1.4.13

ΓΑΛΛΙΑ. ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΩΝ;


Εθνικός διχασμός για τους γάμους ομοφυλοφίλων
Το νομοσχέδιο εξελίσσεται σε βίαιη αντιπαράθεση με τον πρόεδρο
tovima.gr, 31/3/2013
 «Γάμος για όλους!» λένε οι μεν, «Διαδήλωση για όλους!» απαντούν οι δε. Το νομοσχέδιο που θα επιτρέψει σε ομόφυλα ζευγάρια όχι μόνο να παντρεύονται, αλλά και να υιοθετούν παιδιά είχε στόχο, σύμφωνα με τους Σοσιαλιστές εισηγητές του, να αποκαταστήσει αυτή την ανισότητα μεταξύ γκέι και στρέιτ, όμως αποδεικνύεται επικίνδυνα διχαστικό για τη γαλλική κοινωνία.
Οι πολέμιοι των γκέι γάμων πραγματοποίησαν μαζικές διαδηλώσεις, κατεβάζοντας πάνω από 300.000 κόσμο στους δρόμους του Παρισιού τον Ιανουάριο και ξανά το περασμένο Σαββατοκύριακο. Το νομοσχέδιο, που έχει ήδη υπερψηφιστεί από τη Βουλή (ύστερα από σχεδόν 110 ώρες συζήτησης), βρίσκεται πλέον στη Γερουσία όπου θα αρχίσει να συζητείται την ερχόμενη Πέμπτη. Η κυβέρνηση διαθέτει πλειοψηφία και στα δύο αυτά σώματα της Εθνοσυνέλευσης, όμως λόγω της διαμάχης που έχει ξεσπάσει οι Σοσιαλιστές πρέπει πάση θυσία να αποφύγουν τις αποστασίες προκειμένου - μαζί με την υποστήριξη των Κομμουνιστών, των Οικολόγων και των υπόλοιπων αριστερών βουλευτών - το νομοσχέδιο να περάσει.  
Στη διαδήλωση της περασμένης Κυριακής σημειώθηκαν έκτροπα από τους διαδηλωτές  που θέλησαν να «μπουκάρουν» στα Ηλύσια Πεδία σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό και από την αστυνομία που έκανε ευρεία χρήση δακρυγόνων, παρ' ότι στη διαδήλωση συμμετείχαν και παιδιά. Η ασυνήθιστη για τα γαλλικά δεδομένα βιαιότητα που σημειώθηκε και από τις δύο πλευρές προκάλεσε έκπληξη σε όλους. Δείχνει όμως πόσο έκρυθμη είναι γενικότερα η κατάσταση στη Γαλλία.
Το νομοσχέδιο «γάμος για όλους» απέκτησε συμβολική αξία και οι διαμαρτυρίες εναντίον του έγιναν διέξοδος για την έκφραση οργής και απογοήτευσης για τον γάλλο πρόεδρο. «Ολάντ, παραιτήσου!» φωνάζουν οι διαδηλωτές.
Οταν ο γάλλος πρόεδρος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Μάιο οι περισσότεροι Γάλλοι υποστήριζαν την ιδέα των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων και ελάχιστοι ανέμεναν ότι το νομοσχέδιο θα συναντούσε τόσο σφοδρή αντίσταση. Αλλά η απογοήτευση από την αποτυχία του Ολάντ να μειώσει την ανεργία και να ενισχύσει την ανάπτυξη τροφοδοτεί τη διαμάχη γύρω από το νομοσχέδιο. Οι αντιδράσεις για τους γκέι γάμους ανάγκασαν τους βουλευτές να βάλουν στο συρτάρι σχέδιο για να επιτραπεί στα λεσβιακά ζευγάρια η πρόσβαση στην τεχνητή γονιμοποίηση.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, σχεδόν το 60% των Γάλλων υποστηρίζει τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων. Αλλά το ποσοστό αυτό μειώνεται λίγο κάτω από το 40% όσον αφορά τις υιοθεσίες από γκέι ζευγάρια.
Οι πολέμιοι του νομοσχεδίου δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ακόμη και μετά την υπερψήφισή του από τη Γερουσία. Απειλούν ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια τόσο στη Γαλλία όσο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - όπως ήδη έκανε το αντίθετο στρατόπεδο, των ομόφυλων ζευγαριών, που επιθυμούσε περισσότερα δικαιώματα. Το κυριότερο επιχείρημά τους είναι ότι οι υιοθεσίες παιδιών από γκέι ζευγάρια θα δημιουργήσουν ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα στα παιδιά αυτά και ότι οι ανάγκες των παιδιών πρέπει να έρχονται πάνω από τα ίσα δικαιώματα για όλους.
Στις διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου - που αυτοπροβάλλονται ως α-πολιτικές και α-θρησκευτικές - πρωτοστατεί η αντιπολίτευση, κυρίως το πιο δεξιό και το ακροδεξιό κομμάτι της. Ενδιαφέρον έχει η έρευνα που πραγματοποίησε ο «Le Monde» για να βρει ποιοι ακριβώς είναι εκείνοι που αντιτίθενται σε αυτή τη μεταρρύθμιση την οποία η σοσιαλιστική κυβέρνηση χαρακτηρίζει αναγκαία «αλλαγή κουλτούρας».
Η γαλλική εφημερίδα ερεύνησε μία-μία τις 37 οργανώσεις που συνδιοργάνωσαν τη «Διαδήλωση για όλους» της περασμένης Κυριακής - ανάμεσά τους κινήματα που εκπροσωπούν οικογένειες, μουσουλμάνους, «νεοφεμινίστριες», ακόμη και η Homovox που διατείνεται ότι αποτελεί τη φωνή των ομοφυλοφίλων που είναι κατά των γκέι γάμων. «Φαινομενικά, η "Διαδήλωση για όλους" εκπροσωπεί μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Αλλά μόνο φαινομενικά. Διότι στην πραγματικότητα πολλές από αυτές τις οργανώσεις είναι ένα άδειο κέλυφος χωρίς καμία υπόσταση. Οσο για τις υπόλοιπες, σχεδόν όλες συνδέονται με την Εκκλησία, είτε άμεσα είτε έμμεσα» έγραψε ο «Le Monde».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου