1.4.08

Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΟΡΗΓΗΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ ΣΕ ΙΡΑΝΟ ΠΡΟΣΦΥΓΑ

Image Hosted by ImageShack.us
.
«Θα με κρεμούσαν γιατί είμαι ομοφυλόφιλος»
Η Ελλάδα χορήγησε πολιτικό άσυλο σε Ιρανό πρόσφυγα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λία Νεσφυγέ, Στέλιος Βραδέλης (ΤΑ ΝΕΑ, 1/4/2008)
Με μια απόφαση - σταθμό για τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., η Ελλάδα χορήγησε πολιτικό άσυλο στον Ιρανό ομοφυλόφιλο Άλεξ, ο οποίος σε περίπτωση απέλασής του στην πατρίδα του αντιμετώπιζε την ποινή του θανάτου.
O Άλεξ, όνομα με το οποίο συστήνεται στην Ελλάδα, κατάγεται από πλούσια ιρανική οικογένεια και είχε συλληφθεί πριν από εννέα χρόνια από τη θρησκευτική αστυνομία του Ιράν ύστερα από την επίσκεψη στο σπίτι του ενός πρώην συμμαθητή του, ο οποίος ήταν και μέλος του κυβερνώντος κόμματος. Οδηγήθηκε στις φυλακές Τζανκάλ, της πόλης Ραστ. Η φυλάκισή του, την οποία θυμάται ως την πιο οδυνηρή εμπειρία της ζωής του, κράτησε 45 ημέρες. Κάθε μέρα ήταν γεμάτη βασανιστήρια, αφού η ομοφυλοφιλία είναι ποινικό αδίκημα στο Ιράν και τιμωρείται με τη θανατική ποινή. Επί 45 ημέρες η καθημερινότητα του Άλεξ περιελάμβανε χτυπήματα με ραβδιά και μαστίγιο, ενώ στη συνέχεια οι φύλακες έριχναν αλάτι στις ανοικτές πληγές του. Η άλλη διασκέδαση των βασανιστών του ήταν να του κάνουν φάλαγγα και να τον βιάζουν. Δύο φορές τον οδήγησαν σε εικονική εκτέλεση δι΄ απαγχονισμού, όπως είναι η τιμωρία για τους ομοφυλοφίλους. Η οικογένεια του κατέβαλε ένα πολύ μεγάλο ποσό προκειμένου ο Άλεξ να παραβρεθεί στην κηδεία της μητέρας του και εκείνη τη μέρα κατάφεραν να τον φυγαδεύσουν. Βρέθηκε αρχικά στην Τουρκία και στη συνέχεια στην Ελλάδα. Αμέσως κατέθεσε αίτηση πολιτικού ασύλου, ενώ τα βασανιστήρια που είχε υποστεί πιστοποιήθηκαν από το Ιατρικό Κέντρο Βασανιστηρίων. Η πρώτη αίτησή του όμως απορρίφθηκε από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Η αιτιολογία για την απόρριψη, όπως αποκαλύπτουν στα «ΝΕΑ» στελέχη του υπουργείου, ήταν πως μια πιθανή αποδοχή του αιτήματος θα άνοιγε μια νέα «βιομηχανία» για νομιμοποίηση λαθρομεταναστών οι οποίοι απλώς θα ισχυρίζονταν πως ήταν ομοφυλόφιλοι. Άλλωστε, όπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη, «και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι εξαιρετικά σκεπτικές στην απόδοση πολιτικού ασύλου σε ανάλογες περιπτώσεις». Το 2003 ο Άλεξ, συνοδευόμενος από τον Έλληνα σύντροφό του που συστήνεται με το όνομα Φοίβος, κατέθεσε και νέα αίτηση, η οποία και πάλι απορρίφθηκε.
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Το θέμα του Άλεξ έφτασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, μαζί με άλλους τέσσερις ευρωβουλευτές, η οποία προκάλεσε την παρέμβαση του επιτρόπου κ. Φρατίνι. «Δεδομένης της κατάστασης των ομοφυλοφίλων στο Ιράν, ο ποινικός κώδικας και η πρακτική εφαρμογής του στη χώρα... θα πρέπει να εξετασθούν προσεκτικά πριν από τη λήψη απόφασης, όσον αφορά συγκεκριμένη αίτηση παροχής ασύλου, βάσει του φόβου δίωξης λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού», ζήτησε ο κ. Φρατίνι, και την προηγούμενη Παρασκευή ο υφυπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Χηνοφώτης υπέγραψε την πολυπόθητη για τον Άλεξ αίτηση, παρέχοντας το άσυλο.
● Για πρωτοποριακή απόφαση κάνει λόγο η Ελληνική Ομοφυλοφιλική Κοινότητα, η οποία δημοσίως ευχαριστεί τον κ. Χηνοφώτη αλλά και τον Συνασπισμό.
Ανατριχιαστική αδιαφορία από Βρετανία και Ολλανδία
Στη Βρετανία αλλά και στην Ολλανδία αντίστοιχη υπόθεση με αυτή του Άλεξ είναι του 19χρονου Μεχντί Καζεμί, ο οποίος κατέφυγε στην Ευρώπη το 2005 όταν οι αρχές εκτέλεσαν τον σύντροφό του με την κατηγορία του ομοφυλόφιλου. Αρχικά η Βρετανία και στη συνέχεια η Ολλανδία απέρριψαν την αίτηση του Καζεμί για πολιτικό άσυλο, με την υπόθεσή του να έχει φτάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να έχει ξεσηκώσει πολιτική θύελλα και στις δύο χώρες. Τελικά οι βρετανικές αρχές αποφάσισαν να επανεξετάσουν την αίτησή του, χωρίς όμως να δεσμεύονται πως ο Καζεμί δεν θα απελαθεί στο Ιράν όπου τον περιμένει η αγχόνη.

1 σχόλιο: