19.1.15

ΚΑΤΙ ΣΑΝ "DEBATE¨... ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ ΨΕΜΑΤΑ


Συμφωνείτε ή όχι με την ανάγκη επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια έτσι, ώστε να συμμορφωθεί η χώρα μας με τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα; Θα στηρίξετε την επέκταση του πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια;
ΣΥΡΙΖΑ: Συμφωνώ και προσωπικά θα το παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις. Και τα δύο είναι προτεραιότητά μας και περιλαμβάνονται στις αποφάσεις του ιδρυτικού συνεδρίου, και μάλιστα χωρίς αστερίσκους που αφορούν την πορεία άλλων μεγεθών.
ΠΑΣΟΚ: Η άποψη του κόμματος είναι καταγεγραμμένη. Ανεξάρτητα από την απόφαση του ΕΔΑΔ, πριν και μετά από αυτήν, τάσσεται υπέρ της άμεσης ψήφισης του συμφώνου συμβίωσης με πλήρη δικαιώματα για ομόφυλα ζευγάρια.
ΠΟΤΑΜΙ: Λάβαμε εξ αρχής σαφέστατη θέση υπέρ του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Αν το αυτονόητο αυτό δικαίωμα δεν καταστεί συλλογική συνείδηση, η ελληνική κοινωνία δύσκολα θα προχωρήσει στην υιοθέτηση του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.
ΚΚΕ: Οπου εφαρμόστηκε το σύμφωνο συμβίωσης, άνοιξε ο δρόμος και για την υιοθεσία παιδιών. Εμείς δεν συμφωνούμε. Η σεξουαλική επιλογή, η συμβίωση είναι ατομική-ιδιωτική υπόθεση, η οικογένεια όμως είναι βασικά θεσμός προστασίας των παιδιών που προκύπτουν από τη συμβίωση του άνδρα και της γυναίκας.
ΑΝ.ΕΛΛ.: Η κορυφαία και κατεπείγουσα προτεραιότητα των ΑΝ.ΕΛΛ. στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων είναι να σταματήσει η μνημονιακή καταστροφή που πλήττει εκατομμύρια συμπολίτες μας. Εκεί θα αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Την ώρα που η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση, καθήκον μας είναι να εστιάσουμε άμεσα σ’ αυτήν και όχι σε ειδικές ομάδες πίεσης.
ΔΗΜΑΡ: Κατηγορηματικά συμφωνούμε. Είναι ένα θέμα εσωτερικού δικαίου και δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται αντικείμενο διακρίσεων ανάμεσα στους πολίτες.
ΚΙΔΗΣΟ: Ασφαλώς συμφωνώ. Ως υπουργός Δικαιοσύνης είχα αναθέσει σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή να διαμορφώσει θεσμικό πλαίσιο, το οποίο είναι έτοιμο. Μένει να αποφασιστεί η προώθησή του στη Βουλή.
efsyn.gr, 16-1-2015

2 σχόλια:

  1. 6+1 προτεραιότητες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
    Δημήτρης Αγγελίδης, Αντα Ψαρρά
    Τα ανθρώπινα δικαιώματα δημιουργούν πολλές συγκλίσεις, αλλά και αποκλίσεις μεταξύ των κομμάτων που διεκδικούν την είσοδό τους στη νέα Βουλή, σύμφωνα με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις. Ο δρόμος της περιστολής, της κατάργησης και της καταπάτησης δικαιωμάτων, ειδικά των ευάλωτων ομάδων, ήταν κυρίαρχη γραμμή της σημερινής κυβέρνησης στο νομοθετικό της έργο. Ειδικά, αν θυμηθούμε τις περίφημες «μπαλτάκειες» οδηγίες, τις τροπολογίες και τα βιαστικά νομοσχέδια των θερινών τμημάτων. Ενώπιον των εκλογών, οι ψηφοφόροι δικαιούνται να μάθουν αναλυτικά τις απόψεις των κομμάτων για όλα αυτά που πρέπει να διατηρηθούν ή να αλλάξουν. Ειδικά, όταν τον τελευταίο καιρό έγιναν πολλά βήματα προς τα πίσω σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του κράτους δικαίου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ευρωπαϊκές οδηγίες έγιναν στην καλύτερη περίπτωση ένας νόμος χωρίς εφαρμογή και στη χειρότερη πετάχτηκαν στα σκουπίδια, ενώ η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στόχος μας είναι να πληροφορηθούν οι αναγνώστες και οι πολίτες πώς δεσμεύεται προσωπικά ο κάθε ερωτώμενος, αλλά και το κόμμα του να υποστηρίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα, είτε εισάγοντας τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις είτε καταργώντας νόμους που απομάκρυναν τη χώρα μας από τα βασικά κεκτημένα του κράτους δικαίου. Απευθύναμε το ερώτημα σε στελέχη κομμάτων και υποψήφιους βουλευτές που έχουν παρουσία και δράση σε παρόμοια ζητήματα και ζητήσαμε να τοποθετηθούν σε έξι ερωτήματα, αλλά και να μας δώσουν ένα μικρό σχόλιο για ό,τι ορίζουν ως προτεραιότητα σε προσωπικό επίπεδο. Δυστυχώς, το φορτωμένο πρόγραμμα του Γ. Κουμουτσάκου (Ν.Δ.) δεν του έδωσε τη δυνατότητα να ανταποκριθεί, αν και ο ίδιος -όπως τόνισε στην «Εφ.Συν.»- το ήθελε. Ο λόγος που επιλέξαμε τον κ. Κουμουτσάκο ήταν το γεγονός ότι δεν συμμετείχε στην τελευταία Βουλή και επομένως δεν έφερε το βάρος της υπερψήφισης όλων των περιοριστικών για τα δικαιώματα πρόσφατων νόμων. Να διευκρινίσουμε ότι η παρουσίαση των θέσεων γίνεται κατά σειρά κατάταξης των κοινοβουλευτικών κομμάτων στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014. Τελευταίο παρουσιάζεται το νεοσύστατο -και μη καταγεγραμμένο εκλογικά- Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) του Γ. Παπανδρέου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βασιλική Κατριβάνου υποψήφια βουλευτής Β΄ Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ
    Βασίλης Χρονόπουλος τομεάρχης ΠΑΣΟΚ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
    Ζωή Αποστολοπούλου υποψήφια βουλευτής Β΄ Αθηνών, Το Ποτάμι
    Γιάννης Γκιόκας υποψήφιος βουλευτής Αττικής, ΚΚΕ
    Μαρίνα Χρυσοβελώνη υποψήφια βουλευτής Μαγνησίας, ΑΝ.ΕΛΛ.
    Μαρία Γιαννακάκη υποψήφια βουλευτής Β΄ Πειραιά, ΔΗΜΑΡ-Πράσινοι
    Χάρης Καστανίδης υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, ΚΙΔΗΣΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή