1.3.16

ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΓΑΜΟ ΟΜΟΦΥΛΩΝ;

Γιατί πολλοί αντιδρούν στον γκέι γάμο;

Ο λόγος που πολύς κόσμος αντιδρά στην ιδέα του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων είναι ο φόβος, όπως τουλάχιστον προκύπτει από πείραμα Ψυχολογίας στην Καλιφόρνια: πολλοί ετεροφυλόφιλοι νιώθουν ότι ο γάμος και ο τρόπος ζωής τους απειλείται από την αχαλίνωτη σεξουαλική ζωή που αποδίδουν στους γκέι.
«Πολλοί άνθρωποι που τάσσονται κατά του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου δεν νιώθουν άνετα με το ευκαιριακό σεξ και νιώθουν να απειλούνται από τη σεξουαλική ασυδοσία» λέει ο Ντέιβιντ Πίνσοφ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, πρώτος συγγραφέας της μελέτης στην επιθεώρηση Psychological Science.
Οι άνθρωποι αυτοί, λέει ο Πίνσοφ, συνήθως παντρεύονται σε μικρότερη ηλικία, αποκτούν περισσότερα παιδιά, βάζουν το γάμο πάνω από την καριέρα, θεωρούν ιερούς τους όρκους του γάμου, και πιστεύουν στο παραδοσιακό μοντέλο όπου οι άνδρες είναι οι κουβαλητές του σπιτιού και οι γυναίκες νοικοκυρές.
«Η σεξουαλική ελευθεριότητα μπορεί να είναι απειλητική για αυτούς τους ανθρώπους επειδή προσφέρει περισσότερους πειρασμούς για τους ή τις συζύγους τους» συνεχίζει ο ερευνητής. 
Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι αυτοί πιστεύουν ότι η καθιέρωση του γκέι γάμου ενθαρρύνει τη σεξουαλική ασυδοσία και στους ετεροφυλόφιλους.
«Από την άλλη πλευρά», συνεχίζει ο Πίνσοφ, «για τους ανθρώπους που νιώθουν άνετα με την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών, το γάμο σε μεγαλύτερη ηλικία και τον μεγάλο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων, η σεξουαλική ελευθεριότητα δεν είναι απειλή επειδή οι γυναίκες δεν εξαρτώνται από τους άνδρες για οικονομική στήριξη».
Το πείραμα σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αποσπάσει από τους εθελοντές περισσότερες πληροφορίες από ό,τι θα ήταν διατεθειμένοι να δηλώσουν ανοιχτά.
Το δείγμα της μελέτης ήταν 523 άνδρες και 562 γυναίκες, με το 27% των εθελοντών να δηλώνει κατά του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων.
Στην πρώτη φάση, σχεδιασμένη να αποκαλύψει τη στάση των εθελοντών απέναντι στους ομοφυλόφιλους, οι εθελοντές είδαν να εμφανίζονται σε μια οθόνη φράσεις όπως «ευκαιριακό σεξ», «σεξ της μια βραδιάς», «πιστός» και «στοργικός», και κλήθηκαν να τις χωρίσουν σε δύο κατηγορίες, «μονογαμικός» και «σεξουαλικά ασύδοτος». 
Στη συνέχεια, οι εθελοντές κλήθηκαν να πατήσουν ένα κουμπί κάθε φορά που έβλεπαν είτε τη φωτογραφία ενός γκέι ζευγαριού είτε μια φράση της κατηγορίας «σεξουαλικά ασύδοτος». Αμέσως μετά, κλήθηκαν να κάνουν το ίδιο κάθε φορά που έβλεπαν είτε ένα γκέι ζευγάρι είτε μια φράση της κατηγορίας «μονογαμικός».
Οι χρόνοι αντίδρασης των εθελοντών αποκάλυψαν τη στάση τους απέναντι στους ομοφυλόφιλους, λένε οι ερευνητές. «Αν σου είναι δύσκολο να αποσυνδέσεις τη λέξη "γκέι" από τη φράση "σεξουαλικά ασύδοτος" θα χρειαστείς περισσότερο χρόνο να απαντήσεις» εξηγεί καθηγήτρια Ψυχολογίας Μάρτι Χάσελτον, επικεφαλής της μελέτης.
Στην επόμενη φάση του πειράματος, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα «σεξουαλικού συντηρητισμού» των εθελοντών ανάλογα με το πόσο συμφωνούσαν με δηλώσεις όπως «το σεξ χωρίς αγάπη είναι OK» και «μπορώ εύκολα να φανταστώ τον εαυτό μου να νιώθει άνετα και να απολαμβάνει ευκαιριακό σεξ με διαφορετικούς παρτενέρ».
Όσοι συμφώνησαν πιο έντονα με τις παραπάνω δηλώσεις ήταν πολύ πιθανότερο να μην συνδέουν τους γκέι με τη σεξουαλική ασυδοσία και να εγκρίνουν τον γκέι γάμο, αναφέρουν οι ερευνητές.
Το μεγάλο ερώτημα της μελέτης, επισημαίνει η ερευνητική ομάδα, είναι το εάν τα στατιστικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση των απαντήσεων μπορούν να προβλέψουν αν ένας οποιοσδήποτε εθελοντής εγκρίνει τον γκέι γάμο ή όχι.
Πράγματι, οι ερευνητές μπόρεσαν αναδρομικά να προβλέψουν το αποτέλεσμα πολύ καλύτερα από ό,τι αν το έκαναν στην τύχη. Επιπλέον, μπορούσαν να εξηγήσουν το 42,3% της ποικιλότητας στη στάση των εθελοντών.
«Αυτό είναι αξιοθαύμαστο» υποστηρίζει η Χάσελτον. «Στην ψυχολογική επιστήμη, το να εξηγεί κανείς το 42% είναι τεράστιο επίτευγμα» λέει.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο Ντέιβιντ Πίνσοφ δήλωσε: «Η εναντίωση στον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών μπορεί να είναι στρατηγική επιλογή για τους ανθρώπους που προσπαθούν να προστατεύσουν τον γάμο τους [...] και φοβούνται ότι η αλλαγή του ορισμού του γάμου απειλεί τον τρόπο ζωής τους».
«Επειδή θεωρούν τους γκέι ανθρώπους πιο σεξουαλικά ασύδοτους, θεωρούν ότι η ιδέα του γκέι γάμου υπονομεύει τον ίδιο το θεσμό του γάμου».
Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
(news.in.gr, 29/2/2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου