28.3.19

ΠΡΟΒΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ QUEER ΔΥΣΤΟΠΙΑΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - 1


Έντονη ήταν η αντίδραση του Σωματείου Διεμφυλικών που προχώρησε σε μία οργισμένη ανακοίνωση κατά της Καταιρίνας Καινούργιου, για σχόλια που ακούστηκαν από την ίδια και το πάνελ της εκπομπής της με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη της Κέιτλιν Τζένερ στην Αθήνα.
Στην καταγγελία του, το ΣΥΔ εκφράζει την οργή του την κακοποίηση που υφίστανται τρανς άτομα από εγχώρια μέσα ενημέρωσης που τους προσφωνούν σε λάθος γένος (misgengering). Τονίζει δε ότι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργεια στην περίπτωση που τα τρανς πρόσωπα κακοποιούνται στη δημόσια σφαίρα.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για την προαγωγή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρανς, φυλοδιαφορετικών ανθρώπων, καταγγέλλει με έντονο τρόπο τον συνεχή κακοποιητικό λόγο κατά των τρανς ανθρώπων, και ιδιαίτερα την προσφώνηση σε λάθος γένος (misgendering) στα μέσα ενημέρωσης στη χώρα μας.
Αφορμή γι' αυτήν την παρέμβαση είναι η τηλεοπτική εκπομπή «Ευτυχείτε» του καναλιού Open TV που παρουσιάζει η Κατερίνα Καινούργιου, στην οποία αναφέρθηκε γνωστή αμερικανίδα τρανς γυναίκα που επισκέπτεται τη χώρα μας, όχι μόνο εν γνώσει της παρουσιάστριας, αλλά με ηθελημένο τρόπο από την ίδια και τους συνομιλητές της, στο αντρικό γένος. Μπορείτε να δείτε το παρακάτω σχετικό βίντεο.
Η αναφορά, και μάλιστα η ηθελημένη και εν γνώσει αναφορά (που εν προκειμένω είναι παραπάνω από προφανής), στο λάθος γένος, στιγματίζει, κακοποιεί και αποτελεί απεχθή βία για λόγους ταυτότητας φύλου, καθώς αμφισβητεί την ταυτοτική υπόστασή τους, θέτει σε διακινδύνευση την προστασία της προσωπικότητάς τους καθώς αναπόσπαστο στοιχείο της προσωπικότητας των τρανς ανθρώπων αποτελεί η ταυτότητα φύλου τους, αποτελεί πολιτισμική και δομική βία που οδηγεί στη φυσική βία κατά των τρανς ανθρώπων, ενώ στρέφεται εναντίον μίας ομάδας ανθρώπων που υποφέρουν στο μέγιστο από τις διακρίσεις, τους αποκλεισμούς και τη βία.
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το Άρθρο 1 του ν. 4491/2017 (νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου): «κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου του» ενώ σε μία σειρά νομοθεσιών, ανάμεσα σ' αυτές το Άρθρο 81Α (ρατσιστική βία), ο αντιρατσιστικός νόμος (ν. 4285/2014), η νομοθεσία για την ίση μεταχείριση (ν. 4443/2016), και άλλες, συμπεριλαμβάνουν στις κατηγορίες έννομης προστασίας και την ταυτότητα φύλου. Πέραν ακόμη της κείμενης νομοθεσίας, αξίζει να αναφέρουμε τις κατευθύνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, σύμφωνα με τις οποίες, σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνεται σεβαστή και αποδεκτή η ταυτότητα φύλου των τρανς προσώπων σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους, ενώ ενδεικτική είναι πρόσφατη νομολογία δικαστηρίου που αποφάσισε ότι η αναφορά σε λάθος γένος και όνομα αποτελεί είδος κακοποίησης.
Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, μάλιστα, έχει εκδώσει από το 2014 το βιβλίο «Ταυτότητα και Έκφραση Φύλου. Ορισμοί, στερεότυπα, διακρίσεις και μύθοι» (το οποίο επανεκδόθηκε σε αναθεωρημένη έκδοση από την Εφημερίδα των Συντακτών, ακριβώς ώστε να μη συμβαίνουν παρόμοια περιστατικά και στο πλαίσιο ενημέρωσης της κοινωνίας, αλλά και των επαγγελματιών των ΜΜΕ καθώς και άλλων επαγγελματιών (υγείας, εκπαίδευσης κ.α.) και είναι διαθέσιμο δωρεάν.
Δηλώνουμε, τέλος, με κατηγορηματικό τρόπο ότι επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμη ενέργειά μας σε κάθε περίπτωση που τα τρανς πρόσωπα κακοποιούνται στη δημόσια σφαίρα, και ανάμεσα στις μορφές κακοποίησης και έμφυλης βίας, εμπίπτει με σαφή τρόπο το misgendering. (news247.gr)

Η Κέιτλιν Τζάνερ, πατέρας των Καρντάσιαν, με τη συντροφό της στην Ακρόπολη




1 σχόλιο:

  1. Δεν ξέρω τι άλλο ειπώθηκε αλλά Ο μπαμπάς των Καρντάσιανς που έγινε γυναίκα, στην Αθήνα μαζί με την ερωμένη της περιγράφει με ακρίβεια αυτό που έγινε και που ο ίδιος τότε/ίδια τώρα, δημοσιοποίησε. Πράγματι ήταν ο μπαμπάς αυτών που έγιναν διάσημοι/διάσημες (δεν ξέρω αν πρόκειται μόνο για θυγατέρες) και πράγματι ήρθε μαζί με την ερωμένη Της. To "της" δεν ανταποκρίνεται στο γυναικείο φύλο που ο Μπρους Τζένερ αποφάσισε ότι αντιστοιχεί στη βούλησή του; Aκόμα όμως κι αν έλεγε "μαζί με την ερωμένη του" δεν θα μπορούσαν να στέκουν οι απειλές του συδ. επειδή καμμία υποχρέωση δεν έχουν οι παρουσιαστές να προμηθευτούν το δωρεάν βιβλίο της εφημερίδας των συντακτών, ούτε είναι υποχρεωτικό να ακολουθούνται οι κατευθύνσεις που δίνουν οι διάφορες ανεξάρτητες αρχές. Για να λυθεί το πρόβλημα, ο συδ μπορεί να προχωρήσει στο αίτημα να γίνουν υποχρεωτικά διά νόμου:

    - η δωρεάν προμήθεια του βιβλίου της εφ. των συντακτών
    - η υποχρεωτική πορεία προς την κατεύθυνση που δίνουν οι διάφορες ανεξάρτητες αρχές
    - οι αυστηρές ποινές όσων λοξοδρομούν από τις κατευθύνσεις και όσων δεν ενδιαφέρονται να προμηθευτούν το δωρεάν βιβλίο
    - η διοργάνωση επιδοτούμενων queer σεμιναρίων -μετά από πρόταση και επιμέλεια επιδοτούμενων ΜΚΟ- που η παρακολούθησή τους θα είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες, οι οποίες ΜΚΟ θα παρέχουν βεβαίωση "σπουδών" που στη συνέχεια θα επικυρώνεται από queer ακτιβιστές μέσω γραπτών και προφορικών εξετάσεων.
    - η εισαγωγή στα γυμνάσια της χώρας της Queer Theory ως υποχρεωτικό μάθημα, αντί της θεματικής εβδομάδας που γίνεται μόνο μια φορά το χρόνο, ώστε τα δωδεκάχρονα να αποφασίσουν εγκαίρως ποιο από τα δύο φύλα θέλουν να ακολουθήσουν εμφανισιακώς, και να τιμωρούνται με ισόβια αποβολή όσοι μαθητές είναι απρόσεκτοι στο μάθημα.
    - η αφαίρεση αδείας των μαιευτήρων που βεβαιώνουν το φύλο του παιδιού και το οριστικό λουκέτο στις κλινικές που εκδίδουν τέτοια έγγραφα για την εγγραφή των παιδιών στο ληξιαρχείο.

    Είναι ευκαιρία τώρα που πάμε σε εκλογές. Οι δικαιωματιστές και οι δικαιωματίστριες του ΣυΡιζΑ θα το προωθήσουν όπως προώθησαν και το νομοσχέδιο που έγινε νόμος του κράτους. Εδώ να σημειώσω ότι στην παράγραφο 4, του άρθρου 4, του 1ου Κεφαλαίου του 4491/2017, ο ΣυΡιζΑ οφείλει να διορθώσει αυτό που το άρθρο προβλέπει, ότι δηλαδή "Η νέα ληξιαρχική πράξη μπορεί στο εξής να αλλάξει μία φορά, με την ίδια διαδικασία και τις ίδιες προϋποθέσεις", διότι, ως γνωστόν, το φύλο είναι ρευστό, δεν είναι κάτι σταθερό -γι αυτό άλλωστε ο Νόμος δέχεται την αλλαγή της αλλαγής των εγγράφων αν ο ενδιαφερόμενος, που άλλαξε τα χαρτιά το,υ το μετανιώσει-, και να δοθεί η νομική δυνατότητα να το αλλάζει όσες φορές θέλει αναλόγως με το πώς αυτό "αντιστοιχεί στην βούλησή του, στην προσωπική του αίσθηση του σώματος και στην εξωτερική του εικόνα", όπως δηλαδή το ορίζει ο Νόμος.
    Γιατί μόνο μία φορά δηλαδή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή