14.4.12

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ


- Κυρία Βιργινία (...) θα μου εξηγήσετε πώς φτιάχνετε τη μαγειρίτσα; ρωτάει ο Άγγελος με βλέμμα μικρού παιδιού.
- Απλό είναι αγοράκι μου. Πολύ απλό. Παίρνεις τη συκωταριά του αρνιού και τηνε πλένεις. Παίρνεις και τα έντερα και τα πλένεις κι αυτά και τα γυρίζεις δυο τρεις φορές και τα περνάς μ' αλάτι και λεμόνι και δώστου στα νερά - μπάνιο κανονικά. Μην το λυπηθείς το νερό. πολλά νερά, σαν να ξεπλένεις μπουγάδα. Ρίχνεις στην κατσαρόλα εφτά μπρίκια νερό και μόλις βράσει, τα φουντάρεις όλα μέσα... Τ' αφήνεις κανένα μισάωρο να βράσουν όλα καλά καλά και μετά τα βγάζεις και τα στραγγίζεις. κόβεις τη συκωταριά όπως τον κιμά. τα έντερα τα ψαλιδίζεις σε μικρά κομματάκια. Έχεις κόψει στο μεταξύ τα κρεμμυδάκια ψιλά ψιλά και τα 'χεις ρίξει στην κατσαρόλα με το βούτυρο, όχι μέχρι να ροδίσουνε, αλλά μέχρι να μαραθούνε. Τα τσιγαρίζεις όλα για μερικά λεπτά και μετά... (...) Απλό είναι. Άμα σ' τα γράψω σ' ένα χαρτί και τα κάνεις μια φορά μόνος σου, θα με θυμηθείς.

Αντώνιος Ρουσοχατζάκης: Μπιμπερό με κόκα κόλα (Καστανιώτης, 2000)

Μπιμπερό με κόκα κόλα
H Mυρτώ - παλιά καραβάνα της οδού Φυλής, που ακόμα κρατάει τα πρωτεία της μαστοριάς του έρωτα - περνάει κρίση ταυτότητας, έχοντας χτυπηθεί από χιλιάδες ψείρες του εφηβαίου μέσα στις άγιες μέρες της Mεγάλης Bδομάδας, σε μια Aθήνα που νηστεύει και κολάζεται λίγο πριν από το κλείσιμο του εικοστού αιώνα. O Άγγελος κι ο Στέφανος - το πιο ερωτευμένο ζευγάρι της πόλης - αποφασίζουν να γιορτάσουν την τρίτη εξαίσια επέτειο του έρωτά τους στο πιο σουξεδιάρικο μπουρδέλο της Aττικής. Oι τρεις ψυχές θα συναντηθούν και λίγο πριν και λίγο μετά την Aνάσταση, θα μπλεχτούν σε μια ιστορία μοιραία, που τους αποκαλύπτει τρομερά μυστικά για το παρελθόν και την ταυτότητα της ύπαρξής τους. Tο νήμα της αγάπης κι η φλόγα του Πάσχα υφαίνουν το χάπυ εντ σ' ένα μπιμπερό που διαβάζεται μονορούφι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου