17.10.16

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΠΕΟΥΣ - 1

Ποια είναι τα κύρια προβλήματα που οδηγούν τους άνδρες στον ανδρολόγο; ρωτήσαμε τον πλέον κατάλληλο, όπως αποδεικνύεται από όλα τα παραπάνω, άνθρωπο για να μας απαντήσει. Ο κ. K. Κωνσταντινίδης, με γνώμονα τη μακρά πείρα του και τα χιλιάδες περιστατικά που έχει αντιμετωπίσει, μας εξήγησε ότι «σε ποσοστό 80% συνδέονται με τη σεξουαλική δυσκολία - τόσο σε ό,τι αφορά το οργανικό όσο και το ψυχολογικό κομμάτι της. Οσο νεότερος είναι ο άνδρας τόσο συχνότερα το ψυχολογικό κομμάτι είναι το υπαίτιο για τη δυσλειτουργία του - βλέπουμε άνδρες με σεξουαλική ανικανότητα, κυρίως ψυχογενούς αιτίας, από 18 ετών. Στους μεγαλύτερους άνδρες ένοχα είναι κυρίως τα αγγεία. Σήμερα ξέρουμε πλέον ότι όσο σε έναν άνδρα πάσχει η καρδιά, τόσο πάσχει και το πέος, αφού και τα δύο όργανα βασίζονται στο αγγειακό τους σύστημα για να ζήσουν. Αρτηριοσκλήρυνση, υψηλή χοληστερόλη, υψηλά τριγλυκερίδια, υπέρταση αποτελούν παράγοντες κινδύνου για προβλήματα στη στύση, για "εμφράγματα" του πέους εκτός από τα εμφράγματα της καρδιάς». Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι άνδρες που κατέφυγαν σε ανδρολόγο ανακάλυψαν έτσι ότι πάσχουν και από καρδιολογικό πρόβλημα.
Αλλά και ένας διαβητικός άνδρας - υπολογίζεται ότι είναι περί τις 600.000 στη χώρα μας -, στον οποίο πάσχουν τόσο τα νεύρα όσο και τα αγγεία, μπορεί να εμφανίζει στυτική δυσλειτουργία. «Και αυτό, όχι μόνο εξαιτίας του αγγειακού παράγοντα αλλά και εξαιτίας της βλάβης που υφίσταται η νευρική αγωγιμότητα στους διαβητικούς» λέει ο ειδικός. Τελικώς οι επιστήμονες μιλούν πλέον για μεικτά προβλήματα, καθώς ένας άνδρας με οργανικό πρόβλημα αποκτά και ψυχολογικό πρόβλημα αλλά και το αντίστροφο.
Στο 90% των λειτουργικών προβλημάτων του πέους - είτε οργανικών είτε ψυχολογικών - το ζήτημα λύνεται με φαρμακευτική αγωγή. Ο κ. Κωνσταντινίδης τονίζει ότι υπάρχουν σήμερα περί τις 160 ουσίες που δίνουν λύση στο πρόβλημα της σεξουαλικής ανικανότητας των ανδρών, χωρίς να προκαλούν σοβαρές παρενέργειες. Ωστόσο τα από του στόματος φάρμακα δεν έχουν αποτέλεσμα σε κάποιους ασθενείς και κυρίως σε άτομα με υπέρταση, διαβήτη καθώς και σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή.
Υπάρχουν επίσης πιο επιθετικά φαρμακευτικά πρωτόκολλα που αφορούν ενέσεις που γίνονται στο πέος αυξάνοντας την αιμάτωσή του, αλλά και μη παρεμβατικές τεχνικές που δοκιμάζονται πριν από την τελευταία γραμμή αντιμετώπισης - τη χειρουργική επέμβαση -, όπως τα κρουστικά κύματα. «Το όργανο βομβαρδίζεται με ένα είδος υπερήχων και με τον τρόπο αυτόν αυξάνεται η αιμάτωσή του» λέει ο κ. Κωνσταντινίδης.
Ωστόσο, σε ένα μικρό ποσοστό άκρως σοβαρών προβλημάτων, η χειρουργική επέμβαση είναι αναπόφευκτη. Το καλό είναι πάντως ότι αν κάποιος φθάσει σε αυτή τη λύση, τα ποσοστά επιτυχίας της είναι της τάξεως του 98%, κατά τον επιστήμονα. «Είναι πάντως πολύ λιγότεροι οι άνδρες που θα καταλήξουν στο χειρουργείο - ένας στους 500 κατά μέσο όρο. Με βάση όμως το εκάστοτε υποκείμενο νόσημα, η αναλογία αυτή μπορεί να αλλάξει. Για παράδειγμα, στους διαβητικούς άνδρες μπορεί να χρειαστεί νυστέρι σε έναν στους 100». (tovima.gr, 16/10/2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου