί. Αν το κάστινγκ ήταν έστω και λίγο διαφορετικό, αν οτιδήποτε ήταν λίγο πιο αριστερά από κέντρο, δεν θα είχε λειτουργήσει. Ήταν η τέλεια επιλογή από έναν ευαίσθητο κινηματογραφιστή… νομίζω ότι το φιλμ μεταφέρει ένα πολύ δυνατό και θετικό μήνυμα».
O διευθυντής του φεστιβάλ Thierry Fremaux «απαντώντας» στις διαμαρτυρίες που έχουν ξεσπάσει στη Γαλλία για το ζήτημα του γάμου των ομοφυλοφίλων, υποστήριξε στο Reuters ότι πρέπει να δουν τη βραβευμένη ταινία «όσοι είναι ενάντια στον γάμο των ομοφυλοφίλων ή στον έρωτα ανάμεσα σε δύο ανθρώπους του ιδίου φύλου».
Ο Abdellatif Kechiche αφιέρωσε το βραβείο του στη «νεολαία της Γαλλίας» αλλά και στην επανάσταση της Τυνησίας, όπου «προσδοκούν να ζήσουν ελεύθερα, να εκφράζονται ελεύθερα και να αγαπούν ελεύθερα… Οι νέοι στη Γαλλία βρίσκονται συχνά μπροστά από τη δική μου γενιά ως προς τον τρόπο σκέψης του και είναι ανοιχτοί στον κόσμο. Το ίδιο συμβαίνει και με τη νεολαία της Τυνησίας και γι’ αυτό υπήρξε η επανάσταση. Οι μεγαλύτεροι δεν άκουγαν…».
Η νέα δημιουργία του, επαναφέρει τη συζήτηση περί λογοκρισίας. Ο ίδιος παρουσιάστηκε αγχωμένος για το κατά πόσο θα μπορέσει το βραβευμένο του φιλμ να ταξιδέψει κάποτε μέχρι την Τυνησία, αφού οι ιδιαίτερα περιγραφικές ερωτικές σκηνές δυσκολεύουν τα πράγματα… «Θα κάνω τα πάντα για να διασφαλίσω ότι θα τη δουν εκεί. Όμως υπάρχουν κι άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, που έχουν πρόβλημα με το ζήτημα της λογοκρισίας. Ελπίζω ότι η ταινία θα βοηθήσει ως προς αυτό το ζήτημα», κατέληξε ο Kechiche.



Φεστιβάλ Καννών: Η Τυνησία χαίρεται για το βραβείο χωρίς σχόλιο για την gay θεματολογία της «Αντέλ»
imerisia.gr, 27/5/2013
Ο Τυνήσιος υπουργός Πολιτισμού συνεχάρη σήμερα τον γαλλοτυνήσιο σκηνοθέτη Αμπντελατίφ Κεσίς για την βράβευση της ταινίας του "Η ζωή της Αντέλ" με τον χρυσό Φοίνικα του κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών, χωρίς όμως να κάνει κανένα σχόλιο για το ομοφυλοφιλικό πάθος στο οποίο αναφέρεται η ταινία του, το οποίο είναι ένα θέμα-ταμπού στον αραβικό κόσμο.
"Ο υπουργός Πολιτισμού Μέχντι Μαμπρούκ συνεχάρη τον σκηνοθέτη Αμπντελατίφ Κεσίς για αυτή τη διεθνή αναγνώριση, ευχόμενος σε αυτόν μεγάλη επιτυχία στον κόσμο του κινηματογράφου", ανακοίνωσε το υπουργείο.
Η ανακοίνωση πάντως δεν αναφέρεται στο θέμα της ταινίας, η οποία εξιστορεί το ομοφυλοφιλικό πάθος ανάμεσα σε δύο γυναίκες, ένα ευαίσθητο θέμα στην αραβική μουσουλμανική κοινωνία.
Το υπουργείο δεν έδωσε επίσης καμία ένδειξη σχετικά με την πιθανή παρουσίαση της ταινίας στις αίθουσες στην Τυνησία, της κυβέρνησης της οποίας ηγούνται οι ισλαμιστές της οργάνωσης Ενάχντα.
Από την επανάσταση τον Ιανουάριο του 2011, αρκετά καλλιτεχνικά έργα, εκθέσεις και φεστιβάλ έχουν γίνει στόχος διαμαρτυριών, μερικές φορές βίαιων, του ριζοσπαστικού ισλαμικού κινήματος, το οποίο σημειώνει σημαντική αύξηση μετά την πτώση του καθεστώτος του Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι.
Τον Οκτώβριο, η προβολή της γαλλοϊρανικής ταινίας "Περσέπολις" από το τυνησιακό ιδιωτικό κανάλι Nessma TV είχε πυροδοτήσει τη βίαιη αντίδραση ριζοσπαστών ισλαμιστών.
Ο επικεφαλής του τηλεοπτικού δικτύου καταδικάστηκε σε πρόστιμο για "προσβολή των χρηστών ηθών" καθώς η ταινία περιέχει μια σκηνή όπου εμφανίζεται ο Θεός του οποίου η αναπαράσταση απαγορεύεται από το Ισλάμ.
Παραλαμβάνοντας τον χρυσό Φοίνικα ο Κεσίς αφιέρωσε την ταινία του "σε αυτή την όμορφη νεολαία της Γαλλίας που μου δίδαξε πολλά για το πνεύμα της ελευθερίας", καθώς και σε "μια άλλη νεολαία, της επανάστασης της Τυνησίας, για την φιλοδοξία της να ζει ελεύθερα, και να αγαπά ελεύθερα".
"Είναι μια πολύ όμορφη ιστορία, ένας υπέροχος έρωτας που μπορεί να αφορά όλον τον κόσμο, ανεξαρτήτως της σεξουαλικότητας", δήλωσε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, ο Αμερικανός σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ.
Η ομοφυλοφιλία δεν απαγορεύεται από το νόμο στην Τυνησία, όμως ο σοδομισμός τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τριών ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου