8.6.12

ΤΡΟΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΛΕΝΝΟΡΡΟΙΑΣ

Τρόμος από την εξάπλωση της βλεννόρροιας
Πετρίνα Καλαμβοκίδη, espressonews.gr, 7.6.2012
Σε απειλή για τον πλανήτη έχει εξελιχθεί η βλεννόρροια, όπως προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς στελέχη του ιού, ανθεκτικά στις τρέχουσες θεραπείες, έχουν αρχίσει και εξαπλώνονται απ’ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη.
Επιστήμονες είχαν κρούσει από πέρυσι τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την εξάπλωση του σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος, όταν είχαν εντοπίσει στην Ιαπωνία στέλεχος βλεννόρροιας ανθεκτικό σε όλες τις προτεινόμενες αντιβιώσεις, προειδοποιώντας ότι μια άλλοτε εύκολα αντιμετωπίσιμη φλεγμονή θα μπορούσε να μετατραπεί σε παγκόσμια απειλή.
Ωστόσο, οι φόβοι αυτοί αποτελούν τώρα πραγματικότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, καθώς δεκάδες κράτη (συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Γαλλίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Βρετανίας) αναφέρουν κρούσματα βλεννόρροιας που δεν αντιμετωπίζονται με κεφαλοσπορίνες (τάξη αντιβιοτικών ευρέος φάσματος που αποτελούν την τελευταία επιλογή για την αντιμετώπιση της νόσου).
«Η βλεννόρροια εξελίσσεται σε μεγάλη πρόκληση για τη δημόσια υγεία», εξηγεί η Μάντζουλα Λούστι-Ναρασιμχάν του τμήματος Αναπαραγωγικής Υγείας και Ερευνας του ΠΟΥ. «Ανησυχούμε για τις πρόσφατες αναφορές περί αποτυχίας της τελευταίας αποτελεσματικής θεραπείας, της τάξης των κεφαλοσπορίνων. Αν οι γονοκοκκικές μολύνσεις γίνουν μη θεραπεύσιμες, οι επιπλοκές στην υγεία θα είναι σημαντικές», προσθέτει.
Η βλεννόρροια ή γονόρροια είναι βακτηριακή σεξουαλικά μεταδιδόμενη μόλυνση η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, σε εκτοπική κύηση, θνησιγένεια, σοβαρές οφθαλμολογικές μολύνσεις στα παιδιά και στειρότητα τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Είναι μια από τις πιο κοινές σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες στον κόσμο και εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στη νότια και νοτιοαναταλική Ασία και Αφρική. Μόνο στις ΗΠΑ ο αριθμός των κρουσμάτων εκτιμάται ότι αγγίζει τα 700.000 ετησίως.
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνιστά μεγαλύτερη επαγρύπνηση για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών και μεγαλύτερη έρευνα γύρω από τις εναλλακτικές θεραπείας για τις λεγόμενες γονοκοκκικές μολύνσεις. «Χωρίς επαρκή παρακολούθηση του φαινομένου δεν θα ξέρουμε τον βαθμό αντοχής της γονόρροιας στα φάρμακα και χωρίς έρευνα γύρω από νέους αντιμικροβιακούς παράγοντες μπορεί σύντομα να μην υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τους ασθενείς», επισήμανε η Λούστι- Ναρασιμχάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου