18.8.10

Ο ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΘΑΝΑΤΟΥ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ


Ο τακτικός έλεγχος του προστάτη μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο
health.in.gr, 15/7/2010
Μια εκτεταμένη έρευνα για την αξία του ελέγχου των ανδρών 50-65 ετών για καρκίνο του προστάτη δείχνει ότι μπορεί να μειώσει τα ποσοστά θνησιμότητας από τη νόσο.
Η σουηδική μελέτη που εκπονήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet, έγινε σε δείγμα 20.000 ανδρών που χωρίστηκαν σε δυο ομάδες, μια που υποβλήθηκε σε έλεγχο ή όχι.
Η μέθοδος ελέγχου έγινε κυρίως με μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), το οποίο συντελεί στον εντοπισμό των πρώιμων συμπτωμάτων του καρκίνου του προστάτη.
Κατά την 14ετή παρακολούθηση του δείγματος, τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του προστάτη μειώθηκαν σχεδόν στο μισό στην ομάδα διαγνωστικού ελέγχου, συγκριτικά με την ομάδα που δεν υποβλήθηκε σε έλεγχο, καθώς οι ασθενείς εντοπίστηκαν, διαγνώστηκαν και ακολούθησαν κατάλληλη αγωγή που ανέστειλε την επιθετικότητα της νόσου.
Ο Δρ Τζόνας Χουγκοσον που ηγήθηκε της επιστημονικής ομάδας εξηγεί ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο έλεγχος του PSA της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας μπορεί «να συντελέσει σε σχετική μείωση της θνησιμότητας του καρκίνου».
Ο έλεγχος του προστάτη γενικά ενθαρρύνεται στα εύπορα κράτη ως μέσο βελτίωσης της δημόσιας υγείας. Αλλά αυξάνονται οι αμφιβολίες για τα οφέλη του ελέγχου έναντι των αρνητικών συνεπειών του, με τις ανησυχίες να επικεντρώνονται στην τάση υπερ-διάγνωσης που παρατηρείται σε πολλές μορφές καρκίνου.
Μεγάλη αμερικανική μελέτη που έγινε πέρσι έδειξε ότι ο έλεγχος ρουτίνας του προστάτη συντέλεσε σε περισσότερες από 1 εκατομμύριο διαγνώσεις που κατά τα άλλα οι ασθενείς δεν θα είχαν υποστεί συνέπειες από τη παρουσία των καρκινικών όγκων. Στην συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές εκτίμησαν ότι περίπου από 20 άνδρες που είχαν διαγνωστεί και ακολουθήσει θεραπεία, μόνο ένας τελικά αποκόμιζε όφελος.
Στην σουηδική έρευνα οι επιστήμονες εξηγούν ότι ο κίνδυνος υπερδιάγνωσης είναι μικρότερος, αλλά και πάλι έπρεπε να διαγνωστούν με καρκίνο 12 άτομα για να σωθεί η ζωή ενός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου