Το λεγόμενο «ακτύπητο δίδυμο της ΔΗΜΑΡ», οι κυρίες Μαρία Ρεπούση και Μαρία Γιαννακάκη (με όμοιες πολιτικές, θρησκευτικές, κοινωνικές ευαισθησίες), νόμιζαν πιθανώς ότι μπορούσαν να προσκαλέσουν στο Κοινοβούλιο ειδικές ομάδες πολιτών χωρίς την επίδειξη της ταυτότητάς τους. Στη Βουλή συζητούνταν το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά. Έτσι όταν κάλεσαν χθες εκπροσώπους ορισμένων («αμφί») οργανώσεων (άνδρες δηλαδή ομοφυλόφιλους ντυμένους ως γυναίκες), η φρουρά του Κοινοβουλίου ζήτησε ταυτότητες για να τους επιτραπεί η είσοδος στη Βουλή, παρ΄ότι η πρόσκληση ήταν από βουλευτές. Τι ταυτότητα όμως θα έδειχναν; Έτσι η κυρία Γιαννακάκη για να μη θιγεί, όπως έλεγε η αξιοπρέπεια των καλεσμένων της, πήγε η ίδια στη πύλη της Βουλής και εγγυήθηκε για την ταυτότητά τους. (tovima.gr, 13-2-2013)
Αναρωτιέμαι:
Οι συγκεκριμένες βουλευτίνες της ΔΗΜΑΡ είναι τόσο αφελείς ώστε να απευθύνουν προσκλήσεις αγνοώντας, ή περιφρονώντας, τους κανονισμούς ασφαλείας της Βουλής;
ή
Προτιμούν να επιδίδονται σε έναν ιδιότυπο «ακτιβισμό» που στηρίζεται στο «σκάνδαλο» αντί να επεξεργαστούν και να καταθέσουν συγκροτημένες προτάσεις σχετικά με την ταυτότητα φύλου και ως κοινοβουλευτικά μέλη ενός συγκυβερνώντος κόμματος να πιέσουν σοβαρά για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή ζωή τους οι διαφυλικοί συμπολίτες μας;
Αν και το πραγματικά απογοητευτικό στο παραπάνω περιστατικό είναι ότι τελικά ο «λόγος» μιας βουλευτού μπορεί όντως να παρακάμπτει τους κανονισμούς σε αντίθεση, βεβαίως, με τον «λόγο» άλλων «ειδικών ομάδων πολιτών», όπως με το γνωστό του ύφος και ήθος τούς προσδιορίζει ΤΟ ΒΗΜΑ, που δεν μετράει διόλου.
Δημοκρατία, σου λένε μετά.
Όχι ακτιβισμός, μάλλον δημόσιες σχέσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφή"εκπροσώπους ορισμένων («αμφί») οργανώσεων (άνδρες δηλαδή ομοφυλόφιλους ντυμένους ως γυναίκες)"
ΑπάντησηΔιαγραφήΒλέπω πάντως ότι ο/η αρθογράφος το κατέχει πολύ καλά το θέμα "ταυτότητα φύλου/σεξουαλικός προσανατολισμός"...
erva_cidreira:
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε όλες τις συναντήσεις που έχει κάνει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) εντός της Βουλής, από το 2010 που ιδρύθηκε έως και σήμερα, ζητάμε πάντα να μην γίνεται έλεγχος της ταυτότητάς μας στο φυλάκιο της Βουλής - το θέτουμε ως προϋπόθεση με λίγα λόγια. Ο σκοπός είναι να αναδείξουμε με αυτόν τον τρόπο την αναγκαιότητα της αλλαγής των εγγράφων των τρανς ατόμων, μέχρις ότου η Βουλή νομοθετήσει γι' αυτό, ως τρόπο πίεσης προς τους βουλευτές που συναντώμαστε. Αυτό δεν έγινε μόνο στην συγκεκριμένη συνάντηση, αλλά σε όλες τις συναντήσεις που κάναμε εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Για πρώτη φορά φαίνεται να δημιουργείται πρόβλημα. Ενδιαφέρον βέβαια είναι το γεγονός ότι η πρώτη εφημερίδα που το "εντόπισε" ήταν ο "Στόχος" και ακολούθησε το "Βήμα". Πολύ ενδιαφέρουσα η συμπόρευση.
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται για "ιδιότυπο ακτιβισμό" των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, αλλά για δικό μας αίτημα που έγινε αποδεκτό από μέρους τους, όπως έγινε και σε συνάντηση με βουλευτές του Συριζα προ 10 ημερών.
Επίσης, τόσο στην συνάντηση με τις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, όσο και σε άλλες που έχουμε κάνει, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες επεξεργασμένες προτάσεις είτε για τροποποιήσεις νόμων, είτε και για κατάθεση νόμων. Αν τελικώς υιοθετηθούν είτε κατά μέρος είτε πλήρως από τα κόμματα και εκφραστούν σε νομοθετικές προτάσεις τους, αυτό θα το δούμε και θα το κρίνουμε. Επομένως το περί "σοβαρής δουλειάς", θα το δούμε. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι στο παρελθόν δεν έχουν δοθεί τα καλύτερα δείγματα γραφής.
Ενδιαφέρον, επίσης, είναι ότι ενώ για πρώτη φορά γίνονται συναντήσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο κομμάτων με lgbt οργανώσεις, φαίνεται ότι αυτό που ενδιαφέρει πιο πολύ είναι αν έγινε έλεγχος ταυτοτήτων στα τρανς άτομα (που βασικό τους αίτημα εν τω μεταξύ είναι να αλλάξουν) και όχι τί ειπώθηκε, αν τα κόμματα ανέλαβαν δεσμεύσεις, αν ναι ποιές, κτλ.
Ακόμη, ενδιαφέρον είναι erva_cidreira, το γεγονός ότι μπορεί να αναγνωρίζεις το "γνωστό ύφος και ήθος" για το "Βήμα", στην ουσία του όμως δεν φαίνεται να διαφοροποιείσαι καθόλου, αφού το ίδιο αναδεικνύεις: αν έγινε ή όχι έλεγχος ταυτοτήτων χωρίς να δείχνεις το ίδιο ενδιαφέρον για τα κραυγαλέα που γράφει το "Βήμα" («αμφί», "άνδρες δηλαδή ομοφυλόφιλους ντυμένους ως γυναίκες") αντίθετα γράφεις "στηρίζεται στο σκάνδαλο".
Τέλος μία ερώτηση: για σένα ο ακτιβισμός βρίσκεται σε αντιδιαστολή με την σοβαρή δουλειά;
Φιλικά,
Μαρίνα Γαλανού.
Εσείς μπορείτε να προβάλετε όποια αιτήματα θέλετε και να καταθέτετε όποιες επεξεργασμένες προτάσεις κρίνετε ότι σας επιλύουν προβλήματα της καθημερινότητάς σας ή σας εξασφαλίζουν την επιθυμητή ισονομία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκείνο που δεν αντιλαμβάνομαι εγώ είναι πώς η παράκαμψη των κανονισμών μέσω του… «λόγου» κάποιων βουλευτών ή κομμάτων αποτελεί μοχλό πίεσης, ιδιαιτέρως όταν είναι προφανές ότι δεν είναι επιθυμητή η ευρύτερη γνωστοποίησή του.
Τα περί συμπορεύσεως «Στόχου», «Βήματος» και «Απέναντι Πεζοδρομίου» δεν κρίνω ότι αξίζει να απαντηθούν. Μολονότι η κουβέντα περί συμπορεύσεων γενικότερα θα μπορούσε να έχει το ενδιαφέρον της.
Όσο για την ερώτησή σου περί ακτιβισμού, θα έλεγα ότι τα περισσότερα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, αν και η διαδικασία δεν στερείται αξίας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το «τί ειπώθηκε, αν τα κόμματα ανέλαβαν δεσμεύσεις, αν ναι ποιές, κτλ.» μοιάζει να είναι επτασφράγιστο μυστικό και τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη ορατά.
erva_cidreira:
ΑπάντησηΔιαγραφή1) "Εκείνο που δεν αντιλαμβάνομαι εγώ είναι πώς η παράκαμψη των κανονισμών μέσω του… «λόγου» κάποιων βουλευτών ή κομμάτων αποτελεί μοχλό πίεσης, ιδιαιτέρως όταν είναι προφανές ότι δεν είναι επιθυμητή η ευρύτερη γνωστοποίησή του."
Εξήγησα ότι γίνεται για να τονιστεί ότι αυτό είναι το κορυφαίο θέμα της τρανς ατζέντας. Όταν κάτι γίνεται, γνωστοποιείται, το θέμα είναι το πώς το γνωστοποιεί κανείς. Το "Βήμα" επέλεξε να το γνωστοποιήσει με αυτόν τον αήθη τρόπο.
2) "Τα περί συμπορεύσεως «Στόχου», «Βήματος» και «Απέναντι Πεζοδρομίου» δεν κρίνω ότι αξίζει να απαντηθούν."
Αυτό είναι δικό σου συμπέρασμα. Εγώ έγραψα: "το "εντόπισε" ήταν ο "Στόχος" και ακολούθησε το "Βήμα". Πολύ ενδιαφέρουσα η συμπόρευση." Δηλαδή έγραψα για συμπόρευση του Στόχου με το Βήμα. Όχι για το Απέναντι Πεζοδρόμιο.
Αυτό όμως που σχολίασα παρακάτω είναι ότι: "Ακόμη, ενδιαφέρον είναι erva_cidreira, το γεγονός ότι μπορεί να αναγνωρίζεις το "γνωστό ύφος και ήθος" για το "Βήμα", στην ουσία του όμως δεν φαίνεται να διαφοροποιείσαι καθόλου, αφού το ίδιο αναδεικνύεις: αν έγινε ή όχι έλεγχος ταυτοτήτων χωρίς να δείχνεις το ίδιο ενδιαφέρον για τα κραυγαλέα που γράφει το "Βήμα" («αμφί», "άνδρες δηλαδή ομοφυλόφιλους ντυμένους ως γυναίκες") αντίθετα γράφεις "στηρίζεται στο σκάνδαλο". Απάντηση δεν πήρα.
3) "Όσο για την ερώτησή σου περί ακτιβισμού, θα έλεγα ότι τα περισσότερα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, αν και η διαδικασία δεν στερείται αξίας."
Το μοναδικό που συμφωνούμε.
4) "Σε κάθε περίπτωση πάντως το «τί ειπώθηκε, αν τα κόμματα ανέλαβαν δεσμεύσεις, αν ναι ποιές, κτλ.» μοιάζει να είναι επτασφράγιστο μυστικό και τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη ορατά"
Τα τερτίπια αυτά δεν σχετίζονται με το ΣΥΔ, ΟΛΕΣ μας τις δραστηριότητες, τις αναφέρουμε στην ιστοσελίδα μας, με κάθε λεπτομέρεια. Ακόμη κι όταν δεν υπάρχει κάποιο δελτίο τύπου ή ανακοίνωση, όταν κάνουμε συναντήσεις με φορείς ή κόμματα, κάνουμε ξεχωριστή δημοσίευση όπου αναφέρονται οι δράσεις για το διάστημα που δεν έγινε καμμία δημοσίευση (παράδειγμα, τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο που δεν είχαμε δημοσιεύσει κάποιο δελτίο τύπου, θεωρήσαμε αναγκαίο για λόγους διαφάνειας να δημιοσεύσουμε ένα ξεχωριστό ποστ για ότι δραστηριότητες είχαμε αυτούς τους μήνες http://transgendersupportassociation.wordpress.com/2012/10/31/%CE%B4%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83-%CF%85-%CE%B4-%CF%83%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%BA%CF%84%CF%89%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85/). Επίσης εκτός αυτού, είμαστε η μόνη οργάνωση που κάθε χρόνο κάνουμε εκτενή και πλήρη ενημέρωση για τις δράσεις μας. Επομένως, τουλάχιστον για εμάς, δεν υπάρχει κανένα μυστικό, αλλά πλήρης ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Μέχρι και πρακτικά μας έχουμε δημοσιεύσει στο παρελθόν. Αν βλέπεις κάτι διαφορετικό θα ήθελα να το αποδείξεις, αλλιώς τα περί "επτασφράγιστου μυστικού" θα πρέπει να τα ανακαλέσεις.
Η συνάντηση αυτή έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, προφανώς θα υπάρξει δημοσίευση που θα περιλαμβάνει όλες τις τελευταίες δράσεις μας, και όχι μόνο αυτό αλλά τα πλήρη κείμενα που δόθηκαν και διαβάστηκαν από τους/τις εκπροσώπους μας, όπως κάνουμε πάντα. Αποτελέσματα δεν ξέρω αν θα υπάρξουν καθώς δεν εξαρτάται μόνο από μας, οι συναντήσεις αυτές έγιναν τις τελευταίες 10 ημέρες οπότε θα πρέπει να περιμένουμε και μετά να κρίνουμε. Πάντως στο παρελθόν έχουν υπάρξει αποτελέσματα, αν θέλεις μπορώ να αναφερθώ συγκεκριμένα, τόσο στο ΣΥΔ, όσο και σε άλλες οργανώσεις που συμμετείχα στο παρελθόν, νομίζω ότι τα γνωρίζεις.
Φιλικά,
Μαρίνα Γαλανού.
Στο Απέναντι Πεζοδρόμιο έχω κατ΄ επανάληψη επισημάνει την «προβληματική» στάση του Βήματος απέναντι στους διαφυλικούς, μάλιστα πολύ πριν καν το πάρουν είδηση οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι, και σε κάθε περίπτωση δεν ήμουν εγώ που έδωσα συνεντεύξεις στην εν λόγω εφημερίδα με το συγκεκριμένο παρελθόν δίνοντάς της «άφεση αμαρτιών». Άλλωστε στη ετικέτα «διαφυλικότητα» κάθε καλόπιστος αναγνώστης μπορεί να επιβεβαιώσει «του λόγου μου το αληθές» επί 7,5 συναπτά χρόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για το «τί ειπώθηκε, αν τα κόμματα ανέλαβαν δεσμεύσεις, αν ναι ποιές, κτλ.» στις «συναντήσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με lgbt –πώς τις λες- οργανώσεις», οι παραπομπές σου καθόλου δεν αποδεικνύουν την διαφάνεια όλων των προσκεκλημένων που εσύ μόνη σου από κοινού ανέφερες.
Εν κατακλείδι θα σου έλεγα ότι είμαι βέβαιος ότι η δυσανεξία σε εκείνους που εκφράζουν διαφορετικές απόψεις ή έχουν έναν κριτικό λόγο που κάποιες φορές δεν αρέσει δεν θεραπεύεται με το να εξαναγκαστούν να σωπάσουν ή να μιλούν μόνον επιλεκτικά. Ελπίζω να συμφωνούμε και σ’ αυτό.
Πάντως, κάθε σοβαρή πληροφόρηση είναι αυτονόητο νομίζω ότι θα πρέπει να θεωρείται ευπρόσδεκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφή1) «και σε κάθε περίπτωση δεν ήμουν εγώ που έδωσα συνεντεύξεις στην εν λόγω εφημερίδα με το συγκεκριμένο παρελθόν δίνοντάς της «άφεση αμαρτιών».
Επειδή καταλαβαίνω ότι αναφέρεσαι σε συνέντευξη που έχω δώσει στο «Βήμαgazino», προφανώς αυτό δεν σημαίνει ότι έδωσα άφεση αμαρτιών, είναι δική σου ερμηνεία. Το αντίθετο μάλιστα: επειδή ακριβώς γνωρίζω καλά την στάση ορισμένων δημοσιογράφων, είναι πάγια στάση μου, να ζητώ από τον δημοσιογράφο προτού δημοσιευθεί η συνέντευξή μου, να δώ πρώτα το κείμενο. Αυτό είναι πάντα όρος και το τονίζω πριν καν γίνει η συνέντευξη. Το έχω πει μάλιστα και σε ομιλία μου ενώπιον του Προέδρου της ΕΣΗΕΑ, κυρίου Τρίμη.
2) «Άλλωστε στη ετικέτα «διαφυλικότητα» κάθε καλόπιστος αναγνώστης μπορεί να επιβεβαιώσει «του λόγου μου το αληθές» επί 7,5 συναπτά χρόνια.»
Επειδή ακριβώς είμαι καλόπιστη αναγνώστρια, και επειδή γνωρίζω το μπλογκ σου, εξεπλάγην που διάβασα τον σχολιασμό αυτό.
3) «Όσο για το «τί ειπώθηκε, αν τα κόμματα ανέλαβαν δεσμεύσεις, αν ναι ποιές, κτλ.» στις «συναντήσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με lgbt –πώς τις λες- οργανώσεις», οι παραπομπές σου καθόλου δεν αποδεικνύουν την διαφάνεια όλων των προσκεκλημένων που εσύ μόνη σου από κοινού ανέφερες.»
Εγώ μιλάω γι’ αυτά που γνωρίζω, για το ΣΥΔ. Και το ΣΥΔ κινείται με απόλυτη διαφάνεια. Οι άλλες οργανώσεις τι κάνουν ούτε με ενδιαφέρει, αλλά και ούτε με αφορά. Αν έχεις να καταλογίσεις αδιαφάνεια στο ΣΥΔ μπορείς να το κάνεις, αλλιώς θα πρέπει να το ανακαλέσεις. Στην ιστοσελίδα του ΣΥΔ βρίσκονται όλες οι δραστηριότητές χωρίς ποτέ να αποκρυβεί ούτε ένα «και».
4) «Εν κατακλείδι θα σου έλεγα ότι είμαι βέβαιος ότι η δυσανεξία σε εκείνους που εκφράζουν διαφορετικές απόψεις ή έχουν έναν κριτικό λόγο που κάποιες φορές δεν αρέσει δεν θεραπεύεται με το να εξαναγκαστούν να σωπάσουν ή να μιλούν μόνον επιλεκτικά. Ελπίζω να συμφωνούμε και σ’ αυτό.»
Καμία δυσανεξία. Η κριτική είναι χρήσιμη, αρκεί να έχει βάση. Ακόμη, δεν καταλαβαίνω από πού προκύπτει ότι κάποια πρόθεση να σωπάσεις ή να μιλάς επιλεκτικά. Διάλογο κάνουμε και ανταλλάσσουμε επιχειρήματα. Τουναντίον ο κριτικός λόγος βοηθά. Αυτό όμως είναι αμφίδρομο. Ισχύει και για τους μπλόγκερς, η κριτική (στο λέω και ως μπλόγκερ).
5) «Πάντως, κάθε σοβαρή πληροφόρηση είναι αυτονόητο νομίζω ότι θα πρέπει να θεωρείται ευπρόσδεκτη».
Το ε-μαιλ σου είναι στην λίστα επαφών μας και φαντάζομαι λαμβάνεις όλες τις ανακοινώσεις μας.
Μαρίνα.
Η Ρεπούση είπε συνωστισμό τη γενοκτονία του ελληνισμού της Σμύρνης. Αλλαξε τα φώτα στην ιστορία, στους κανονισμούς ασφαλείας θα κολλήσει? Σωθήκανε οι διαφυλικοί τώρα που τους αναλάβανε οι δύο βουλευτίνες. Να διαβάσετε την απάντηση του Κρίππα του συνταγματολόγου σε ένα άλλο θέμα και θα καταλάβετε τον τρόπο που αντιμετωπίζουνε τα θέματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚωνσ.
Για να μην το κουράζουμε άλλο νυχτιάτικα:
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που θεωρείς την κριτική με επιχειρήματα εποικοδομητική. Θα το θυμάμαι αν θελήσω στο μέλλον να ασχοληθώ με τις θέσεις του ΣΥΔ.
Στη συγκεκριμένη ανάρτηση, όμως, εξέφραζα τις αναρωτήσεις μου για την τακτική των δύο κυριών της ΔΗΜΑΡ, άρα δεν βλέπω γιατί θα πρέπει να απολογηθώ για συμπορεύσεις, καταλογισμούς αδιαφάνειας, για την άποψη μου περί ακτιβισμού και για όσα άλλα με εγκαλείς.
Κι ας μην κοροϊδευόμαστε, ελληνικά γνωρίζουμε, επαρκή διαδικτυακή εμπειρία έχουμε και μπορούμε να κατανοήσουμε ένα γραπτό σχόλιο και για αυτά που λέει, και για εκείνα που υπαινίσσεται και για όσα αποσιωπά.
Από μένα, «Καλή νύχτα».