31.10.16

ΗΝ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ. ΕΧΕΙ ΤΟ "ΔΙΚΑΙΩΜΑ" ΕΝΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΚΕΪ;


Έχει το «δικαίωμα» ένας ποδοσφαιριστής να είναι γκέι;
tvxs.gr, 26/10/2016
Μια βρετανική δημοσκόπηση φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας στο ποδόσφαιρο. Μπορεί ένας ποδοσφαιριστής να είναι ομοφυλόφιλος;
Οι περισσότεροι φίλαθλοι σε Αγγλία, Ουαλία και Σκοτία, συμμετέχοντας σε δημοσκόπηση του BBC Radio 5, υποστηρίζουν πως θα αισθάνονταν άνετα με την ομάδα τους εάν σε αυτήν αγωνιζόταν ένας γκέι παίκτης. Συγκεκριμένα το 82% των φιλάθλων δήλωσε πως δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. Αντίθετα το 8% είπε πως αν αυτό συνέβαινε θα σταματούσαν να βλέπουν την ομάδα τους.
Όμως η αλήθεια μπορεί να είναι κάπως διαφορετική, όπως εκτίμησε και ο πρόεδρος της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Γκρεγκ Κλαρκ. Ο Κλαρκ δήλωσε «επιφυλακτικός» στο να ενθαρρύνει έναν παίκτη να δηλώσει δημόσια πως είναι ομοφυλόφιλος και ο λόγος, όπως είπε, είναι πως φοβάται ότι «θα υποφέρει από τους οπαδούς». «Αισθάνομαι προσωπικά ντροπή», είπε, που υπάρχουν παίκτες, οι οποίοι δεν αισθάνονται «ασφαλείς» για να μιλήσουν ανοικτά και υποσχέθηκε να «αντιμετωπίσει σκληρά» την ομοφοβική συμπεριφορά στο παιχνίδι.
Από την πλευρά του, ο Κρις Σάτον, πρώην επιθετικός στην Premier League, είπε ότι ο Κλαρκ επέλεξε «τον εύκολο δρόμο, με το να υπαγορεύεται από το 8% των ανθρώπων των σπηλαίων». Ο Σάτον, που έπαιξε με Νόριτς, Μπλάκμπερν, Τσέλσι και Σέλτικ, τόνισε: «Βγαίνοντας και κάνοντας αυτό γνωστό, δεν θα είναι ένα πρόβλημα στο χώρο εργασίας. Η εργασία σε μια ποδοσφαιρική ομάδα είναι ακριβώς όπως και οπουδήποτε αλλού. Αυτό το 8% δεν θα πρέπει να πηγαίνει στα γήπεδα ποδοσφαίρου. Όμως χωρίς μέτρα, αυτό το 8% είναι οι νικητές σε όλα αυτά».
Ο Τζάστιν Φάσανου υπήρξε ο πρώτος παίκτης στην Αγγλία, που παραδέχθηκε ότι είναι γκέι το 1990, αλλά αυτοκτόνησε το 1998, σε ηλικία 37 ετών. Κανένας άλλος επαγγελματίας παίκτης, έκτοτε δεν το παραδέχθηκε δημόσια.
Ο πρώην παίκτης της Αστον Βίλα, ο Γερμανός, Τόμας Χίτζλσπεργκερ, έγινε ο πρώτος παίκτης στην «Premier League» που αποκάλυψε δημοσίως την ομοφυλοφιλία του, τον Ιανουάριο του 2014, αφού όμως είχε σταματήσει να παίζει στην Αγγλία. Ο Αμερικανός, πρώην επιθετικός της Λιντς, Ρόμπι Ρότζερς, ανακοίνωσε την αποχώρησή του την ίδια στιγμή, που αποκάλυψε ότι ήταν ομοφυλόφιλος, λέγοντας ότι ήταν «αδύνατο» να παραμείνει στα γήπεδα, αν και στη συνέχεια επέστρεψε στο ποδόσφαιρο με την αμερικανική ομάδα Λος Αντζελες Γκάλαξι.
Ο Ερικ Ντένισον, διευθυντής διετής έρευνας για την ομοφοβία στον αθλητισμό είπε ότι «τα ποσοστά της ομοφοβίας στον αθλητισμό παραμένουν ανεξέλεγκτα σε όλο τον κόσμο», ενώ τόνισε μιλώντας στο BBC Radio 5, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει «πολύ περισσότερους» νέους που είναι πρόθυμοι να υπερασπιστούν τους συμπαίκτες τους από ό, τι σε άλλες χώρες.
Ειδικότερα σε online έρευνα, όπου συμμετείχαν περισσότερα από 4.000 άτομα, το 71% των φιλάθλων του ποδοσφαίρου, δήλωσε ότι οι σύλλογοι πρέπει να κάνουν περισσότερα για να εκπαιδεύσουν τους οπαδούς για την ομοφοβία. Και το 47% όλων των φιλάθλων γενικά, εκ των οποίων το 50% των οπαδών του ποδοσφαίρου, παραδέχθηκαν ότι έχουν παρατηρήσει ομοφοβική κακοποίηση στους αγώνες.
Σύμφωνα με την έρευνα:
Περισσότεροι φίλαθλοι (12%) θα αισθάνονται άβολα με έναν αντίπαλο παίκτη που φτάνει στην ομαδα τους, παρά εάν ένας γκέι ανήκει σε αυτήν(8%).
Το 7% των φιλάθλων θα σταματήσει να βλέπει την ομάδα τους, αν υπογράψει γκέι παίκτης.
Το 57% των φιλάθλων πιστεύουν ότι οι ομοφυλόφιλοι παίκτες πρέπει να βγουν να μιλήσουν για να βοηθήσουν τους άλλους να κάνουν το ίδιο.
Το 18% των φιλάθλων πιστεύουν ότι οι ομοφυλόφιλοι παίκτες πρέπει «να το κρατήσουν για τον εαυτό τους».
Το 15% των φιλάθλων σκέφτεται ότι εάν υπάρχει ένας γκέι παίκτης στην ομάδα, θα κάνει τους άλλους συμπαίκτες να αισθάνονται άβολα.
Το 50% των φιλάθλων του ποδοσφαίρου λένε ότι έχουν παρατηρήσει ομοφοβική κακοποίηση στους αγώνες, το 51% έχει παρατηρήσει σεξιστική κακοποίηση και το 59% έχει ακούσει ρατσιστικές ύβρεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου