"ΑΛΑΝ ΧΟΛΙΝΓΚΧΕΡΣΤ"
Ήδη με το πρώτο του βιβλίο "Η βιβλιοθήκη της πισίνας" ο Άλαν Χόλινγκχερστ προκάλεσε ένα μεγάλο λογοτεχνικό σκάνδαλο: για πρώτη φορά ένας ομοφυλόφιλος συγγραφέας έγραφε για την ομοφυλοφιλία χωρίς να κρύβεται από τον εαυτό του ή τους αναγνώστες του. Ταυτόχρονα ο Χόλινγκχερστ απέδειξε, με τα επόμενα βιβλία του, ότι είναι ένας από τους καλύτερους ευρωπαίους συγγραφείς της γενιάς του (γεννήθηκε το 1954) . Η γενική εκτίμηση για το έργο του επιβεβαιώθηκε το 2004, όταν κέρδισε το πιο έγκυρο βραβείο του αγγλοσαξονικού χώρου, το περίφημο Μπούκερ, για το μυθιστόρημά του "Η γραμμή της ομορφιάς".
Ο Άλαν Χόλινγκχερστ ζει σε ένα μικρό διώροφο διαμέρισμα σε μια μεσοαστική συνοικία του βόρειου Λονδίνου. Εκεί εκτυλίσσεται ένα μεγάλο μέρος της κουβέντας του με τη Μικέλα Χαρτουλάρη και τον Ανταίο Χρυσοστομίδη - μια κουβέντα που αγγίζει πολλά θέματα και κυρίως τη δική του στάση απέναντι στη ζωή και τη λογοτεχνία. Αφού ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει «gay λογοτεχνία» αλλά μόνο καλή ή κακή λογοτεχνία με gay ή όχι θέματα, αναφέρει ότι απεχθάνεται οποιαδήποτε κατηγοριοποίηση που χωρίζει το λογοτεχνικό έργο σε θέματα και προθέσεις. Ακόμα μιλά για τα θέματα και τα πρόσωπα που τον έχουν επηρεάσει στη ζωή του και στο γράψιμό του, κάνοντας συνεχείς παρατηρήσεις για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και την ευρωπαϊκή παράδοση.
Ένα μεγάλο μέρος της εκπομπής γυρίστηκε στο κολέγιο Κάνφορντ, εκεί όπου ο συγγραφέας έζησε εσώκλειστος τα γυμνασιακά του χρόνια. Προσκεκλημένος σε μια συνάντηση παλαιών συμμαθητών, ο Χόλινγκχερστ μιλάει μπροστά στην κάμερα για τις σχολικές του εμπειρίες, την ταξική κοινωνία της Αγγλίας, την Οξφόρδη, την επανάσταση που έφερε η γενιά του στη συντηρητική Αγγλία με τους Μπητλς και το Free cinema, κλπ.
.
ΟΙ ΚΕΡΑΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ
ΕΤ1, Τρίτη 20/1/2009, 19:10
.
ΕΤ1, Τρίτη 20/1/2009, 19:10
.
Διαβάστε επίσης:
θα την δώ με μεγάλο ενδιαφέρον. θέλω να πώ όμως σχετικά με το απόσπασμα του κειμένου "ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει «gay λογοτεχνία» αλλά μόνο καλή ή κακή λογοτεχνία με gay ή όχι θέματα", ότι τουλάχιστον όταν είχε έρθει στην ελλάδα ο χόλινγκχερστ σε σχετική ερώτηση δεν είχε απαντήσει ακριβώς έτσι.
ΑπάντησηΔιαγραφήείχε πεί ότι ναί μεν ότι υπάρχει κακή και καλή λογοτεχνία, είχε όμως με σαφή τρόπο συμπληρώσει ότι στην μετά-στόουνγουολ εποχή υπήρξε η αναγκαιότητα να μιλήσουμε για γκέι λογοτεχνία, να υπάρξει η ανοικτή πλέον έκφραση στην ομοφυλοφιλική γραφή και τέχνη και κατά τούτο υπάρχει γκέι λογοτεχνία. επίσης είχε πεί ότι θέλει τα βιβλία του να βρίσκονται παντού. και στα ράφια της πεζογραφίας, αλλά και στα ράφια της γκέι λογοτεχνίας. ο χόλινγκχερστ ήταν απολύτως σαφής.
επίσης θυμάμαι ότι εκτός από την εκδήλωση που είχε γίνει σε κεντρικό ξενοδοχείο της αθήνας, όπου μίλησε για το βιβλίο του "η γραμμή της ομορφιάς", είχε επισκεφτεί και το λοαδ βιβλιοπωλείο της αθήνας, τον "πολύχρωμο πλανήτη" για υπογραφή αντιτύπων του βιβλίου του. απεχθάνεται λοιπόν τις κατηγοριοποιήσεις;
όπως έχει διατυπωθεί το κείμενο που έχει δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα της η ερτ, αφήνει άλλη εντύπωση. δεν ξέρω αν το κείμενο αυτό συμβαδίζει με την εκπομπή που θα παρακολουθήσουμε, ούτε βέβαια ξέρω πώς θα έχει κοπεί το μοντάζ. εκτός και έχει αλλάξει απόψεις...
επίσης, θέλω να συμπληρώσω ότι παρ' ότι εκτιμώ την γραφή του χόλινγκχερστ και σίγουρα είναι από τους πιο σπουδαίους σύγχρονους λογοτέχνες, είναι λάθος ότι "για πρώτη φορά ένας ομοφυλόφιλος συγγραφέας έγραφε για την ομοφυλοφιλία χωρίς να κρύβεται από τον εαυτό του ή τους αναγνώστες του".
ΑπάντησηΔιαγραφήσυγγνώμη, αλλά πριν τον χόλινγκχερστ, υπάρξαν ο ζιντ, ο κοκτώ, ο γκορ βινταλ και αν θέλουμε να πάμε σε πιο σύγχρονους ο ντέιβιντ λίβιτ και έντμουντ ουάιτ (ο οποίος μάλιστα είχε πάει ακόμη παραπέρα και είχε μιλήσει για 'στρατευμένη λογοτεχνία' σε συνεντεύξεις του)
Κατ' αρχάς να δούμε πώς διατυπώθηκε η ερώτηση. Βλέπεις υπάρχουν ερωτήσεις που κυριολεκτικά εκμαιεύουν την απάντηση που θέλει ο ερωτών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και είναι αλήθεια ότι συχνά οι ερωτώμενοι φροντίζουν οι ίδιοι να προσαρμόζουν τις απαντήσεις τους ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνονται.
Μένει να δούμε το απόγευμα για τι ακριβώς πρόκειται.
μάλιστα θυμάμαι ότι είχε υπάρξει ερώτηση-παρατήρηση από το κοινό, ότι είναι λάθος να ξεχωρίζουμε σε προ-στόουνγολ και μετά-στόουνγολ εποχή (όπως έκανε ο χόλινγκχερστ). η ερώτηση ήταν "οκ τότε ο γουάιλντ τί ήταν; - ο ζενέ τί ήταν;" και ο χόλινγκχερστ είχε πεί "ασφαλώς ανήκουν στο σώμα της μεγάλης λογοτεχνίας και ασφαλώς ήταν γκέι λογοτεχνία".
ΑπάντησηΔιαγραφήέχεις δίκιο και στις δύο παρατηρήσεις σου. να δούμε...