7.5.07

Ο ΓΚΕΒΑΡΑ, Ο ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ

Image Hosted by ImageShack.us

.
Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΑΝΤΡΕΣ
Του Βαγγέλη Σακαντάρη (περιοδικόν Heteron1/2, no 3)

(απόσπασμα)
[...]
Τον Απρίλιο του 1960 ο Ερνέστο Γκεβάρα αναλαμβάνει τη διεύθυνση του τομέα εκπαίδευσης των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αμέσως παρουσιάζει στο Φιντέλ Κάστρο ένα “Γενικό Σχέδιο Φυλακών”, σχέδιο εγκλεισμού και εξόντωσης των πολιτικών του αντιπάλων. Ο Φιντέλ συμφωνεί. Λίγους μήνες αργότερα, ανοίγει στην Κούβα το πρώτο “στρατόπεδο αναμόρφωσης”, στη χερσόνησο του Guanaha. O Ρεϊνάλντο Αρένας αναφέρει σχετικά με τα πρώτα χρόνια της κουβανικής Επανάστασης: “Μία σεξουαλική επανάσταση άνθιζε ταυτόχρονα με την κοινωνική επανάσταση, τον πρώτο καιρό. Αλλά τα τύμπανα των μιλιταριστών προσπαθούσαν διαρκώς να τσακίσουν το ρυθμό της ποίησης, τη χαρά της ζωής”. Ώσπου τα κατάφεραν. “Το στρίμωγμα άρχισε στα σοβαρά. Η φρίκη και η ασχήμια μέρα με τη μέρα αυξανόταν. Αλλά η καταπίεση λειτούργησε σαν ερέθισμα και το σεξ έγινε τρόπος αντίστασης, όπλο ενάντια στο καθεστώς”, μαρτυρεί ο Αρένας.
Εν τω μεταξύ, ο “Τσε”, έχει ήδη στείλει τον αρχηγό της μυστικής αστυνομίας Ραμίρο Βαλντές να μάθει από τον δήμαρχο της Σανγκάης πώς τα κατάφερε να απαλλάξει την πόλη του από τους ομοφυλόφιλους. “Πολύ εύκολο. Χτυπάτε τους στο κεφάλι και πετάτε τους στο ποτάμι”, απαντά ο Κινέζος. Η λύση θεωρήθηκε λίγο παραπάνω…ριζοσπαστική απ’ όσο θα ’πρεπε (βλέπετε όλα μόλις τότε άρχιζαν, επιπλέον η Κούβα δεν διέθετε ποτάμι…).
“Σας ρωτώ. Μπορεί μια χώρα που έχει θυσιάσει τόσους ήρωες στον μακρύ δρόμο για τη λευτεριά, μια χώρα που για αυτήν έδωσαν τις ζωές τους τόσοι εκλεκτοί νέοι άνδρες και γυναίκες, μπορεί να ανεχθεί τόση ασέβεια;” -είναι ο Φιντέλ Κάστρο που ρωτά. “Αυτή η συμπεριφορά τους είναι καθαρά υποπροϊόν του καπιταλισμού και προέρχεται από μια μικρή ομάδα που μοναδικός της σκοπός είναι να συμπαρασύρει τους υπολοίπους. Αλλά εμείς δεν θα τους επιτρέψουμε να εξαπλώνονται και να διαδίδουν τις συνήθειές τους. Σας υπόσχομαι πως θα έρθει η μέρα που θα δούμε τους δρόμους καθαρούς, σας το υπόσχομαι!”.
Έτσι ο Ραούλ Κάστρο, αδελφός του Φιντέλ, αναλαμβάνει να ενημερωθεί από τους Βούλγαρους σχετικά με τις μεθόδους που αυτοί εφαρμόζουν ούτως ώστε “οι δρόμοι της Σόφιας να παραμένουν καθαροί”. “Εμείς έχουμε ανοίξει ένα ειδικό στρατόπεδο για τα αντικοινωνικά στοιχεία, σαν τους ομοφυλόφιλους, που η περίπτωσή τους μας ανησυχεί περισσότερο”, του απαντούν.
Ο Γκεβάρα υιοθετεί τη “βουλγάρικη λύση”. Συλλαμβάνει και φυλακίζει τους “acusados ser afeminados y vagos”, γνωστούς (καλλιτέχνες, συγγραφείς, κλπ) και μη –ακόμη και όσους αγωνίστηκαν στο πλευρό της Επανάστασης. “Περιττό να σας πω, ότι η Επανάσταση δεν έγινε για όλους…”, έγραφε ο Αρένας, πριν τον συλλάβουν.
Στις 23/2/1961 ο Γκεβάρα αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Βιομηχανίας. Ο Φιντέλ συμφωνεί με την πρότασή του για το άνοιγμα τριών ακόμη στρατοπέδων. Σε ένα από αυτά, το “Nueva Vida”, στο Palos, θα συγκεντρώσουν 500 ανήλικους, έως και μωρά, παιδιά των αντιφρονούντων που είχαν ήδη εκτελεστεί.
Επιζήσαντες μαρτυρούν για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα: για τα κελιά παραδειγματισμού στο Pinar del Rio, γνωστά ως “tostadoras”, την πτέρυγα “Kilo 7” στο Camaguey, τα “gavetas” στο Tres Racios de Oriente -κελιά φάρδους 1 μέτρου και ύψους 1,80- ή τα 5 επί 5 της Nueva Carceral, όπου σε 22 αιώρες στοιβάζονταν 44 κρατούμενοι (σημ.: στο φιλμ “Before Night Falls”, βιογραφικό του Ρ. Αρένας, γίνεται εκτενή αναφορά στα κρατητήρια).
Θα είναι ο Γκεβάρα αυτός που θα επεξεργαστεί, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, τον Κανονισμό των Φυλακών και θα καθορίσει επακριβώς τη “λίστα” βασανιστηρίων. Αυτός και μόνο αυτός που θα αποφασίζει για την τύχη κάθε συλληφθέντος. Αυτός θα υπογράφει τις, χωρίς δίκη, θανατικές ποινές…έως το 1962, οπότε οι ευθύνες περνούν σε χέρια άλλων, των οποίων ηγείται ο Ραούλ Κάστρο. Οι συνεχιστές του εμπνευσμένου Σχεδίου Φυλακών του Τσε συγκροτούν τις Umap, στρατιωτικές φάλαγγες για την προώθηση της παραγωγής.
“Οι Umap επινοήθηκαν επί τούτου για τους ομοφυλόφιλους”, λέει ο σκηνοθέτης Νέστωρ Άλμεντρος. “Ένας διαρκής ομοφοβικός παροξυσμός κατείχε το καθεστώς!..”. Στα κατά τόπους στρατόπεδα των Umap κατανέμονται οι έγκλειστοι ομοφυλόφιλοι της Nueva Carceral de la Havana del Est, της πρώτης φυλακής οργανωμένης αποκλειστικά για την “κατηγορία” από τον Ερνέστο Γκεβάρα, την περίοδο 1961-1962.
Όταν ο Άλεν Γκίνσμπεργκ επισκέπτεται την Κούβα το ’65, οι έγκλειστοι ομοφυλόφιλοι ανέρχονται σε 45 χιλιάδες.[...].

5 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για την αναδημοσίευση. Το θέμα δεν αφορά μόνο τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων: Έχει να κάνει γενικά με τη διατήρηση ιδεοληψιών υπέρ ολοκληρωτικών σοσιαλιστικών καθεστώτων. Εδώ μιλάμε για κατάφωρες καταπατήσεις της ανθρώπινης ελευθερίας. Κι όμως οι κνίτες και διάφορες άλλες ψευδεπίγραφες προοδευτικές αριστερές δυνάμεις πίνουν ακόμα νερό στο όνομα του Φιντέλ, παρουσιάζοντας το τερατώδες πολιτειακό του μόρφωμα ως ιδανική πολιτεία. "Ψευδεπίγραφες", γιατί τα εγκλήματα κατά των ατομικών δικαιωμάτων, παρά τις δεκαετίες που πέρασαν, ούτε ομολογούνται ούτε καταδικάζονται ρητά, κι ο χαρακτηρισμός του "προοδευτικού" εν προκειένω αποδίδεται σε ξεκάθαρα συντηρητικά, αναχρονιστικά μυαλά.

    Και φυσικά, μ' αυτήν την αφορμή, καλό θα είναι να σκεφτεί ο καθένας ποια είναι η στάση του ΚΚΕ σχετικά με τα δικαιώματα της γκέι κοινότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνό απόλυτα με τον Desiderius και να ευχαριστήσω με τη σειρά μου για τη δημοσίευση του κειμένου.

    Είναι απίστευτο που ακόμα και στην εποχή μας "άνθρωποι" όπως ο Κάστρο και ο Τσε Γκεβάρα θεωρούνται επαναστάτες. Και σωστά τονίζεις ότι το θέμα ΔΕΝ αφορά μόνο τους ομοφυλόφιλους (που φυσικά και ήταν από τους πρώτους και πιο εύκολους στόχος). Κάθε είδους αντικαθεστωτικοί υπήρξαν (και είναι ακόμα) στόχος του παράφρονα Κάστρο και της κλίκας του. Ποτέ δεν είναι αργά για να παρέμβει η δικαιοσύνη (αν κρίνουμε από το παράδειγμα του Πινοσέτ). Φοβάμαι όμως ότι θα τα κακαρώσει ο Κάστρο και θα παραμείνει στη συνείδηση πολλών (ευτυχώς όχι όλων) σαν ο "Ηγέτης" της Κούβας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. hola. quizás me recuerdas, soy d., cubano en europa. la lectura de
    este post me ha conmovido de una manera extraña. es siempre una sensación
    extraña cuando conoces por alguien de fuera de la realidad que
    probablemente sucedía a tu alrededor sin notarla. no puedo asegurar la
    veracidad de todos esos datos, pero desafortunadamente me parece una
    historia plausible. aunque hoy en día las cosas sean algo diferentes en
    cuba, aunque el tono sea diverso, sé cuánto camino queda aún por desandar
    en esa nuestra isla, no solo, o no especialmente, por cuanto tiene que ver
    con la homosexualidad. me ha sido dolorosamente útil leer este post.
    gracias, d.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Erva_Cidreira,

    Ξέρω απειροελάχιστα ισπανικά, και κατάλαβα μόνο το "soy cubano en europa". Θερμή παράκληση; ΜΕΤΑΦΡΑΣΕ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό που γράφει ο D., ένας εξαιρετικά πιστός αναγνώστης του ιστολογίου και αγαπημένος φίλος, είναι για τη συγκίνηση που ένιωσε διαβάζοντας αυτό το ποστ, την παράξενη αίσθηση να μαθαίνει από κάποιον τρίτο πράγματα που ίσως συνέβαιναν γύρω του χωρίς να τα γνωρίζει. Αν και δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αλήθεια των στοιχείων του φαίνεται μια ευλογοφανής ιστορία. Και παρ’ όλο που σήμερα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, ο τόνος άλλος, σίγουρα μένει να διανυθεί πολύς δρόμος, κι όχι μόνο σχετικά με την ομοφυλοφιλία. Και καταλήγει λέγοντας ότι του ήταν οδυνηρά χρήσιμο να διαβάσει αυτό το ποστ και μας ευχαριστεί.
    D: Vamos a regresar al tema muy pronto. Hay otros datos muy interesantes y esclarecedores al respecto. Un abrazo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή