4.2.14

ΟΥΓΚΑΝΤΑ. ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ

Ουγκάντα : οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν έκκληση για προστασία των ομοφυλοφίλων 
cretalive.gr

Η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières /MSF) αποδέχεται με ανακούφιση το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ουγκάντα, H.E. Yoweri Museveni, απέρριψε το νομοσχέδιο κατά τηςομοφυλοφιλίας που είχε επικυρωθεί στις 20 Δεκεμβρίου από το κοινοβούλιο της Ουγκάντα. Όμως, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πιστεύουν ότι αυτή η απόφαση δεν είναι αρκετή και ζητούν από τις αρχές της Ουγκάντας να καταργήσουν τους ήδη ισχύοντες νόμους, οι οποίοι κάνουν διακρίσεις σε βάρος σεξουαλικών μειονοτήτων.
«Συνέπεια των διακρίσεων αυτών είναι οι ομοφυλόφιλοι στην Ουγκάντα να μένουν αποκλεισμένοι από συγκεκριμένες υπηρεσίες υγείας όπως η ενημέρωση για τον ιό HIV, οι ενέργειες για την πρόληψη, οι ειδικές συμβουλές και οι ιατρικές επισκέψεις», αναφέρει ο Pierre Mendiharat, διευθυντής προγραμμάτων των MSF στην Ουγκάντα. «Αυτή η κατάσταση τελικά οδηγεί στο να αυξάνεται ο αριθμός των ομοφυλόφιλων που εγκαταλείπουν τις ασφαλείς πρακτικές και την μακροχρόνια θεραπεία τους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο απευθύνουμε έκκληση στον πρόεδρο και στο κοινοβούλιο της Ουγκάντα να πάψουν να στερούν τους ομοφυλόφιλους από την πρόσβαση τους στην ιατρική περίθαλψη.»
«Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στην Ουγκάντα, γι’ αυτό επιβάλλονται εμπόδια στους ομοφυλόφιλους όσον αφορά στην πρόληψη, περίθαλψη και θεραπεία των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών» εξηγεί ηΜελίνα Σπαθάρη, Υπεύθυνη Τμήματος Επικοινωνίας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα. «Αυτό επίσης αποδυναμώνει τις προσπάθειες της χώρας αυτής στην καταπολέμηση του HIV. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πιστεύουμε πως αυτό αντιβαίνει τις επιστημονικές στρατηγικές για τη δημόσια υγεία, οι οποίες συστήνουν ειδικά προγράμματα πρόληψης και περίθαλψης για τις ομάδες υψηλού κινδύνου».
«Είναι ευρέως γνωστό πως αν θέλεις οι άνθρωποι να υιοθετήσουν συμπεριφορές πρόληψης, να ζητήσουν πρόσβαση στην κατάλληλη διάγνωση και να ακολουθήσουν μια αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή πρέπει να αποφύγεις να τους στιγματίσεις κοινωνικά», σημειώνει η Μαριέττα Προβοπούλου, Επικεφαλής Αποστολών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα. «Αυτό που χρειάζεται είναι στρατηγικές, οι οποίες θα επιτρέψουν την ευρύτερη ένταξη στη θεραπεία και την πρόληψη».
Αυτή τη στιγμή το 7,2% του πληθυσμού της Ουγκάντα ζει με τον ιό HIV. Περισσότερο από δύο δεκαετίες πριν, η Ουγκάντα ήταν ανάμεσα στις πρώτες χώρες της αφρικανικής ηπείρου που εφάρμοζαν φιλόδοξα προγράμματα στη δημόσια υγεία για να καταπολεμήσουν το HIV/AIDS. Πολλές βελτιώσεις έχουν επιτευχθεί αλλά σύμφωνα με την οργάνωσηUNAIDS ο αριθμός των νέων μολύνσεων  ανά χρόνο αυξάνεται σήμερα ανάμεσα στους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρίσκονται στην Ουγκάντα από το 1986. Η ανθρωπιστική οργάνωση υποστηρίζει σήμερα το Υπουργείο Υγείας της χώρας στην παροχή ιατρικής περίθαλψης για τους ανθρώπους που ζουν με τον ιό HIV ή/και για ασθενείς με φυματίωση στην περιοχή Αrua. Στα τέλη του 2013, 6.000 άνθρωποι λάμβαναν αντιρετροϊκή αγωγή και  360 ασθενείς που έπασχαν από συλλοίμωξη φυματίωσης έλαβαν θεραπεία και για τις δύο ασθένειες κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Οι MSF επίσης παρέχουν τα μέσα για υπηρεσίες υγείας και υγιεινής για τους πρόσφυγες από το Νότιο Σουδάν και έχουν ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε έκτακτη ιατρική ανάγκη παρουσιάστηκε  στο παρελθόν όπως στις περιπτώσεις επιδημίας χολέρας και ιού Έμπολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου