28.11.16

"ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ". Ο ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ, Η ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ

 
Το μεγαλύτερο μέρος της νεότητάς μας χάθηκε κόβοντας ζαχαροκάλαμο, σε άχρηστες σκοπιές, σε ακροάσεις ατέλειωτων λόγων, όπου πάντα επαναλαμβανόταν το ίδιο τροπάρι· στην προσπάθεια να κοροϊδέψεις τους μηχανισμούς καταπίεσης· στο συνεχή αγώνα μήπως βρεις ένα κοντό παντελόνι ή ένα ζευγάρι παπούτσια· στην επιθυμία μας να μπορέσουμε να νοικιάσουμε ένα σπίτι στην παραλία για να διαβάζουμε ποίηση και να έχουμε τις ερωτικές μας περιπέτειες· σε μια πάλη για να ξεφύγουμε από τη συνεχή καταδίωξη της αστυνομίας και των συλλήψεών της.
Θυμάμαι ότι σ' ένα από τα Φεστιβάλ Τραγουδιού Βαραδέρο, φτάνοντας στην πλαζ, μας συνέλαβε αμέσως η αστυνομία και μας γύρισε στην Αβάνα· επρόκειτο να 'ρθουν πολλοί ξένοι επισκέπτες και η παρουσία μας, όπως φαίνεται, δεν ήταν επιθυμητό να γίνει θέαμα τόσο διακεκριμένων επισκεπτών.
Τι απέγιναν σχεδόν όλοι αυτοί οι ταλαντούχοι νέοι της γενιάς μου; Ο Νέλσον Ροντρίγκες, επί παραδείγματι, συγγραφέας του βιβλίου «Το δώρο», τουφεκίστηκε· ο Ιραμ Πρατ, ένας από τους καλύτερους ποιητές της γενιάς μου, κατέληξε αλκοολικός και ταπεινωμένος· ο Πέπε ο τρελός, ο «δυσθεώρητος αφηγητής» επέλεξε την αυτοκτονία· ο Λουίς Ροχέλιο Νογκέρας, ποιητής με ταλέντο, πεθαίνει πρόσφατα σε συνθήκες αρκετά αδιευκρίνιστες, δεν ξέρουμε αν απ' το AIDS ή την αστυνομία του Κάστρο. Ο Νομπέρτο Φουέντες, διηγηματογράφος, αρχικά διώχθηκε και τελικά μεταμορφώθηκε σε πράκτορα της Ασφαλείας του Κράτους, τώρα σε παρακμή· ο Γκιγιέρμο Ροσάλες, ένας εξαίρετος μυθιστοριογράφος, λιώνει σε ένα άσυλο αστέγων στο Μαϊάμι. Κι εγώ τι απέγινα; Αφού έζησα τριάντα εφτά χρόνια στην Κούβα, τώρα στην εξορία, να υφίσταμαι όλα τα δεινά του εκτοπισμού και να περιμένω επιπλέον ένα θάνατο επικείμενο. Γιατί αυτή η αιματοχυσία με εμάς; Γιατί αυτή η αιματοχυσία με όλους όσοι κάποτε θελήσαμε να ξεφύγουμε από τη στείρα παράδοση και την κοινοτοπία που χαρακτήριζε το Νησί μας;
 
Ρεϊνάλντο Αρένας : Πριν πέσει η νύχτα (Σύγχρονοι ορίζοντες)
Θαρρώ πως ποτέ δεν συνουσιάτηκε κανείς περισσότερο στην Κούβα απ’ ό,τι στη δεκαετία του εξήντα' τη δεκαετία συγκεκριμένα που εξαγγέλθηκαν όλοι αυτοί οι νόμοι κατά των ομοφυλόφιλων, εξαπολύθηκε ένα ανθρωποκυνηγητό εναντίον τους και δημιουργήθηκαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης' τότε συγκεκριμένα που η σεξουαλική πράξη μετατράπηκε σε ταμπού, που προβαλλόταν ο νέος άνθρωπος και εξυμνείτο ο ανδρισμός. Σχεδόν όλοι όμως εκείνοι οι νεαροί που περήλαυναν στην Πλατεία της Επανάστασης επευφημώντας τον Φιδέλ Κάστρο, σχεδόν όλοι εκείνοι οι φαντάροι που με το όπλο επ’ ώμου προχωρούσαν στητοί, με πρόσωπα σκληρά σαν πέτρα, έρχονταν να καθίσουν οκλαδόν στα δικά μας δωμάτια κι εκεί, γυμνοί, έδειχναν την αυθεντικότητα τους και μερικές φορές μια τρυφερότητα κι έναν τρόπο να απολαμβάνουν, που δυσκολεύτηκα να βρω σε οποιοδήποτε άλο μέρος του κόσμου.
Ίσως μυστικά να διαισθάνονταν ότι έκαναν κάτι απαγορευμένο κι ότι ενέπιπταν στις διατάξεις του νόμου περί επικινδυνότητας, στον αστερισμό της κατάρας, και γι’ αυτό, όταν έφτανε η ώρα, έδειχναν τέτοια πληρότητα και μεγαλείο, απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή, έχοντας συναίσθηση ότι αυτή η φορά ίσως ήταν και η τελευταία κι ότι μπορούσε να τους κοστίσει πολλά χρόνια φυλάκισης. Από την άλλη, δεν επιδίδονταν στην πορνεία, αλλά στην απόλαυση' ήταν ένα είδος συνωμοσίας' κατι που γινόταν στα σκοτεινά ή το καταμεσήμερο, αλλά γινόταν παράνομα' μια ματιά, ένα βλεφάριασμα, ένα σήμα ήταν αρκετά για να πυροδοτήσουν την επιθυμία.
Ρεϊνάλντο Αρένας : Πριν πέσει η νύχτα (Σύγχρονοι ορίζοντες)
Οι δικτάτορες και τα αυταρχικά καθεστώτα μπορούν να αφανίσουν τους συγγραφείς με δυο τρόπους: διώκοντάς τους ή πνίγοντάς τους με επίσημες αργομισθίες. Στην Κούβα, παρ' όλα αυτά, όσοι τα πήγαν καλά με τις αργομισθίες φθάρηκαν κι αυτοί, και με τρόπο ακόμα πιο αξιοθρήνητο και αναξιοπρεπή· άνθρωποι αναμφισβήτητου ταλέντου, με το που προσεταιρίστηκαν την καινούργια δικτατορία δεν ξανάγραψαν ποτέ τίποτα με αξία. Τι απέγινε το έργο του Αλέχο Καρπεντιέρ από τότε που έγραψε τον «Αιώνα των φώτων»; Στραβοχυμένοι λουκουμάδες, που αδυνατείς να τους διαβάσεις μέχρι τέλος. Τι απέγινε η ποίηση του Νικολάς Γκιγιέν; Από τη δεκαετία του εβδομήντα και μετά όλο του το έργο είναι προβλέψιμο· είναι μάλλον, εντελώς αξιοθρήνητο. Τι απέγιναν τα φωτεινά δοκίμια του Σίντιο Βιτιέρ, παρότι πάντα λίγο αντιδραστικά, των ετών του σαράντα; Κανείς από αυτούς δεν ξανάγινε αυτό που ήταν· ψόφησαν, αν και, δυστυχώς, για την UNEAC και, ακόμα γι' αυτούς τους ίδιους, παραμένουν ζωντανοί.
Τώρα βλέπω την πολιτική ιστορία της χώρας μου σαν εκείνο το ποτάμι των παιδικών μου χρόνων που παρέσυρε τα πάντα με έναν εκκωφαντικό θόρυβο· αυτό το ποτάμι με τα ανταριασμένα νερά μάς καθάρισε λίγο λίγο, όλους.
 
Ρεϊνάλντο Αρένας : Πριν πέσει η νύχτα (Σύγχρονοι ορίζοντες)

Εφημ. ΕΣΤΙΑ, 28/11/2016

22.11.16

WHEN WE RISE

Πρώτο τρέιλερ για το «When We Rise» του Γκας Βαν Σαντ 
Λήδα Γαλανού(flix.gr)
Η τηλεοπτική σειρά που θ' αφηγηθεί το κίνημα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ στην Αμερική, έχει τις πρώτες της εικόνες κι είναι μαχητικές.
Μετά από μια σειρά κινηματογραφικών αποτυχιών, με αποκορύφωμα το «Sea of Trees», το ρηχό υπαρξιακό δράμα με τον Μάθιου ΜακΚόναχεϊ, ο Γκας Βαν Σαντ είναι έτοιμος για κάτι διαφορετικό. Σε μια νέα συνεργασία με τον Ντάστιν Λανς Μπλακ, που τιμήθηκε με Οσκαρ για το σενάριο του «Milk» το 2008, ετοιμάζει μια τηλεοπτική μίνι-σειρά που περιμένουμε να δούμε μέσα στο 2017.
Η σειρά λέγεται «When We Rise» και αφηγείται, μέσα από προσωπικές ιστορίες, το κίνημα για την ισότητα των ομοφυλοφίλων στην Αμερική, ξεκινώντας από το Σαν Φρανσίσκο του 1971, δυο μόλις χρόνια μετά την εξέγερση στο Στόουνγουολ, εφαλτήριο της φυλετικής επανάστασης.
Η σειρά θ' αποτελείται από επτά ωριαία επεισόδια και ο Γκας Βαν Σαντ θα σκηνοθετήσει τα δύο πρώτα. Στο καστ του συγκεντρώνει τους Γκάι Πιρς, Μέρι-Λουίζ Πάρκερ, Ρέιτσελ Γκρίφιθς, Γούπι Γκόλντμπεργκ, Μάικλ Κένεθ Γουίλιαμς, Ρόζι Ο' Ντόνελ, Αϊβορι Ακίνο και Κάρι Πρέστον. Δείτε παρακάτω το πρώτο τρέιλερ της σειράς, η οποία, επίκαιρα, έρχεται στο προσκήνιο ακριβώς την εποχή που η Αμερική μοιάζει ν' αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα ρατσισμού.

21.11.16

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΥΞΗΣΗ ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ

Κατακόρυφη αύξηση αφροδίσιων νοσημάτων στην Ελλάδα από μεταναστευτικές ροές 
Η έλλειψη ενημέρωσης, κυρίως στους νέους, και τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα που περνούν από την Ελλάδα αποτελούν, σύμφωνα με τους αφροδισιολόγους-δερματολόγους, τον βασικό παράγοντα της κατακόρυφης αύξησης των αφροδίσιων νοσημάτων.
«Οι αρμόδιοι φορείς και η επιστημονική κοινότητα πρέπει να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου πριν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη για τη δημόσια υγεία», τονίζει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ο διαπρεπής δερματολόγος-αφροδισιολόγος Απόστολος Καραλέξης, διευθυντής της Δερματολογικής Κλινικής στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και επαγρύπνηση, καθώς φαίνεται πως η πλειοψηφία των πολιτών έχει ξεχάσει τα μέτρα προφύλαξης για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
Ευθύνη γι' αυτήν τη δυσμενή εξέλιξη, όπως αναφέρουν αφροδισιολόγοι, φέρει το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το βάρος της παγκόσμιας ενημερωτικής καμπάνιας έχει πέσει στο AIDS.
«Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου), καλό είναι να θυμηθούμε ότι υπάρχουν κι άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, για τα οποία θα πρέπει να παίρνουμε μέτρα προφύλαξης», επισημαίνει ο κ. Καραλέξης.
ΑΦΡΟΔΙΣΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Η σύφιλη, η γονόρροια, οι χλαμυδιακές λοιμώξεις, ο έρπητας των γεννητικών οργάνων, η βακτηριακή κόλπωση, ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων(κονδυλώματα), οι ηπατίτιδες και οι λοιμώξεις από τριχομονάδες, αποτελούν τη βασική ομάδα των αφροδισίων νοσημάτων που καλπάζουν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
ΣΥΦΙΛΗ
Σύμφωνα με μία επιδημιολογική μελέτη που αφορά την εμφάνιση νέων περιστατικών σύφιλης στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», διαπιστώθηκε αύξηση των κρουσμάτων κατά 38% από το 2003 έως το 2010, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Έτσι, από τα 116 περιστατικά το 2003 φτάσαμε στα 160 το 2010, ενώ το 2010 δηλώθηκαν σε πανελλαδική βάση 241 περιστατικά, από τα οποία τα 209 είναι άνδρες (86,7%) και τα 32 γυναίκες (13,3%).
Επί του συνόλου των ανδρών, το 58,8% ήταν ομοφυλόφιλοι/αμφιφυλόφιλοι. Η κύρια ηλικιακή ομάδα που προσβάλλεται είναι από 25 έως 34 και στα δύο φύλα.
ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ
Τα δεδομένα, τα οποία προέρχονται από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γονόκοκκου (Ινστιτούτο Παστέρ), δείχνουν ότι τα κρούσματα από 108 το 1990 έφτασαν τα 312 το 2010.
Για τα 266 περιστατικά που είναι γνωστό το φύλο, 260 (97,7%) αφορούσαν άνδρες και μόνο 6 γυναίκες. Επί του συνόλου των ανδρών που είναι γνωστός ο σεξουαλικός προσανατολισμός, το 74,5% αφορούσε ετεροφυλόφιλους άνδρες. Η κύρια ηλικιακή ομάδα ανδρών που προσβάλλεται είναι από 25 έως 34 ετών.
ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, στην πρώτη θέση των πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων εξακολουθούν να παραμένουν τα κονδυλώματα, παρά τη χρήση του εμβολίου, χάρη στο οποίο, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει πτωτική τάση στα κρούσματα ασθενών σε κάποιες χώρες.
Στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» ο αριθμός των ασθενών που προσήλθαν με κονδυλώματα σχεδόν διπλασιάστηκε κατά την περίοδο 2006-2011.
Τα κονδυλώματα είναι μικρά ογκίδια και εμφανίζονται συνήθως στα γεννητικά όργανα της γυναίκας αλλά και του άνδρα (ηλικίας από 18 έως 35 ετών). Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση κονδυλωμάτων είναι ο μεγαλύτερος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων, η έναρξη της σεξουαλικής ζωής σε μικρότερη ηλικία και το κάπνισμα. Αντιμετωπίζονται με χρήση τοπικών φαρμάκων, κρυοπηξία, διαθερμοπηξία, χειρουργική αφαίρεση και με laser.
Tα εμβόλια που διατίθενται για τον HPV (κονδυλώματα) είναι δύο, το διδύναμο και το τετραδύναμο, τα οποία περιλαμβάνονται στη χώρα μας στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών από το 2008.
AIDS
Τα επιδημιολογικά δεδομένα από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την περίοδο 2010-2015 καταγράφουν για το 2010, 530 κρούσματα, τα οποία ανέβηκαν στα 1.059 το 2012, δηλαδή ποσοστό αύξησης που πλησιάζει το 100%, για να πέσουν έπειτα, το 2014 στα 802 και το 2015 στα 667 νέα κρούσματα.
Από τα 667 νέα κρούσματα το 2015 το 88,5% ήταν άντρες και το 11,5% γυναίκες, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια του 2014 από τα 802 νέα περιστατικά οι κατηγορίες μετάδοσης ήταν ομο/αμφιφυλόφιλοι 44,1%, χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών 13,2%, ετεροφυλόφιλοι 17,4%, ακαθόριστοι 25,2% και με κάθετη μετάδοση 0,1%.
«Τα μέτρα πρόληψης και προστασίας που πρέπει να λαμβάνουμε όλοι για να αποτρέψουμε τη μετάδοση των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων είναι η χρήση προφυλακτικού, η επιλογή σταθερού συντρόφου και ο εμβολιασμός για τον ιό HPV», καταλήγει ο κ. Καραλέξης. (
tanea.gr, 21/11/2016)

20.11.16

ΚΟΛΙΝ ΙΡΕΛΑΝΤ. Ο ΜΑΚΕΛΑΡΗΣ ΤΩΝ ΓΚΕΪ

Ο Κόλιν Ιρέλαντ ήταν από τους πιο επικίνδυνους κατά συρροή δολοφόνους της Αγγλίας τη δεκαετία του 1990. Έμεινε γνωστός στην ιστορία ως ο «μακελάρης των γκέι», αφού όλα τα θύματα του ήταν ομοφυλόφιλοι άνδρες. Ο Ιρέλαντ αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και είχε περάσει πολύ άσχημα παιδικά χρόνια. Σε ηλικία 16 ετών μπαινόβγαινε στη φυλακή για κλοπές, βανδαλισμούς και εμπρησμούς, ενώ είχε εισαχθεί και σε αναμορφωτήριο για τη βίαιη συμπεριφορά του.  
Όταν ενηλικιώθηκε, αποφάσισε ότι θα σκότωνε όσους γκέι μπορούσε. Τους θεωρούσε εύκολους στόχους και πίστευε ότι κανένας δεν θα νοιαζόταν για τα ‘’βδελύγματα της κοινωνίας’’, όπως τους αποκαλούσε. Τα βράδια πήγαινε στο γκέι μπαρ ‘’Coleherne’’ στο δυτικό Λονδίνο. Εκεί, σύχναζαν για να βρουν ερωτικούς συντρόφους. Φορούσαν φανταχτερά ρούχα και μαντήλια, τα οποία ανάλογα με το χρώμα τους υποδείκνυαν το προτιμώμενο ρόλο του καθενός. Ο Ιρέλαντ εντόπιζε τους παθητικούς και τους σαδομαζοχιστές. Τους πλησίαζε και τους ακινητοποιούσε. Εκείνοι από την πλευρά τους το δέχονταν πρόθυμα, αφού πίστευαν ότι επρόκειτο για κάποιο σεξουαλικό παιχνίδι. Ο Τύπος της εποχής υποστήριζε ότι ο Ιρέλαντ είχε διαπράξει 6 ανθρωποκτονίες Στη συνέχεια τους πήγαινε στο σπίτι του, τους έγδυνε, τους έδενε χειροπόδαρα και τους έριχνε στο κρεβάτι. Είχε πλούσιο εξοπλισμό και σύνεργα όπως χειροπέδες, σκοινιά, μαστίγια και στολές μεταμφίεσης. Φορούσε πλαστικές σακούλες στα ανυποψίαστα θύματα προκαλώντας ασφυξία και τα σκότωνε. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό. Επειδή ήταν άνεργος εκείνη την περίοδο,  αποσπούσε από τα πτώματα χρήματα και τιμαλφή, για να μπορεί να ταξιδεύει από και προς το Λονδίνο και να ψάχνει για τα επόμενα θύματά του. Στη συνέχεια, καθάριζε εξονυχιστικά το διαμέρισμα, ώστε να μην αφήσει κανένα ίχνος, που να τον συνδέει με τους φόνους. Έμενε στο σπίτι μέχρι το πρωί, ώστε να αποφύγει να κινήσει υποψίες μέσα στη νύχτα. 
Ο Ιρέλαντ μετά τη διάπραξη των ειδεχθών εγκλημάτων, συνήθιζε να Ο δράστης Κόλιν Ιρέλαντ είχε δηλώσει : »Θέλω να γίνω διάσημος δολοφόνος» παίρνει τηλέφωνο στην αστυνομία και να τη χλευάζει επειδή δεν μπορούσε να τον πιάσει και να τον οδηγήσει στη φυλακή. Είχε φτάσει στο σημείο να επικοινωνήσει με τις εφημερίδες «The Samaritans» και «The Sun» λέγοντας: «Θέλω να γίνω διάσημος κατά συρροή δολοφόνος». 
Συνολικά ο ‘’μακελάρης των γκέι’’ είχε δολοφονήσει 5 άνδρες σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Οι αρχές από την πρώτη στιγμή έκαναν έρευνες, αλλά δεν μπορούσαν να συνδέσουν τους φόνους μεταξύ τους. «Υπάρχει η υποψία ότι η αστυνομία καθυστερεί λόγω ομοφοβίας και δεν χειρίζεται σωστά τις υποθέσεις», έγραφαν τα πρωτοσέλιδα της εποχής. Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις και γρήγορα τα μέλη της γκέι κοινότητας ενημερώθηκαν ότι κυκλοφορούσε ελεύθερος ένας φονιάς, ώστε να είναι πιο προσεκτικά. Τελικά, έπειτα από μήνες, η αστυνομία κατάφερε να βγάλει άκρη και να εντοπίσει το δράστη. 
Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι ένα από τα θύματα, ο Εμμανουέλ Σπίτερι είχε επιβιβαστεί σε  τρένο μαζί  με τον Ιρέλαντ για να πάνε στο διαμέρισμα του, όπου έγινε το φονικό. Η κάμερα ασφαλείας τους είχε καταγράψει στο σταθμό «Charing Cross» του σιδηροδρόμου. Η αστυνομία πήρε το βίντεο στην αστυνομία και το έδωσε σε τηλεοπτικά δίκτυα. Ο Ιρέλαντ  όταν το είδε, αποφάσισε να πάει στις αρχές και να πει ότι εκείνος ήταν ο άνδρας στο πλευρό του Σπίτερι, χωρίς όμως να παραδεχτεί ότι ήταν ο δολοφόνος. «Άφησα το Σπίτερι στον διαμέρισμα με έναν άλλον άνδρα», υποστήριξε. Τα αποτυπώματα ωστόσο, που βρέθηκαν στο σπίτι του Άντριου Κολλιέρ, ενός άλλου θύματος, ταίριαζαν απόλυτα με του Ιρέλαντ. Η αστυνομία συνδύασε τους δύο φόνους και τον συνέλαβε. 
Ο Ιρέλαντ κατηγορήθηκε για δύο ανθρωποκτονίες, του Κολλιέρ και του Σπίτερι, ενώ ομολόγησε ότι διέπραξε άλλες τρεις. Δήλωσε στον ανακριτή ότι ο ίδιος δεν ήταν ομοφυλόφιλος. Πρόσθεσε ότι δεν είχε πρόβλημα με τους γκέι, ούτε επιθυμούσε να τους εκδικηθεί για κάποιο λόγο. Απλά τους θεωρούσε εύκολο στόχο, για να τους δελεάσει και να τους παρασύρει. Ψυχολόγοι που τον εξέτασαν, τον χαρακτήρισαν «ψυχασθενή». 
Το Δεκέμβριο του 1993, ο Ιρέλαντ οδηγήθηκε σε δίκη. Αποδέχτηκε όλες τις κατηγορίες και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Ο δικαστής Τζάστις Σάτς τόνισε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας: «Είναι (ο Ιρέλαντ) εξαιρετικά τρομακτικός και επικίνδυνος. Το να αφαιρείς μια ανθρώπινη ζωή αποτελεί ωμή βαρβαρότητα και αίσχος. Το να αφαιρείς πέντε αποτελεί μακελειό. Δεν πρόκειται να βγει ποτέ από τη φυλακή». Ο Κόλιν Ιρέλαντ πέθανε στις 21 Φεβρουαρίου 2012 στη φυλακή Wakefield. Αρχικά ο θάνατος του αποδόθηκε σε φυσικά αίτια. Λίγους μήνες αργότερα, έγινε γνωστό ότι είχε πνευμονοπάθεια, ενώ υπέστη και έμφραγμα.... (mixanitouxronou.gr)

19.11.16

ΚΙΝΑ. ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΤΑΝ "ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ" ΣΗΜΑΙΝΕΙ "ΓΚΕΪ"

Tις έντονες αντιδράσεις της γκέι κοινότητας της Κίνας έχει προκαλέσει η προσπάθεια του κομμουνιστικού κόμματος της χώρας να επαναφέρει τονόρο «σύντροφος» που κάποτε αποκλειστικά χρησιμοποιούσε ως προσφώνηση μεταξύ των μελών του.
Κι όλα αυτά την εποχή που ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τσινπίνγκ προσπαθεί να επιβάλλει την πειθαρχία στα 88 μέλη του κόμματος, του οποίου η φήμη έχει κλονιστεί εξαιτίας των στελεχών εκείνων που για χρόνια επιζητούσαν μονάχα το προσωπικό κέρδος. Έτσι, αυτό το μήνα σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την επαναστατική του ταυτότητα, άρχισε εκ νέου να χρησιμοποιεί τον όρο, προσπαθώντας να αναιρέσει τη σημασία των υπόλοιπων τίτλων.
Η απόφαση όμως του κομμουνιστικού κόμματος φαίνεται να μπερδεύει τους ομοφυλόφιλους της χώρας, οι οποίοι εδώ και χρόνια χρησιμοποιούν τον ίδιο όρο σε μια κοινωνία που κατά τα άλλα είναι εχθρική απέναντι τους. Οι εφημερίδες που έγραψαν για το γεγονός δέχτηκαν επικριτικά σχόλια, ενώ πολλές ήταν οι αντιδράσεις που καταγράφηκαν και στο Weibo, το αντίστοιχο μέσο του  στην Κίνα.
Τις ημέρες της επανάστασης η λέξη «σύντροφος» χρησιμοποιούνταν από τους αντάρτες προκειμένου να συνεννοούνται μεταξύ τους στα βουνά κρυφά, ενώ μετά τον κινέζικο εμφύλιο, η λέξη κατέστη στον τυπικό χαιρετισμό τόσο για τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.
Tη δεκαετία του ’90 ωστόσο ο όρος θεωρούνταν ξεπερασμένος. Η χώρα ακολουθούσε τις διεθνείς νόρμες χρησιμοποιώντας τους όρους «κύριος» και «κυρία», ενώ η οικονομία βρισκόταν σε άνθιση.  Mόνο οι κορυφαίοι ηγέτες συνήθιζαν να χρησιμοποιούν τη λέξη δημόσια.
Εκμεταλλευόμενη το γεγονός η γκέι υιοθέτησε τον όρο, ενώ το 1989 ο θεατρικός συγγραφέας Edward Lam τον χρησιμοποίησε ευρέως προκειμένου να αφανίσει τις αντιλήψεις για την ομοφυλοφιλία, η οποία ήταν απλά μια σεξουαλική προτίμηση. (penna.gr, 15/11/2016)


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΞΑΝΑ-ΜΑΝΑ ΤΑ ΙΔΙΑ


Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Δεν έχω αλλεργία με τους ομοφυλόφιλους. Τους λυπάμαι όμως για δεν αγωνίζονται να υπερπηδήσουν κάποια μειονεκτήματα που έχουν. Πραγματικά έχουν ξετσιπωθεί και θέλουν να τους χειροκροτούμε κιόλας. Έχουμε και παπάδες ομοφυλόφιλους και όταν καταγγελθούν και οι καταγγελίες είναι βάσιμες καθαιρούνται, δεν μπορεί κάποιος να είναι ομοφυλόφιλος και παπάς.»

18.11.16

HOTEL LIVING

Ο πρωταγωνιστής του Hotel Living, του πρώτου βιβλίου του Iωάννη Πάππου που κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Harper Collins στην Αμερική τον Ιούνιο που μας πέρασε, ονομάζεται Στάθης Ράκης. H διαδρομή του Στάθη είναι ιλιγγιώδης: Από το Τρίκερι του Πηλίου βρίσκεται πρώτα στο Πανεπιστήμιο του Stanford, μετά σε ένα business school στη Γαλλία, και μετά ξανά στην Αμερική ζώντας από πόλη σε πόλη και ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο δουλεύοντας ως σύμβουλος επιχειρήσεων και βουλιάζοντας σε μια ηδονιστική κάπως εφιαλτική καθημερινότητα.
Το πρώτο κομμάτι της ιστορίας του Στάθη θυμίζει, φαινομενικά τουλάχιστον, τη ζωή του συγγραφέα του. Απόφοιτος του Πολυτεχνείου, του πανεπιστημίου του Stanford και της Ιnsead (ενός από τα καλύτερα business school στον κόσμο) ο Iωάννης Πάππος έχει δουλέψει για χρόνια ως σύμβουλος επιχειρήσεων και επενδύσεων, κατάγεται από το Πήλιο και μένει στη Νέα Υόρκη.
[…]
Μου φάνηκε ενδιαφέρον το ότι ενώ ο πρωταγωνιστής είναι γκέι, αυτό δεν είναι ποτέ ουσιαστικό θέμα στο ίδιο το βιβλίο. Το γεγονός πως είναι ομοφυλόφιλος δεν απασχολεί κανέναν, είναι απλώς ένας άνθρωπος που κυνηγάει την αγάπη και το σεξ όπως όλοι.
- Το Hotel Living είναι ένα από τα πρώτα post-gay μυθιστορήματα γιατί oι χαρακτήρες του δεν είναι heterosexual, homosexual, bisexual. Είναι sexual. Και αυτό φτάνει. Το κτίσιμο τον χαρακτήρων και η πλοκή είναι ανεξάρτητα από ταμπέλες. Αυτό μου έδωσε ελευθερία. Όταν πρωτοσκέφτηκα το βιβλίο ίσως ακουγόταν σαν επιστημονική φαντασία, αλλα σήμερα στα μέρη που διαδραματίζεται, πολλοί αρνούνται να μπούν σε «κουτιά». Αυτό το χρωστάμε στους αγώνες που έκαναν οι gay για τα δικαιώματα τους. Φτάσαμε στο σημείο, σε μερικά μέρη της Αμερικής, να μην χρειάζονται δήλωσεις.

Το βιβλίο έχει αρκετές σκηνές σεξ αλλά ο τρόπος που γράφετε τις ερωτικές σκηνές είναι πολύ ευθύς και ρεαλιστικός. Πόσο δύσκολο είναι να γράψει κανείς καλά μια σεξουαλική σκηνή; 
- Δεν είναι δύσκολο. Νομίζω ότι είναι όπως όταν γράφεις οτιδήποτε άλλο, fiction η non-fiction, απλά πρέπει να είσαι ειλικρινής. Να είσαι πραγματικός. Ο αναγνώστης καταλαβαίνει όταν είσαι «δήθεν» μαζί του, κάτι που είναι διαφορετικό από το ψέμα. Ακόμα και αν δεν γράφεις καλά, αν είσαι ειλικρινής έχεις κάτι που μπορεί να είναι ενδιαφέρον. Το sex από μονο του είναι ενδιαφέρον— ελπίζω για τους περισσοτερους από εμάς. Άρα αυτό που έχεις να κανεις είναι να πας εκεί ακριβώς.  
(huffingtonpost.gr, 8-11-2016)

RICKY & JWAN. ΟΙ ΔΥΟ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΑΡΡΑΒΩΝΙΑΣΤΗΚΑΝ


Δεν αρνήθηκε ποτέ την προτίμησή του στους άντρες (το 2010 είχε παραδεχτεί ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος), παρόλο που ήξερε ότι έτσι θα απογοητεύσει τις χιλιάδες των γυναικών που τον ποθούσαν.
Αλλά η σχέση του είναι πλέον κάτι παραπάνω από επίσημη: ο Ρίκι Μάρτιν, μετά από ένα χρόνο σχέσης, αποκάλυψε στο σόου της Εllen DeGeneres ότι αρραβωνιάστηκε τον -συριακής καταγωγής- αγαπημένο του, Jwan Yosef.
«Είναι εννοιολογικός καλλιτέχνης κι εγώ είμαι συλλέκτης. Ξεκίνησα να ψάχνω έργα τέχνης και είδα τη δουλειά του και ξετρελάθηκα επειδή αλήθεια μου αρέσουν αυτά που φτιάχνει. Είναι πολύ αυθεντικά» είπε εξομολογούμενος πώς τον γνώρισε, ενώ παράλληλα ο 44χρονος τραγουδιστής παραδέχτηκε δημόσια και πόσο τον θαυμάζει.
«Και μετά τον έβαλες στη συλλογή» είπε η Ellen DeGeneres με τον ποπ σταρ να κάνει την «αποκάλυψη»: «Μόλις αρραβωνιαστήκαμε, αγχώνομαι!» σχολίασε, απαντώντας ο Ricky Martin. (star.gr, 16/11/2016)

16.11.16

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ

Νέο (ηθικό) πλήγμα για την κυβέρνηση επιφέρει η άρνηση των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν το νομοσχέδιο με το οποίο επικυρώνεται ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία προβλέπει την καθολική εξίσωση στα εργασιακά του συμφώνου συμβίωσης με το γάμο (είτε αφορά ετερόφυλους, είτε ομόφυλους), αναγνωρίζοντας ουσιαστικά τα ίδια δικαιώματα στον εργασιακό χώρο, όπως για παράδειγμα η διεκδίκηση συνυπηρέτησης και οικογενειακών επιδομάτων.
Κατά την πρώτη συνεδρίαση επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή, την Τρίτη, το συγκυβερνών κόμμα των ΑΝΕΛ, δια του εισηγητή του Κ. Κατσίκη δήλωσε ότι καταψηφίζει τα άρθρα 3 και 4 του πρώτου μέρους το σχεδίου νόμου, υποστηρίζοντας ότι εμπεριέχουν διατάξεις που αφορούν την καθολική εξίσωση του γάμου με το Σύμφωνο Συμβίωσης και πως «ανοίγει ο δρόμος και για την τεκνοθεσία» από ομόφυλα ζευγάρια.
«Πάμε να νομιμοποιήσουμε το τρίτο φύλο» υπογράμμισε ο Κ. Κατσίκης και έκανε λόγο για «αποχριστιανισμό των σύγχρονων κοινωνιών» και για διαμόρφωση «κοινωνίας χαλαρών ηθών».
Παράλληλα την επιφύλαξή τους εξέφρασαν οι εισηγητές του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων.
«Σε σχέση με την έκταση και την εμβέλεια του ορισμού που δίνεται στο σημείο του νομοσχεδίου που αναφέρεται ως οικογενειακή κατάσταση, έχουμε μια εξίσωση, πλέον, των προβλεπόμενων στον Αστικό Κώδικα τύπων γάμου και του Συμφώνου Συμβίωσης του ν.4356/2015 και είναι καθολική, όπως λέει η αιτιολογική έκθεση» είπε ο Δ. Καρράς από την Ένωση Κεντρώων, διατυπώνοντας επιφύλαξη, παρότι -όπως είπε- ήταν σύμφωνος με το Σύμφωνο Συμβίωσης.
Κατά την τοποθέτησή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής διέψευσε τους ισχυρισμούς αυτούς, λέγοντας: «Εδώ, οι διατάξεις, οι οποίες αναφέρονται στο Σύμφωνο Συμβίωσης δεν έχουν, ούτε μπορούν να έχουν κάποια σχέση, είτε με το γάμο είτε με την υιοθεσία».
Εξήγησε ότι «το Σύμφωνο Συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών έχει αντιστοιχία με το Σύμφωνο Συμβίωσης ετερόφυλων ζευγαριών, οι έννομες συνέπειες του δεύτερου πλέον μεταφέρονται στο χώρο του πρώτου, ως έννομες συνέπειες και ως πεδίο εφαρμογής. Δεν υπάρχει κάτι άλλο, ούτε υιοθεσία, ούτε γάμος κ.λπ. Για αυτά τα θέματα, εάν κάποια κυβέρνηση αντιληφθεί κάπως διαφορετικά τα πράγματα, θα πρέπει να νομοθετήσει».
Δεν μπορούν να γίνουν, ούτε με υποψίες, ούτε με ένα τρόπο, ότι ανοίγεται ένα παράθυρο προς άλλες ρυθμίσεις».
Το κύρος της κυβέρνησης διασώζει για άλλη μια φορά η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι που θα υπερψηφίσουν την κοινοτική οδηγία.
Το νομοσχέδιο ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο ευρωπαϊκές οδηγίες για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής τους καταγωγής, για την διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία, την άσκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο πλαίσιο της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων, κ.ά.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο ενσωματώνει στην ελληνική έννομη τάξη πέντε οδηγίες, οι οποίες αφορούν την αρχή της ισότητας, την κατάχρηση της αγοράς και της κεφαλαιαγοράς και επίσης την προστασία του ευρώ και άλλων νομισμάτων από τα εγκλήματα της κιβδηλείας και της παραχάραξης, ενώ περιλαμβάνει και μια αυτοτελή ρύθμιση, η οποία αφορά στη σύσταση Εθνικού μηχανισμού διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας στα Σώματα Ασφαλείας και σε υπαλλήλους των Σωμάτων κράτησης. (tanea.gr, 16/11/2016)

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ

Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση την προηγούμενη εβδομάδα, προβλέπει την καθολική εξίσωση του συμφώνου συμβίωσης με τον γάμο σε ό,τι αφορά την ίση μεταχείριση στον χώρο εργασίας! Οπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, απαγορεύεται οποιαδήποτε διάκριση στον χώρο εργασίας λόγω της οικογενειακής κατάστασης του εργαζομένου, με στόχο «την απόλυτη προστασία στον τομέα της απασχόλησης και της εργασίας των ισχυρών βιοτικών δεσμών που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της οικογενειακής ζωής, ανεξαρτήτως του τύπου ένωσης ενός ζεύγους». 
Με τον νόμο 4356/2015 επεκτάθηκε η εφαρμογή του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, τα οποία πλέον μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης θα απολαμβάνουν ίση μεταχείριση και στο επαγγελματικό πεδίο. Παράλληλα, καταργούνται οι διακρίσεις στον εργασιακό τομέα και σε μία πλειάδα άλλων προσώπων, όπως οι οροθετικοί, οι πρώην χρήστες ουσιών ή πρώην φυλακισμένοι. Απαγορεύονται οι διακρίσεις λόγω ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου, εντάσσοντας στο πεδίο προστασίας του σχεδίου νόμου και τα διεμφυλικά άτομα! 
Οσοι κάνουν διακρίσεις λόγω φυλής, χρώματος, θρησκείας, οικογενειακής κατάστασης, κ.λπ. απειλούνται με ποινή φυλάκισης από έξι μηνών έως τριών ετών, ενώ προβλέπεται και χρηματική από 1.000 έως 5.000 ευρώ. 
Επίσης στις διατάξεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου προβλέπεται πως ο Συνήγορος του Πολίτη θα διερευνά πλέον περιστατικά αυθαιρεσίας, όπως, για παράδειγμα, τα βασανιστήρια που διαπράττονται από αστυνομικούς, ενώ αλλάζει και το πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. (dimokratianews.gr, 15/11/2016)

15.11.16

ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ



Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη
tanea.gr, 15/11/2016
Όσο περισσότερο πίνει κανείς αλκοόλ, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εμφανίσει καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τιμ Στόκγουελ του Πανεπιστημίου της Βικτόρια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό για θέματα καρκίνου "BMC Cancer", αξιολόγησαν και συνέκριναν (μετα-ανάλυση) 27 δημοσιευμένες έρευνες πάνω στη σχέση αλκοόλ - καρκίνου του προστάτη. 
Διαπιστώθηκε ότι ακόμη και με σχετικά λίγο αλκοόλ (έως δύο ποτά ή μερίδες τη μέρα), ο κίνδυνος για καρκίνο στον προστάτη αυξάνει κατά 8% σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου (περιλαμβάνει τόσο τους πρώην πότες, όσο και όσους ποτέ δεν ήπιαν) και κατά 23% σε σχέση μόνο με όσους δεν έχουν πιει ποτέ στη ζωή τους (εξαιρούνται εν προκειμένω οι πρώην πότες). Όσο η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει, τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος καρκίνου.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου των ανδρών από καρκίνο παγκοσμίως, αλλά στις ανεπτυγμένες χώρες είναι ακόμη πιο συχνός. Δεδομένης της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το ζήτημα είναι σημαντικό από άποψη δημόσιας υγείας.
Το αλκοόλ είναι γνωστός παράγων κινδύνου για καρκίνο του μαστού και για καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, του παγκρέατος και του προστάτη (κάτι που επιβεβαιώνει η τελευταία μελέτη).

ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΠΑΤΑΜΕ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

Αλλάζει ο τρόπος που περπατάμε όταν μιλάμε στο κινητό
ygeia.tanea.gr, 14/11/2016
Η χρήση κινητού τηλεφώνου στη διάρκεια της βάδισης μπορεί να αλλάξει σημαντικά τον τρόπο που περπατάμε, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ εξέτασαν τον τρόπο βάδισης σε κυλιόμενο διάδρομο 22 εθελοντών, οι οποίοι φορούσαν 62 ανακλαστήρες φωτός (reflective markers) στα χέρια, τον κορμό, την πύελο και τα πόδιά τους.
Οι ανακλαστήρες αυτοί τοποθετούνται σε συγκεκριμένες ανατομικές θέσεις και χρησιμοποιούνται για την ανάλυση της κίνησης και πλήθους παραμέτρων της βάδισης, όπως η κάμψη των γονάτων, η κίνηση των ισχίων και η ταλάντωση του ποδιού.
Κατά την έναρξη του πειράματος οι εθελοντές περπατούσαν με τα χέρια ελεύθερα, ενώ στη συνέχεια οι ερευνητές τους ζήτησαν να πάρουν τα κινητά τους και να πληκτρολογήσουν αρκετές φορές έναν αριθμό, διατηρώντας την ίδια ταχύτητα στον διάδρομο.
Όπως διαπίστωσαν, από την πρώτη στιγμή που αποσπάσθηκε η προσοχή τους από τη βάδιση οι εθελοντές άρχισαν να περπατούν με περίεργο, μεγάλο διασκελισμό, με τα γόνατα λυγισμένα σε κάθε βήμα και τους αστραγάλους τεντωμένους, σαν να προετοιμάζονταν να υπερπηδήσουν κάποιο εμπόδιο.
Η αλλαγή αυτή δεν ήταν συνειδητή: οι εθελοντές νόμιζαν ότι περπατούσαν όπως και προηγουμένως.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το σώμα λαμβάνει υποσυνείδητα αυτή την αμυντική στάση, διότι αισθάνεται ότι η προσοχή δεν είναι συγκεντρωμένη στη βάδιση, επομένως υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος πτώσης.
Επιπλέον, οι μεγάλοι διασκελισμοί ενδεχομένως υιοθετούνται για να απομακρύνονται τα άλλα άτομα που ενδεχομένως μας περιβάλλουν και να «ανοίγει» ο χώρος ώστε να αντισταθμιστεί η μειωμένη όραση.


ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ: ΕΙΜΑΙ "ΟΚ" ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΩΝ

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ CBS
Ντόναλντ Τραμπ: Είμαι «ΟΚ» με τους γάμους ομοφυλοφίλων 
Εκτός από τη δήλωσή του Ντόναλντ Τραμπ πως ότι θα απελάσει 3 εκατομμύρια μετανάστες και θα χτίσει το τοίχος στα σύνορα του Μεξικού που είχε υποσχεθεί προεκλογικά, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για τους ομοφυλόφιλους και τις αμβλώσεις.
Αρχικά, ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους οπαδούς του να σταματήσουν τις ρατσιστικές επιθέσεις και είπε πως είναι θετικός με τους γάμους μεταξύ ομοφυλόφιλων.
Ο ίδιος  δήλωσε ότι είναι «οκ» με τους γάμους ομοφύλων προσθέτοντας ότι δεν θα προχωρήσει στην τοποθέτηση ανώτατων δικαστικών με σκοπό την ανατροπή των αποφάσεων που έχουν κρίνει νόμιμους αυτού του είδους τους γάμους.
«Το θέμα αυτό έχει ήδη τακτοποιηθεί. Είναι νόμος. Λύθηκε στο ανώτατο δικαστήριο» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ωστόσο, είπε ότι θα «προωθήσει» δικαστικούς που διαφωνούν με το δικαίωμα στην άμβλωση και τους περιορισμούς στο δικαίωμα της οπλοκατοχής, καθώς όσον αφορά το πρώτο θέμα είναι υπέρ της ζωής. (iefimerida.gr, 14/11/2016)

MOONLIGHT


MOONLIGHT (2016)
Based on the play ’In Moonlight Black Boys Look Blue’ by Tarell Alvin McCraney, the film tells the life story of a young man named Chiron (Trevante Rhodes) via three defining chapters of his life. Set in the 1980’s Miami during the height of Reagan’s War on Drugs, ’Moonlight’ follows Chiron as he comes of age, falls in love and discovers his own sexuality, all while learning to embrace his own vision of masculinity as characters float in and out of his life.

14.11.16

ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΑΤΙΚΟ ΟΥΡΑΝΟ


Η μεγαλύτερη Σελήνη που είχαν την ευκαιρία να δουν οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν σήμερα θα είναι η πανσέληνος της 14ης Νοεμβρίου. Η Σελήνη θα πλησιάσει στη Γη περισσότερο από κάθε άλλη φορά εδώ και σχεδόν 70 χρόνια, σε απόσταση περίπου 348.400 χιλιομέτρων, και έτσι θα φαίνεται ως η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει μετά το 1948. Η επόμενη φορά που το φεγγάρι θα βρεθεί πάλι τόσο κοντά και θα φαίνεται τόσο μεγάλο και φωτεινό, θα είναι το Νοέμβριο του 2034, σύμφωνα με τη NASA.


ΤΙ ΓΥΡΕΥΩ
Τι γυρεύω εγώ σ` αυτές τις νύκτες
οδεύοντας σε λασπωμένες ερημιές
μ` ένα απαίσιο συνάχι και το παπούτσι να με χτυπάει
και το φεγγάρι να μη λέει να κρυφτεί
κι η νύχτα να με σφίγγει απ` το λαιμό σαν τοκογλύφος - 
τι γυρεύω εγώ σ` αυτές τις νύκτες;
[...]

ΣΥΝΕΙΡΜΟΙ
Νύχτα στα μάτια σου
και η ίριδά σου ξεγελάει για φεγγάρι.
                     Μα στο κέντρο η κόρη μαρτυρά
                     πως το σκοτάδι πάλι ξεχειλίζει. 

                     Κι αν το φεγγάρι αγαπήσαμε ως φωτεινό,

                     μήτρα του
                     υπήρξε πάντα η νύχτα. 

Ντίνος Χριστιανόπουλος



«φησέ με νρθω μαζί σου. Τί φεγγάρι πόψε!
Ε
ναι καλό τό φεγγάρι, — δέ θά φαίνεται
πού
σπρίσαν τά μαλλιά μου. Τό φεγγάρι
θά κάνει πάλι χρυσά τά μαλλιά μου. Δέ θά καταλάβεις.
φησέ με νρθω μαζί σου.
ταν χει φεγγάρι μεγαλώνουν ο σκιές μές στό σπίτι,
όρατα χέρια τραβον τίς κουρτίνες,
να δάχτυλο χνό γράφει στή σκόνη το πιάνου
λησμονημένα λόγια — δέ θέλω νά τ’
κούσω. Σώπα.
[…]

Γιάννης Ρίτσος

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ. ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ;


Λοιπόν ψάχνοντας για το τι ισχύει σχετικά με το σύμφωνο συμβίωσης βρήκα τα εξής:

Για τα φορολογικά: 'Ηδη στις φετινές δηλώσεις, εκτός από τη λέξη σύζυγος υπάρχει πλέον και το ...Μ.Σ.Μ. ("μέρος συμφώνου συμβίωσης")


Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά: Οι σύζυγοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν κοινή δήλωση. Αντίθετα οι συμβιούντες δικαιούνται να το δηλώσουν χωρίς να είναι υποχρεωτικό:


Μερικά παραδείγματα των σχετικών φοροελαφρύνσεων που προκύπτουν, εδώ:


Για τα ασφαλιστικά: Ο ΟΑΕΕ έχει ήδη γνωμοδοτήσει για την υγειονομική περίθαλψη ανασφάλιστων που έχουν σύμφωνο συμβίωσης με ασφαλισμένο:


Τον Μάιο ψηφίστηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Κατρούγκαλου. Στο άρθρο 12 "Σύνταξη λόγω θανάτου" αναφέρει ότι οι αυτοί που τη δικαιούνται είναι οι επιζώντες σύζυγοι, τα τέκνα και σε κάποιες περιπτώσεις οι διαζευγμένοι σύζυγοι. Δεν αναφέρει κάτι για σύμφωνα συμβίωσης.


Πιο κάτω όμως υπάρχει το άρθρο 16 "Δικαιώματα συμβαλλομένων συμφώνου συμβίωσης". Εκεί γράφει ότι εξομοιώνονται πλήρως με τους έγγαμους σε όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα "σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος και εν γένει της ασφαλιστικής νομοθεσίας".



(Μια ευγενική συνεισφορά του GSH)


13.11.16

LOEV

LOEV (2016)
A story about love, no matter how you spell itWritten and directed by Sudhanshu Saria, LOEV is a tender and intimate portrait of three men who struggle to define the boundaries of their friendship and the love that exists between them.

HEARTSTONE

Heartstone / Η πέτρα της καρδιάς (2016)
Σ’ ένα απομακρυσμένο ψαροχώρι της Ισλανδίας, δύο έφηβοι περνούν ένα ανήσυχο καλοκαίρι, καθώς ο ένας προσπαθεί να κερδίσει την καρδιά ενός κοριτσιού, ενώ ο άλλος ανακαλύπτει πως τρέφει άλλου είδους αισθήματα για τον κολλητό του. Όταν το καλοκαίρι τελειώνει και τα καιρικά φαινόμενα της Ισλανδίας επιστρέφουν δριμύτερα, τα αγόρια θα αντιμετωπίσουν τις πιέσεις από το περιβάλλον τους και τις εσωτερικές τους συγκρούσεις, που έχουν τη δύναμη να τους χωρίσουν…
Μια ιστορία ενηλικίωσης για την αδελφική φιλία, τα χειραφετημένα κορίτσια και τη σημασία της οικογένειας, που αντλεί έμπνευση από τη φύση, αλλά και από τα έντονα συναισθήματα που ξυπνούν καθώς βαδίζεις σε απάτητο έδαφος.

Υπάρχουν και αυτοβιογραφικά στοιχεία στην ιστορία του σεναρίου, το οποίο γράψατε ο ίδιος, ;
Guðmundur Arnar Guðmundsson: Ναι. Η πόλη όπου μεγάλωσα ήταν μια μικρή πόλη σαν αυτή της ιστορίας. Μεγάλωσα μαζί με τη μητέρα μου και τις δύο μεγαλύτερες αδερφές μου και η μητέρα μου ήταν και αυτή μια από τις ομορφότερες και ελκυστικότερες γυναίκες της περιοχής. Επίσης, σαν μικρός που ήμουν, δεν μου άρεσε το γεγονός να βρει η μητέρα μου άλλο σύντροφο μετά τον πατέρα μου με τον οποίο είχαν χωρίσει.
Τέλος, πως αποφασίσετε να αγγίξετε τα συγκεκριμένα ευαίσθητα κοινωνικά θέματα (σεξουαλικότητα στην παιδική και μη ηλικία, κοινωνική θέση της γυναίκας);
G.A.G: Εκεί όπου μεγάλωσα, η ομοφυλοφιλία ακόμη δεν ήταν αποδεκτή. Τουλάχιστον τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει σε ολόκληρη τη χώρα της Ισλανδίας.  Θυμάμαι, τρία αγόρια προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν επειδή ήταν γκέι. Αυτό  με ώθησε στο να γράψω (και) για αυτό το θέμα. Παράλληλα, όπως ανέφερα και πριν, η μητέρα μου θέλησε να συνεχίσει τη ζωή της με άλλον σύντροφο μετά το διαζύγιο της,  αλλά ο κόσμος σχολίαζε…
Πιστεύω πως ακόμη και μέχρι σήμερα, για τις γυναίκες δεν είναι τόσο εύκολο να απελευθερωθούν σεξουαλικά όπως συμβαίνει με τους άντρες. Και αυτό πρέπει να αλλάξει. (cinefreaks.gr)