15.3.09

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΙΧΩΣ ΑΝΔΡΕΣ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Shirin Neshat, Women without Men
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (http://www.emst.gr/)
Διάρκεια: 18/03/2009 – 31/05/2009
Επιμέλεια: Άννα Καφέτση
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τo καινούργιο μνημειακό συνθετικό έργο της διεθνούς Ιρανής καλλιτέχνιδας Shirin Neshat, Women without Men, που ξεκίνησε το 2004 και ολοκληρώθηκε το 2008. Το έργο είναι εμπνευσμένο από το ομότιτλο –απαγορευμένο στο Ιράν- μυθιστόρημα της ιρανής συγγραφέως Σαρνούς Παρσιπούρ, που γράφτηκε το 1989 ενώ η δράση του τοποθετείται το 1953, χρονιά κατά την οποία εκδηλώνεται το πραξικόπημα εναντίον του δημοκρατικά εκλεγμένου πρωθυπουργού της χώρας Mohammad Mossadegh με σκοπό την επαναφορά του Σάχη στην εξουσία.
Αποτελείται από πέντε βιντεο-εγκαταστάσεις μέσα από τις οποίες η καλλιτέχνις αφηγείται πέντε παράλληλες ιστορίες γυναικών που προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα και που, μέσω διαφορετικών οδών, συναντώνται σε έναν κήπο στην πόλη Karaj. Πρόκειται για την ανύπαντρη δασκάλα Mahdokht, τη νεαρή πόρνη Zarin, τις δυο ανύπαντρες φίλες Faezeh και Munis, και, τέλος, την μεσήλικα αστή Farokh Legha. Κοινό συνδετικό στοιχείο των πέντε γυναικείων χαρακτήρων είναι ο αγώνας τους για ελευθερία και επιβίωση μέσα σ’ ένα καθεστώς αυστηρών κανόνων, απαγορεύσεων και ενοχών σε σχέση με την κοινωνική συμπεριφορά και τον προσωπικό αυτοκαθορισμό των γυναικών. Η αφηγηματική δράση, όπως και στο μυθιστόρημα της Παρσιπούρ, εκτυλίσσεται σε μια ατμόσφαιρα μαγικού ρεαλισμού.
Το πρώτο μέρος του κύκλου, με τίτλο Mahdokht, υπήρξε παραγγελία του ΕΜΣΤ στο πλαίσιο της μεγάλης έκθεσης Διαπολιτισμοί στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας του 2004, και ανήκει στις συλλογές του Μουσείου.
Η Σιρίν Νεσάτ γεννήθηκε το 1957 στο Καζβίν του Ιράν. Το 1979, σε ηλικία μόλις 17 ετών, πήγε στις ΗΠΑ όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο University of Berkeley στην Καλιφόρνια. Έργα της εξέθεσε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στη Νέα Υόρκη. Στα χρόνια 1993-1997 δημιούργησε την πολύ γνωστή σειρά φωτογραφιών “Women of Allah”. Το 1996 άρχισε να χρησιμοποιεί φιλμ 16 mm και 35 mm που το μετέφερε σε βίντεο, και τρία χρόνια αργότερα ξεκίνησε τη δημιουργία εγκαταστάσεων με δύο προβολές. Το 1999 απέσπασε το Πρώτο Διεθνές Βραβείο στην XLVIII Μπιενάλε της Βενετίας με τη συναρπαστική εγκατάσταση με διπλή προβολή Turbulent, για να ακολουθήσουν οι διεθνείς συμμετοχές της σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις και ατομικές παρουσιάσεις της σε μεγάλα μουσεία σύγχρονης τέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου