15.2.16

"ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ" Η ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

«Καμπανάκι κινδύνου» η στυτική δυσλειτουργία
Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι η ζωή ενός άνδρα κινδυνεύει, υποστηρίζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μισισίπη.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι οι πάσχοντες από αυτήν διέτρεχαν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σύγκριση με συνομηλίκους τους δίχως πρόβλημα στύσεως.
Αυτό οφείλεται στο ότι η δυσλειτουργία αποτελεί δείκτη σοβαρών επαπειλούμενων καρδιαγγειακών επεισοδίων, γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Σεξουαλικής Ιατρικής» (JSM).
Και τονίζουν πως τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι οι πάσχοντες από στυτική δυσλειτουργία πρέπει απαραιτήτως να κάνουν καρδιαγγειακό τσεκ απ και να αρχίζουν αμέσως θεραπεία, εάν εντοπιστεί κάτι ύποπτο.
Η στυτική δυσλειτουργία είναι πάρα πολύ συνηθισμένη. Υπολογίζεται ότι στις ηλικίες κάτω των 40 ετών την αντιμετωπίζει ένας στους 20 άντρες, στις ηλικίες 40-60 ετών ένας στους δέκα, ενώ στις ηλικίες άνω των 60 ετών ένας στους πέντε άντρες.
Στους νέους ανθρώπους τα αίτιά της συνήθως είναι ψυχολογικά, αλλά στις μεγαλύτερες ηλικίες η αιτία συνήθως είναι οργανική.
Στις οργανικές αιτίες της συμπεριλαμβάνονται προβλήματα και διαταραχές (λ.χ. υπέρταση, αθηρωμάτωση, παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, κάπνισμα) που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Αυτός είναι και ο λόγος που η στυτική δυσλειτουργία έχει σχετισθεί σε πολλές μελέτες με το εγκεφαλικό επεισόδιο, τη στεφανιαία νόσος, το έμφραγμα και τη στηθάγχη.
Όπως όμως σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους στην JSM, λίγες έχουν εστιασθεί στο αν συσχετίζεται άμεσα και με τον κίνδυνο θανάτου.
Για να διερευνήσουν το θέμα, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 1.790 άνδρες, μέσης ηλικίας 45,4 ετών, οι 557 εκ των οποίων είχαν στυτική δυσλειτουργία.
Στη διάρκεια σχεδόν οκτώ ετών παρακολούθησης, 244 από τους άνδρες αυτούς έχασαν τη ζωή τους - οι 61 από καρδιαγγειακά αίτια, οι 64 από καρκίνο, 12 από χρόνιες πνευμονοπάθειες και οι υπόλοιποι από άλλες αιτίες.
Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν κάθε πιθανό παράγοντα κινδύνου για πρόωρο θάνατο (από την ηλικία και το εισόδημα έως συνυπάρχοντα νοσήματα και τον τρόπο ζωής) κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι εθελοντές με στυτική δυσλειτουργία κατά την έναρξη της μελέτης είχαν 70% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν στη διάρκειά της, σε σύγκριση με όσους δεν έπασχαν από αυτήν.
«Το εύρημα αυτό έχει σημαντικό κλινικό αντίκτυπο, διότι υποδηλώνει ότι η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί ισχυρό προάγγελο πρόωρης θνησιμότητας», σημειώνουν στο άρθρο τους. 
Σπεύδουν όμως να διευκρινίσουν πως το εύρημά τους αφορά πρωτίστως τους άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω, διότι οι νεώτεροι εθελοντές ήταν πολύ λίγοι στη μελέτη τους ώστε να θεωρηθούν αξιόπιστες οι όποιες συσχετίσεις σε αυτούς. (ygeia.tanea.gr, 1/2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου