13.5.14

Η ΣΧΕΣΗ ΔΥΟ ΑΝΔΡΩΝ ΣΕ ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΒΑΘΥ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

 Η σχέση δύο ανδρών σε βραχογραφία στο Βαθύ Αστυπάλαιας
Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ - ΡΑΣΣΙΑ (enet.gr, 12/5/2014)
Ελκυστικό, για να μην πω ερεθιστικό, εκτός από καρποφόρο υπήρξε -όπως φαίνεται- το «έργο» της Αρχαιολογικής Εταιρείας κατά το 2013, που παρουσιάστηκε επισήμως χθες. Δύο επιγραφές ερωτικού περιεχομένου, που υπαινίσσονται τη σχέση δύο ανδρών, βρέθηκαν χαραγμένες σε βράχους στο Βαθύ Αστυπάλαια.
Ενα ιδιόμορφο πήλινο σκεύος που απεικονίζει ανδρικό μόριο, πέος, ήταν ανάμεσα στην οικιακή κεραμεική στον Στρόφιλα Ανδρου, ενώ στην Αρχαία Μεσσήνη ήρθε στο φως επιτύμβια επιγραφή που αναφέρεται σε έναν αγαπητό τοις πάσι, γυναίκα και «φιλότεκνο», που έζησε ευτυχής 45 χρόνια.
Και συγκεκριμένα, στο Βαθύ Αστυπάλαιας όπου σκάβει ο Ανδρέας Βλαχόπουλος μετά το προπέρσινο ενδιαφέρον εύρημά του, μια βρεφική ταφή μέσα σε ένα μεγάλο αγγείο Τελικής Νεολιθικής-Χαλκολιθικής εποχής (4ης χιλιετίας π.Χ.), το 2013 βρήκε βραχογραφίες που απεικονίζουν σπείρες, ρόδακες, τριγωνικά εγχειρίδια και δύο επιγραφές, η μία του τέλους του 5ου-αρχών 4ου αι. π.Χ. και η δεύτερη των πρώτων χρόνων του 6ου αι. π.Χ. που ο ανασκαφέας τις χαρακτηρίζει «ως ερωτικές». Γιατί «η νεότερη, μονολεκτική μνημονεύει κάποιον Δίωνα και η δεύτερη, δίστιχη, φέρει δύο ονόματα ανδρών που τα συνδέει ρήμα περιγραφικό των σχέσεών τους». Το ρήμα αυτό είναι το οίφω ή οίχω, οχεύω=βατεύω και τα ονόματα των δύο ανδρών είναι του Νικασίτιμου και του Τιμίονος, ζώντες αμφότεροι τον 6ο αι. π.Χ.
Η αρχαιολόγος Χριστίνα Τελεβάντου συνεχίζοντας την ανασκαφή της στο Στρόφιλα Ανδρου, όπου έχει βρει τις περίφημες βραχογραφίες με απεικονίσεις πλοίων, εντόπισε πέρυσι κι άλλες παρόμοιες. Αυτή τη φορά διακρίνει και έναν πηδαλιούχο, όπως επίσης κι άλλα σχήματα σπείρες και έναν μαίανδρο. Βρήκε επίσης οικιακή κεραμεική, εργαλεία από οψιανό, χάλκινη περόνη, οστέινα κοσμήματα και το «ιδιόμορφο» πήλινο σκεύος που απεικονίζει να προβάλλει από μια τρύπα ένα ανδρικό μόριο.

Συνεχίζοντας το μεγάλο ανασκαφικό του έργο στην Αρχαία Μεσσήνη, ο Πέτρος Θέμελης το 2013 αποκάλυψε πλήρως τη βόρεια στοά της αγοράς μήκους 196 μ. με εσωτερική κορινθιακή κιονοστοιχία -με 40 κίονες- και ανάμεσά τους βάθρα χάλκινων αγαλμάτων. Στο μέσον περίπου του οικοδομήματος στα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια κατασκευάστηκε βαλανείο από υλικό της στοάς. Επίσης, χτίστηκε εκκλησία του 13ου αιώνα και γύρω της νεκροταφείο με κιβωτιόσχημους τάφους. Για την κατασκευή ενός από αυτούς είχε χρησιμοποιηθεί μια παλαιότερη επιτύμβια επιγραφή με το εξής κείμενο: «Ενθάδε κοιμάται θ(ε)ού δούλος Αγάθων, πάντων φίλος, πασιφίλητος, φιλογύναικος και φιλότεκνος. Σοφέ, χαίρε ζήσας έτη ΜΕ».

1 σχόλιο: