20.5.09

ΒΡΑΖΙΛΙΑ. ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΥΛΙΚΟΥΣ

Image Hosted by ImageShack.us
Ειδική πτέρυγα για ομοφυλόφιλους και διαφυλικούς εγκαινιάστηκε πρόσφατα στις φυλακές São Joaquim de Bicas στη Βραζιλία. Σκοπός: η προστασία τους από τις διακρίσεις και τη φυσική, λεκτική και ψυχολογική βία που υφίστανται από συγκρατούμενούς τους. Το μέτρο επικροτήθηκε από τις τοπικές λοαδ οργανώσεις, αλλά στην Ευρώπη εκφράστηκαν αντιρρήσεις σχετικά με τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα γίνεται ο διαχωρισμός και αν τελικά έτσι δεν επιτείνεται ο στιγματισμός των ομοφυλοφίλων στις φυλακές.
.
Presídio de Minas terá ala exclusiva para transsexuais
Belo Horizonte - A Secretaria de Defesa Social de Minas Gerais (Seds) informou que uma ala do recém-inaugurado presídio da cidade de São Joaquim de Bicas, na região metropolitana de Belo Horizonte, será destinada para abrigar detentos homossexuais e transsexuais. O objetivo da iniciativa, segundo a Seds, é evitar que aconteçam episódios de segregação e discriminação em unidades prisionais do Estado em relação a presos homossexuais.
As transferências só irão acontecer para voluntários das unidades prisionais da região metropolitana de Belo Horizonte.
A iniciativa conta com o apoio do Centro de Referência de Gays, Lésbicas, Bissexuais, Travestis, Transsexuais e Transgêneros de Minas Gerais (GLBTTT), que promove o desenvolvimento de políticas de valorização, auto-estima, defesa e capacitação profissional do cidadão homossexual, bissexual e transgênero.

3 σχόλια:

  1. Ανεπίσημα, αυτό ισχύει στην Ελλάδα για τις τρανς γυναίκες. Υπάρχει ειδική πτέρυγα στις φυλακές της Λάρισας όπου μπαίνουν οι διαφυλικές γυναίκες που πρέπει να εκτίσουν κάποια ποινή φυλάκισης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επομένως μπορούμε να έχουμε κάποιες ενδεικτικές απαντήσεις σχετικά με τα κριτήρια επιλογής, π.χ. κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης, κατά δήλωση, κατ' εκτίμηση κλπ και ποια είναι η πρώτη αποτίμηση της άτυπης εφαρμογής του μέτρου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν υπάρχουν (ή τουλάχιστον δεν γνωρίζω κάποια) επίσημα στοιχεία, οπότε η οποιαδήποτε αποτίμηση μάλλον θα ήταν παρακινδυνευμένη.

    Για να είμαι σαφής όμως, αυτό ισχύει για τις διαφυλικές (τρανς) γυναίκες οι οποίες δεν έχουν κάνει επέμβαση φύλου και είναι εμφανείς κάποιες αλλαγές επάνω τους (στήθος, εμφάνιση κτλ). 'Οσες έχουν κάνει επέμβαση αναγνωρίζονται ως γυναίκες. Η φιλοσοφία υποθέτω ότι είναι ότι δεν θα μπορούσαν να είναι μαζί με τις γυναίκες αφού δεν αναγνωρίζονται ως γυναίκες και δεν μπορούν να είναι μαζί με τους άντρες γιατί θα παρουσιάζονταν πολλά προβλήματα. Ειδικά σε έναν χώρο όπως οι φυλακές, υπάρχουν και τα απολύτως πρακτικά προβλήματα (πχ τουαλέτας, καταλαβαίνεις πιστεύω τι εννοώ).

    Από όσα γνωρίζω, τις παλαιότερες δεκαετίες ('70, '80), οι τρανς γυναίκες για τους λόγους που είπαμε πιο πάνω, συχνά έμπαιναν στην απομόνωση σε συνθήκες όπως καταλαβαίνεις άθλιες, αφού δεν μπορούσε να διευθετηθεί αλλιώς. Αυτό άρχισε ν' αλλάζει αργότερα μέχρι που (δεν γνωρίζω πώς), έγινε καθεστώς (εδώ πάει το άτυπο που ανέφερα), όσες τρανς έπρεπε να εκτίσουν κάποια ποινή φυλάκισης να πηγαίνουν στις φυλακές της Λάρισας, όπου εκεί υπήρχε κάποια πρόβλεψη.

    Προσωπικά μου φαίνεται σωστό και αναγκαίο για τα διαφυλικά άτομα. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσαν να είναι είτε μαζί με τους άντρες, είτε μαζί με τις γυναίκες σε έναν χώρο όπως οι φυλακές. Σίγουρα θα δημιουργούνταν πολλά προβλήματα σε κάθε περίπτωση.

    Τώρα για τους ομοφυλόφιλους άντρες και γυναίκες δεν ξέρω κατά πόσο θα ήταν απαραίτητο. Νομίζω ότι έχει και θετικά και αρνητικά. Στα θετικά μπορεί να βάλει κανείς ότι θα αισθάνονται ότι βρίσκονται σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον. Απ' την άλλη μεριά όμως δεν ξέρω αν όντως με αυτό τον τρόπο επιτείνεται ο στιγματισμός. Μάλλον κλίνω προς τα θετικά. Εξαρτάται και από τον τρόπο που θα εφαρμοστεί βέβαια. Πέρα από τις οργανώσεις, είναι γνωστό οι ίδιοι οι φυλακισμένοι τι γνώμη έχουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή